johnson

Ην. Βασίλειο: Καταρρίπτεται η προοπτική της “πορτοκαλί λίστας παρακολούθησης” |Ο Johnson υπόσχεται ένα απλό, διεθνές σύστημα ταξιδιών | Ανακούφιση στην ταξιδιωτική βιομηχανία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Κυβερνητικές πηγές, αλλά και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, επιβεβαιώνουν ότι απορρίπτεται η ιδέα της δημιουργίας μιας νέας, “πορτοκαλί λίστας παρακολούθησης” (amber plus blacklist) και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ένα “απλό” και “φιλικό προς τον χρήστη” σύστημα για τα διεθνή ταξίδια, μετά από την κριτική που δέχθηκε η βρετανική κυβέρνηση, ακόμη κι από πρωτοκλασάτα στελέχη της.

Ο Boris Johnson αντιμετώπισε αντιδράσεις από ορισμένους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, με τον πρόεδρο της επιτροπής Μεταφορών, Huw Merriman, να χαρακτηρίζει την “πορτοκαλί λίστα παρακολούθησης” ως “μια τεράστια κόκκινη σημαία”, ενώ πίεση του ασκήθηκε και από τον καγκελάριο, Rishi Sunak, και διευθυντικά στελέχη αεροπορικών εταιριών κι άλλων επιχειρήσεων, από το ευρύ φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας, ζητώντας να προστεθούν περισσότεροι προορισμοί στην “πράσινη λίστα”.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτηθείς για τις προθέσεις του, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους: “Προφανώς καταλαβαίνω το ενδιαφέρον των Βρετανών πολιτών για τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Καταλαβαίνω ότι, είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι σχεδιάζουν και προετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός και πως οφείλουμε να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση νέων μεταλλάξεων. Πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι στα  διεθνή ταξίδια και από την πλευρά μου υπόσχομαι ένα πιο απλό και όσο το δυνατόν πιο φιλικό ταξιδιωτικό σύστημα προς τους πολίτες”.

Ωστόσο, ο Johnson σημείωσε πως “ανησυχεί για την εισαγωγή νέων μεταλλάξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο”, και πρόσθεσε: “Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να εμπιστευθούν ξανά την ταξιδιωτική βιομηχανία, να ανοίξουν ξανά τα κέντρα της πόλης μας. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε να έχουμε μια προσέγγιση όσο πιο απλή μπορούμε”.

Μιλώντας στην Sky News, σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Gillian Keegan, επιβεβαίωσε ότι η επανεξέταση των αλλαγών στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Αυγούστου. Πρότεινε, επίσης, το σύστημα να περιλαμβάνει την “πράσινη” λίστα, την “κόκκινη” και την “πορτοκαλί” λίστα και η “πορτοκαλί +”, η οποία περιλαμβάνει, προς το παρόν, μόνο τη Γαλλία, να αφαιρεθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο θα οριστεί από τον υπουργό Μεταφορών, την Πέμπτη, στη νέα αναθεώρηση του συστήματος της βρετανικής κυβέρνησης για τα διεθνή ταξίδια.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανοίγματος των ταξιδιών και της ασφάλειας της χώρας απέναντι στον Covid-19 και τις νέες μεταλλάξεις. Γνωρίζω ότι υπήρξαν πολλές εικασίες στον Τύπο σχετικά με το πώς πρόκειται να διαμορφωθεί το σύστημα και, προφανώς, έχουμε διερευνήσει πολλές επιλογές. Αλλά, ουσιαστικά, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να το διατηρήσουμε αρκετά απλό”, είπε.

Πιεζόμενη, ωστόσο, για το αν η Γαλλία θα μετακινηθεί ξανά σε μία από τις τρεις κύριες κατηγορίες, η Keegan επέμεινε ότι, ο γραμματέας μεταφορών, την Πέμπτη, θα εκθέσει περισσότερα όσον αφορά το τι συμβαίνει με την “πορτοκαλί λίστα παρακολούθησης” και ιδιαίτερα με τη Γαλλία .

Υπενθυμίζεται πως οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται πλέον να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στο Ην. Βασίλειο από “πορτοκαλί” χώρες, ενώ όσοι επιστρέφουν από τη Γαλλία, η οποία έχει τοποθετηθεί στην κατηγορία της “πορτοκαλί λίστας παρακολούθησης”,  πίσω στο Ην. Βασίλειο, μπαίνουν σε καραντίνα.

Σημειώνεται πως, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, επίσης, έτοιμο να άρει τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προσγειώνονται σε κόμβους, σε χώρες της “κόκκινης” λίστας. Αυτή η αλλαγή θα σήμαινε ότι, οι τουρίστες που ταξιδεύουν σε κόμβους, όπως το Αμπού Ντάμπι, το Μπαχρέιν, η Ντόχα, το Ντουμπάι και η Κωνσταντινούπολη, δεν θα τίθενται σε καραντίνα, παρόλο που χώρες όπως το Κατάρ, η Τουρκία και τα ΗΑΕ παραμένουν στην “κόκκινη” λίστα.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *