© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Το αυξανόμενο κόστος ζωής δεν πλήττει την ζήτηση για διακοπές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το αυξανόμενο κόστος ζωής στη Βρετανία αναμένεται να πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συνιστά ανασταλτικό παράγοντα ανάκαμψης της ζήτησης για διακοπές.

Ο ρυθμός πληθωρισμού του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) βρίσκεται σε υψηλό 30 ετών και προβλέπεται να φτάσει στο 6% αυτόν τον μήνα και να ξεπεράσει το 7% τον Απρίλιο. Ωστόσο, η Mintel διαπιστώνει ότι τα ταξίδια θα παραμείνουν προτεραιότητα για τους καταναλωτές στο Ην. Βασίελιο.

Σε μια ανάλυση που παρασχέθηκε αποκλειστικά στη βρετανική ιστοσελίδα Travel Weekly, η Mintel αναφέρει: “Πολλοί καταναλωτές μπόρεσαν να συμπληρώσουν τις αποταμιεύσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα ταξίδια θα είναι ένας από τους κύριους τομείς που θα επωφεληθούν από τη συσσωρευμένη ζήτηση. Το αυξημένο κόστος ζωής θα οδηγήσει όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και, άρα, πλήττονται περισσότερο, να είναι πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους. [Αλλά] οι καταναλωτές με υψηλότερα εισοδήματα, που επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν διακοπές”.

Έρευνα του Mintel τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι το 85% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 50.000 λιρών, προγραμματίζουν διακοπές φέτος. Στην ίδια έρευνα, σημειώνεται ότι ο ταξιδιωτικός τομέας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: οι διακοπές αντιπροσωπεύουν τη διαφυγή, κάτι που δεν είναι πιο εφαρμόσιμο”.

Ο Paul Davies, επικεφαλής της Mintel στον τομέα των ταξιδιών, υπογραμμίζει: “Οι εμπειρίες πολυτέλειας θα παραμείνουν μια προτεραιότητα που θα είναι έτοιμοι να πληρώσουν οι καταναλωτές”.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Fritz Joussen, αναγνώρισε ότι “ο πληθωρισμός είναι ένα ζήτημα”, καθώς ανέφερε τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα του ομίλου, την περασμένη Τρίτη. Όμως επέμεινε: “Οι αποταμιεύσεις είναι ισχυρές. Δεν βλέπουμε ένα μοτίβο να αγοράζουμε φθηνότερα..

Ο Joussen επεσήμανε ότι οι τιμές των καυσίμων είναι υψηλές, όμως η λίρα παραμένει ισχυρή στα 0,83€ ή στα 0,84€. Έτσι, οι διακοπές στην Τουρκία θα πρέπει να είναι πολύ ελκυστικές λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *