Κ. Μαρινάκος: Αναγκαία η προβολή του “κλασικού τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
– Πρόταση για ίδρυση Διεύθυνσης Τουρισμού Πελοποννήσου 

Την ανάγκη προβολής και τόνωσης του “κλασικού τουρισμού”, που αποτελεί σπουδαίο τουριστικό πόρο για μεγάλες περιοχές της χώρας, τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας δρ. Κών/νος Μαρινάκος, στην παρέμβασή του στη 2η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. 
Ο κ. Μαρινάκος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι “…ως απόρροια της κακής οικονομικής συγκυρίας αλλά και της αρνητικής εικόνας της χώρας μας, που κατά τα τελευταία χρόνια συχνά αποτυπώνεται σε διεθνή ΜΜΕ παραδοσιακών αγορών (Γερμανίας, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας) παρατηρείται, όσο και αν αυτή δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή στην νησιωτική μας χώρα, μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και πρωτοφανείς απώλειες στην επισκεψιμότητα περιοχών που συνδέονται με τις κλασσικές αρχαιότητες και τα ισχυρά πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας ( κλασσικό γύρο Ελλάδος, Αθήνα, ΑργοΝαυπλία, Μυστράς, Αρχαία Ολυμπία, Δελφούς , Μετέωρα, κ.α.), μεγάλο μέρος εκ των οποίων λαμβάνουν χώρα σε περιοχές όπως αυτή της Πελοποννήσου που υπολείπονται, για να μην πω ότι είναι σχεδόν άγνωστες, στο διεθνή τουριστικό χάρτη, καθώς και στην γενικότερη τουριστική τους ανάπτυξη”.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑ σημείωσε ότι “πρέπει να επιταχυνθούν και να ενταθούν οι προσπάθειες ,μέσω της διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ, ώστε να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των tour operators και των αγορών –στόχων για τις κλασσικές αρχαιότητες και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μια τέτοια επιλογή συνάμα με την όμορφη πλευρά της νησιωτική μας Ελλάδα, αναμφίβολα θα διατηρήσει ζωντανή την πολιτιστική μας ταυτότητα , θα προκαλέσει άρση της οικονομικής και τουριστικής απομόνωσης περιοχών όπως αυτή της Πελοποννήσου με τα σημαντικά αποθέματα ιστορικών και φυσικών πόρων, αλλά παράλληλα , μέσω της κατάλληλης ανάπτυξης δικτύων θεματικών μορφών τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος , θα αναδείξει τουριστικά και περιοχές αποκομμένες από το διεθνή τουριστικό χάρτη όπως αυτή της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας , που εδώ σήμερα έχω την τιμή να εκπροσωπώ”.

Τέλος, αναφερόμενος στην Πελοπόννησος, σημείωσε ότι “αποτελεί μια περιοχή με σημαντικούς τουριστικούς πόρους, ευρύτητα τουριστικών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί και αποτελείται διοικητικά από σημαντικό αριθμό περιφερειακών ενοτήτων. Οι επαγγελματίες του τουρισμού το αντιλαμβάνονται και για το λόγο αυτό ένα μεγάλο μέρος του ξενοδοχειακού κόσμου της Πελοποννήσου, έχει ήδη αποφασίσει ότι αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου των καταλυμάτων της Πελοποννήσου που θα άπτεται ζητημάτων τουριστικού σχεδιασμού και προώθησης του τουριστικού προϊόντος και που φιλοδοξεί παράλληλα να αποτελέσει έναν ισότιμο κοινωνικό εταίρο απέναντι στους αρμοδίους θεσμικούς πολιτικούς και διοικητικούς φορείς επιφορτισμένους με τον τουριστικό σχεδιασμό. Τέλος θεωρούμε ότι επιβάλλεται παράλληλα, η αντικατάσταση του Τμήματος Τουρισμού Πελοποννήσου, υπαγόμενο μάλιστα στο Υπουργείο δια βίου μάθησης, με μια Διεύθυνση Τουρισμού Πελοποννήσου, σωστά στελεχωμένης και ικανής να διαχειριστεί τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα τουριστικής ανάπτυξης της εν λόγω γεωγραφικής ενότητας”.