Η κλιματική αλλαγή μετατοπίζει τον καλοκαιρινό τουρισμό από τον νότο στο βορρά στην Τουρκία

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τον κίνδυνο να εκθρονιστούν από τη θέση των δημοφιλών προορισμών για καλοκαιρινές διακοπές διατρέχουν οι μεσογειακές ακτές στην Τουρκία, δημοφιλείς για τη θάλασσα, την άμμο και τον ήλιο, από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, γνωστή για τα δροσερά οροπέδια και τον ήπιο καιρό της, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν εντονότερες τα επόμενα χρόνια.

Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας Κλιματικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Boğaziçi διεξήγαγαν μελέτη σχετικά με το πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον καλοκαιρινό τουρισμό στην Τουρκία μεταξύ 2026 και 2050 και διαπίστωσαν ότι η κλιματική κρίση θα αναγκάσει τον καλοκαιρινό τουρισμό να μετατοπιστεί προς τις βόρειες ακτές της χώρας.

Στη μελέτη, η ακτή της Μαύρης Θάλασσας θεωρήθηκε ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός για το μοναδικό της κλίμα, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά ολοένα και πιο δυσάρεστη την περιοχή της Μεσογείου για τους επισκέπτες της λόγω της υπερβολικής ζέστης.

“Εξετάσαμε διάφορες παραμέτρους, μία από τις οποίες ήταν η θερμική άνεση. Μαζί με τη θερμοκρασία, λάβαμε υπόψη το έδαφος, την ημερήσια βροχόπτωση, την ταχύτητα του ανέμου σε χιλιόμετρα και το εύρος των σύννεφων. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία μπορεί να έχουν το ιδανικό επίπεδο άνεσης για τους επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο”, εξήγησε ο ερευνητής, Nazan An.

“Οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Αναμένουμε ότι οι καύσωνες στην περιοχή της Μεσογείου θα φτάσουν σε επίπεδα απειλητικά για τη ζωή”, πρόσθεσε ο Mustafa Tufan Turp, έτερος ερευνητής του κέντρου.

Αναφέροντας ότι η τουριστική περίοδος για τη Μεσόγειο μπορεί να μετατοπιστεί από το καλοκαίρι στην άνοιξη, ο κ. Turp είπε ότι, “μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό να επισκεφθεί κανείς την Αττάλεια τον Μάιο ή τον Οκτώβριο αντί για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο”.

Εν τω μεταξύ, κατά συνέπεια η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει και τον χειμερινό τουρισμό. Σύμφωνα με τον Cenk Demiroğlu, λέκτορα στο τμήμα γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Umea της Σουηδίας, τα χιονοδρομικά κέντρα της Τουρκίας αποζητούν το χιόνι τα τελευταία χρόνια.

“Τα χιονοδρομικά κέντρα στις δυτικές επαρχίες μπορεί να χάσουν την ελκυστικότητά τους. Ο χειμερινός τουρισμός μπορεί να μετατοπιστεί στην Ανατολική Ανατολία. Απαιτούνται πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον τουριστικές επενδύσεις τόσο για τον θερινό όσο και για τον χειμερινό τουρισμό”, είπε, κρούοντας τον “κώδωνα του κινδύνου”.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *