athens
© money tourism copyright photo

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στην Αττική, ανησυχία για την εξάπλωσή του|Μάσκα στις πλατείες|Ανακοινώσεις Χαρδαλιά|VIDEO

ΦΟΡΕΙΣ

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο γεωγραφικός τους εντοπισμός στην Αττική, σε εστίες υπερμετάδοσης και η σημαντική αύξηση των πιέσεων στο σύστημα Υγείας, οδήγησε την κυβέρνηση στην λήψη έκτακτων μέτρων για την Αττική, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από λίγα λεπτά από τον υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός, επιβάλλονται τα εξής περιοριστικά μέτρα στην Αττική, από αύριο το πρωί, έως τις 30 Σεπτεμβρίου:

xardaliasΠρώτον, σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, τίθεται όριο πληρότητας 50%, δηλαδή μειώνεται από το 75% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, δηλαδή τα κέντρα διασκέδασης με ΚΑΔ 56301001, 56301009, 56301010, 56301011, 56301012, που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 90041009, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.

Τρίτον, όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% από 75% και είναι  υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

Τέταρτον, η χρήση μάσκας είναι  υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, όπως, πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, όπου δηλαδή δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου απόσταση. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους συμπολίτες μας στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

Πέμπτον, σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και θα υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Έκτον, στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο 6 ατόμων. Υπενθυμίζουμε ότι ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων. Ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχων κατά της Covid.

Επιπρόσθετα, απευθύνεται  ισχυρή σύσταση στους πολίτες άνω των 65 ετών τόσο στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιαίτερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα αυτά έχουν αποφασιστεί και για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 11 Σεπτεμβρίου η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία και το Κιλκίς έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ανήκουν και παραμένουν οι Περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου και Πάρου, συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος, καθώς και οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω. Σε αυτές τις περιοχές ισχύει απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, καθώς και ανώτατο όριο 50 ατόμων για δημόσιες εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 310 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 197 στην Αττική, ενώ οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 67.

Όπως είπε χαραλτηριστικά ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, “…ο ιός επιδεικνύει ανησυχητική αντοχή, παρά τα μέτρα, με πάνω από 300 κρούσματα καθημερινά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω τοπικών εστιών υπερμετάδοσης. Υπάρχει πλέον πίεση στο σύστημα Υγείας και η Αττική εμφανίζει δυσανάλογα μεγάλες καταγραφές, σε σχέση με τον πληθυσμό”. Και συμπλήρωσε: “Ο συγχρωτισμός και οι κοινωνικές επαφές, είναι  υπεύθυνες για την υπερμετάδιση του ιού που έχει πλήξει τα μεγάλα αστικά κέντρα παγκοσμίως. Ενδεικτικό είναι ότι πολλά μεγάλα αστικά κέντρα παγκοσμίως έχουν πληγεί από την επιδημία. Το Βερολίνο, με πληθυσμό παρόμοιο με την Αττική, έχει καταγράψει περισσότερα από 12.000 κρούσματα και 226 νεκρούς. Η Νέα Υόρκη, με πληθυσμό περίπου 2 με 2,5 φορές τον πληθυσμό της Αττικής, έχει καταγράψει 242.000 κρούσματα και σχεδόν 24.000 θανάτους. Το Λονδίνο, με πληθυσμό περίπου 2,5 φορές τον πληθυσμό της Αττικής, έχει καταγράψει περίπου 40.000 κρούσματα και 7.000 θανάτους. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια της επιδημίας”.

Και κατέληξε: “Πρέπει να μειωθεί η μετάδοση του ιού, μέσω της μείωσης του συγχρωτισμού αγνώστων ατόμων”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *