cyprus

Κύπρος: Ψάχνουν αντικαταστάτες των Ρώσων στον Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το ενδεχόμενο μιας νέας δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου για τον Τουρισμό τρέχουν να προλάβουν οι αρμόδιοι, μετά την απόφαση για κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου που στερεί μέχρι και το 15% της επιβατικής κίνησης που αναμενόταν να κινηθεί από και προς την Κύπρο το 2022.

Οι εξελίξεις επιβαρύνουν το κλίμα στον τουριστικό τομέα που παλεύει να ανακτήσει τις απώλειες των δύο προηγούμενων ετών της πανδημικής κρίσης.

Οι ελπίδες των εμπλεκομένων, επαφίενται στις εντατικές προσπάθειες που εξελίσσονται ήδη εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων και του υφυπουργείου Τουρισμού, για εξεύρεση εναλλακτικών αγορών, με σκοπό να αναπληρωθεί το κενό που θα αφήσουν οι ρώσοι τουρίστες.

Πριν την πανδημική κρίση οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία προς την Κύπρο είχαν κυμανθεί το 2018 στις 752.267 και το 2019 στις 782 χιλιάδες και από την Ουκρανία στις 69,600 το 2018 και στις 95,000 το 2019.

Σε τηλεδιάσκεψη με εμπλεκόμενους ο Περδίος

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί με τις ηγεσίες των συνδέσμων ξενοδόχων και τουριστικών φορέων, για ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση για τις ενέργειες που προωθεί το υφυπουργείο για μετριασμό των επιπτώσεων από την κρίση.

Φορείς του τουριστικού τομέα σημειώνουν ότι η εξέλιξη προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στον τομέα, εκτιμώντας ότι θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί το κενό του 1,6 εκατ. στην επιβατική κίνηση (αφίξεις – αναχωρήσεις), παρά την ανάγκη που επικρατεί σε όλες τις χώρες για ταξίδια και διακοπές.

Στον πιο πάνω αριθμό αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, σημειώνοντας ότι η απώλεια αυτού του μεγέθους της επιβατικής κίνησης αναμένεται να έχει επίπτωση 1,5%-2% στο ΑΕΠ.

Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η χρονιά θα κινηθεί στα επίπεδα του 2021 και ελπίζουν να λήξει το συντομότερο η πολεμική κρίση, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή, αναμένουν ότι ακόμα και με τη λήξη της κρίσης, η υποχώρηση της αξίας του ρουβλιού και τα αντίμετρα της Ρωσίας, θα καταστήσουν δύσκολη την επιστροφή Ρώσων τουριστών.

Δύσκολη χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, την προσπάθεια ανάκτησης της εισροής τουριστών που θα χαθεί από τη Ρωσία και Ουκρανία, ωστόσο εκτιμά πως είναι εφικτός ο στόχος να ξεπεραστούν οι αφίξεις του 2021.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικά μέσα, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι «φέτος το καλοκαίρι αναμένονταν 100 – 120 πτήσεις την εβδομάδα από τη Ρωσία».

Η προσπάθεια, όπως είπε, επικεντρώνεται τώρα σε άλλες αγορές όπως το Ισραήλ, τη Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία και Ουγγαρία, από τις οποίες αναμένονται 20 έως 40 πτήσεις την εβδομάδα από την κάθε αγορά την καλοκαιρινή περίοδο.

Σημείωσε επίσης, ότι «κατά την περσινή χρονιά ο αριθμός των αφίξεων από τις ρωσόφωνες χώρες (Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία) έφθασε στις 600 χιλ., δηλαδή στο 40% των αφίξεων, ενώ φέτος αναμενόταν να ανέλθει στις 800 χιλ.».

Συνεπώς, εκτίμησε ότι οι απώλειες ενδεχομένως να κυμαίνονται από 100 χιλ. έως 800 χιλ. αφίξεις τουριστών, αναλόγως της διάρκειας του πολέμου, των κυρώσεων και της απαγόρευσης των πτήσεων.

Αναγνώρισε ότι είναι μεγάλο το κενό που αφήνει πίσω της ρωσική αγορά, όμως επεσήμανε πως παραμένει εφικτός ο στόχος για αύξηση τουριστών από άλλες χώρες.

Πρόσθεσε ότι φέτος ανοίγουν από νωρίς άλλες αγορές όπως η Βρετανία, η οποία πέρσι ξεκίνησε τον Αύγουστο και το Ισραήλ, που πέρσι ήταν απόν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Περδίος σημείωσε ότι η απώλεια θα επηρεάσει ιδιαίτερα την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Εξήγησε ότι ακόμη και αν αποκατασταθούν οι πτήσεις υπάρχει σοβαρή διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού που καθιστούν δύσκολα τα ταξίδια για διακοπές.

«Συνεπώς, εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην έχουμε τις αφίξεις αυτές ή να έχουμε ένα αριθμό κατά πολύ μικρότερο», είπε, επισημαίνοντας δε πως όσες κινήσεις και να γίνονταν δεν μπορείς από τη μία μέρα στην άλλη να αντικαταστήσεις εξ ολοκλήρου μια τέτοια αγορά όπως της Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το Υφυπουργείο, πρόσθεσε, θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα να ενισχύσει αυτές τις αγορές ακόμη περισσότερο, είτε αυτό αφορά ψηφιακή διαφήμιση, είτε έκτακτες συνεργασίες με οργανωτές ταξιδίων, ή έκτακτες συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες. «Ό,τι μέσο υπάρχει στη διάθεσή μας για να κάνουμε κάτι περισσότερο στις αγορές αυτές θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τους στόχους για την φετινή χρονιά, ο κ. Περδίος υπενθύμισε πως πρώτιστος στόχος φέτος στον απόηχο της ανάκαμψης του τουρισμού από τη πανδημία του κορωνοϊού ήταν να πάμε καλύτερα από το 2021.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ο στόχος αυτός παραμένει εφικτός», τόνισε.

«Συνεπώς συνδυάζοντας την ενίσχυση από τη Βρετανία και τις άλλες χώρες, ότι πολύς κόσμος θα ταξιδέψει, συνεχίζουμε να θεωρούμε εφικτό τον στόχο για καλύτερες επιδόσεις από πέρσι», είπε, για να προσθέσει πως θα επιθυμούσαμε να πηγαίναμε ακόμη καλύτερα όσο καλύτερα γινόταν, έτσι ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις «απίστευτες ζημιές που είχαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Από Ρωσία το 25% του τουρισμού

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αίσιο αποτέλεσμα οι διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με το ουκρανικό.

Σημείωσε ότι σε συνεργασία με το υφυπουργείο Τουρισμού βρίσκεται υπό επεξεργασία πλάνο Β΄ σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο αντίκτυπος που θα έχει η κρίση στην τουριστική βιομηχανία.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές διότι η ρωσική αγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου, η οποία ανέρχεται στο 25% της συνολικής τουριστικής εισροής, ενώ και η αγορά της Ουκρανίας αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη αγορά για την Κύπρο».

Την ίδια στιγμή, παρατήρησε ότι «η αποτίμηση του ρωσικού ρουβλιού θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους ρώσους τουρίστες διότι σίγουρα θα αυξηθούν τα αεροπορικά ναύλα».

Επανέλαβε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις με αγωνία και είμαστε σε εγρήγορση σε μια προσπάθεια να μετριάσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο.

Εξέφρασε παράλληλα την προσδοκία, η τουριστική βιομηχανία για ακόμη μια φορά να δείξει την ανθεκτικότητα της.

«Ενδεχομένως να μην ανακάμψει στο βαθμό που αναμέναμε φέτος, αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από τις άλλες αγορές, όπως Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και άλλες, θα έχουμε αυξημένη εισροή τουριστών ως απότοκο των προσπαθειών που είχαν γίνει εν μέσω πανδημίας», είπε.

Ρούβλι και αντίμετρα Ρωσίας κλείνουν το δρόμο για Ρώσους

Η αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ, Δήμητρα Καραντώκη, δήλωσε στη StockWatch, ότι το μέγεθος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της σύρραξης.

Ωστόσο, τόνισε ότι «στην Κύπρο τουλάχιστον για φέτος θα πρέπει να ξεχάσουμε τον τουρισμό από τη Ρωσία διότι ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους ρώσους να ταξιδέψουν λόγω της ισοτιμίας του ρουβλιού, ίσως και των περιοριστικών μέτρων στις πτήσεις και στις συναλλαγές που θα θέσει η ρωσική κυβέρνηση».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει τόση δίψα από τους πολίτες να ταξιδέψουν και να πάνε διακοπές, που δεν αναμένεται να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα».

Εξάλλου, όπως ανέφερε, «η Κύπρος αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, ενώ είναι και μακριά από την εμπόλεμη περιοχή».

Νωρίς για επισφαλείς προβλέψεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την άποψη ότι είναι πρόωρο να εξάγονται επισφαλείς εκτιμήσεις.

Διευκρίνισε πως «εκτός του ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και συνεπώς είναι νωρίς για να προδιαγράψουμε οποιεσδήποτε επιπτώσεις από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, η εισροή ρώσων τουριστών ξεκινά αρχές Μαΐου».

Ως εκ τούτου, είπε, «έχουμε σχετικά χρόνο για να διαπιστώσουμε πως εξελίσσεται η όλη κατάσταση και να περιορίσουμε το κτύπημα στην τουριστική βιομηχανία».

Ο κ. Μιχαηλίδης εστιάζοντας στην Πάφο, επεσήμανε ότι «για την επαρχία Πάφου που δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική αγορά, εκτιμάται με βάση και την κινητικότητα που υπάρχει ειδικά από τη Βρετανία που είναι η κύρια αγορά της επαρχίας, ότι ίσως να περιορίσουμε τυχόν πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, δεν πρέπει να παραβλέπεται η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στην περιοχή της σύρραξης που εντείνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματικής οδού.

Το «κερασάκι στην τούρτα» ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, δήλωσε στη StockWatch ότι προβληματίζει η όλη κατάσταση με τη ρωσο – ουκρανική κρίση, καθώς οι δύο αγορές είναι από τις πιο σημαντικές για τους ξενοδόχους της επαρχίας Λάρνακας.

Τόνισε ότι «μετά από δύο χρόνια πανδημικής κρίσης η εξέλιξη αυτή αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, ελπίζουμε όμως να τελειώσει η κρίση το συντομότερο δυνατόν, καθώς για εμάς η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν σημαντικές αγορές».

Η κ. Φλωρεντιάδου, απέδωσε εύσημα στο υφυπουργείο Τουρισμού επισημαίνοντας ότι οι συνεχείς ενέργειες προς άνοιγμα νέων αγορών απέδωσαν καρπούς πέρσι και σημείωσε ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για διαχείριση της νέας κρίσης.

Αναμένονται πιέσεις για μείωση τιμών

Το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ, Χρίστος Κιτάζος, δήλωσε στη StockWatch ότι «αναμέναμε φέτος πως η σεζόν θα ήταν πολύ καλύτερη από πέρσι, για να πάρουμε μια ανάσα από τα δυο τελευταία δύσκολα χρόνια της πανδημίας». «Μάλιστα», είπε, «είχαμε υπογράψει πολύ καλά συμβόλαια με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Ο κ. Κιτάζος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν λήξει σύντομα ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα χαθούν οι δύο πρώτοι μήνες της τουριστικής χρονιάς, ευελπιστώντας ότι το δεύτερο εξάμηνο η τουριστική αγορά θα τρέξει σε πολύ καλά επίπεδα, δεδομένης της πίεσης που είχαν δεχθεί τα δυο χρόνια της πανδημίας οι πολίτες.

Ο κ. Κιτάζος, υπενθύμισε ότι πέρσι είχαν σώσει την παρτίδα οι ρώσοι τουρίστες και αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή του προβλήματος εκτιμώντας ότι «οι ξενοδόχοι θα δεχθούν πιέσεις από τους τουριστικούς πράκτορες για μείωση των τιμών εάν και εφόσον διαπιστώσουν ότι παραμένουν κενά δωμάτια σε ξενοδοχεία».

Σύμφωνα με τον κ. Κιτάζο, θα είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί το κενό που θα αφήσει πίσω της η ρωσική αγορά.

«Όταν χάσεις ένα εκατομμύριο τουρίστες δεν είναι εύκολο να τους ανακτήσεις», είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα είναι δύσκολο εγχείρημα η αύξηση των πτήσεων.

«Εάν δεν εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση, η φετινή τουριστική σεζόν θα εξελιχθεί στα περσινά επίπεδα», είπε.

Όπως επεσήμανε χθες ο κ. Καρούσος, η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρήσει την απόφαση για κλείσιμο των αιθέρων για ρωσικά αεροσκάφη σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως το μέτρο εργαλειοποιείται από εταίρους του ΝΑΤΟ και πως η Τουρκία μεταφέρει τουρίστες στα κατεχόμενα από τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: www.stockwatch.com.cy, Της Ηρώς Ευθυμίου Κύπρος Τουρισμό

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *