barcelona
Photo by Enes on Unsplash

Ισπανικός Τουρισμός: Ο πληθωρισμός απειλεί τον ξενοδοχειακό κλάδο

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια πρόσφατη μελέτη έφερε στο φως τα δεδομένα χρέωσης μέσω πληρωμών με κάρτα στα ξενοδοχεία της Ισπανίας. Η ανάλυση αυτή, που πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα UniversalPay, δείχνει μια αξιοσημείωτη αύξηση της κερδοφορίας το 2021, μετά την πανδημία, η οποία, ωστόσο, το 2022 υποχώρησε και πάλι, λόγω της αύξησης του κόστους λειτουργίας, που προκλήθηκε από τον πληθωρισμό.

Το 2021 σημειώθηκε εκθετική αύξηση: ο όγκος του κύκλου εργασιών του ξενοδοχειακού τομέα στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 73%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τώρα, αν και τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι θετικά, τα ποσοστά ανόδου έχουν πέσει κατακόρυφα, με την αύξηση να περιορίζεται μόλις στο 1%.

Συνέπειες του πληθωρισμού στον εγχώριο τουρισμό

Οι περιοχές που αυξήθηκαν περισσότερο τα έσοδά τους φέτος το καλοκαίρι ήταν οι:

-Μαδρίτη (33%)
-Κανάρια Νησιά (16%)
-Καταλονία (6%)
-Εξτρεμαδούρα (6%)

Ορισμένες αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα έσοδά τους τους, με εκθετική πτώση. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές παραμένουν σταθερές όσον αφορά την κερδοφορία, σε σχέση με το 2021.

Ο φετινός Ιούνιος και Σεπτέμβριος έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τον εσωτερικό τουρισμό, σε σχέση με τους αντίστοιχους, περυσινούς μήνες. Από την άλλη, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασαν ανοδική πορεία, καταγράφοντας αύξηση 30% και 12%,αντίστοιχα.

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στον διεθνή τουρισμό της Ισπανίας

Είναι εντυπωσιακό ότι οι υψηλότερες τιμές αύξησης σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ο αλλοδαπός τουρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα ως αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, της κλιματικής αλλαγής.

Η Γαλικία τριπλασίασε τα περσινά αποτελέσματα και η Χώρα των Βάσκων τα διπλασίασε, ενώ η Καντάμπρια (62%), η Ναβάρα (19%) και η Αστούρια ( 18%) ξεχωρίζουν επίσης μεταξύ των περιφερειών με τον υψηλότερο αριθμό συναλλαγών σε ξένο νόμισμα.

Στον διεθνή τουρισμό βλέπουμε διαφορετικά στοιχεία από εκείνα που εμφανίζονται στην εθνική επικράτεια: η ανάλυση δείχνει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 40%. Οι πληρωμές με κάρτες στο εξωτερικό είναι ενθαρρυντικές, σε σχέση με την ισπανική επιβράδυνση.

Οι περιοχές που είναι παραδοσιακά πιο ελκυστικές για τους ξένους ταξιδιώτες αντικατοπτρίζουν επίσης αυτές τις συνέπειες στην αύξηση των τιμών: το βλέπουμε στην περίπτωση της Μούρθια (-95%), των Βαλεαρίδων Νήσων (-58%) ή της Κοινότητας της Βαλένθια (-23%), μεταξύ άλλων, όπως η Ανδαλουσία, η οποία παρά το γεγονός ότι ηγείται του αγαπημένου προορισμού των διεθνών τουριστών, δεν παρουσίασε σχεδόν καμία αύξηση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *