Την κλιματική κρίση παρουσίασε ως ευκαιρία για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, στους δημοσιογράφους Alix Steel και Guy Johnson, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, για την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
“Η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από την αλλαγή του κλίματος, διότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση επισκεπτών εκτός των παραδοσιακών καλοκαιρινών μηνών.
“Η κλιματική κρίση θα είναι πάντως μια μακροπρόθεσμη πρόκληση και ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών της”, υπογράμμισε.
Σε ερώτηση – τοποθέτηση για το κατά πόσο οι τουρίστες στο μέλλον θα προτιμήσουν χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν συμφωνεί με αυτό, καθώς οι τουρίστες εξακολουθούν να δείχνουν την προτίμησή τους στη Μεσόγειο και, κυρίως, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιθυμώντας να απολαύσουν τις παραλίες της.
“Όλο και περισσότεροι τουρίστες μας επιλέγουν ως προορισμό για το ταξίδι τους τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο καθώς και τον Οκτώβρη ή το Νοέμβριο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Και εξήγησε πως οι περισσότεροι πλέον ταξιδιώτες επιλέγουν να επισκεφθούν την Ελλάδα άλλες εποχές, όχι επειδή κάνει ζέστη στην Ελλάδα το καλοκαίρι, αλλά, κυρίως, για να αποφύγουν τον υπερβολικό κόσμο.
“Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο και επίσης να προωθήσουμε νέους προορισμούς, στην ηπειρωτική χώρα”, είπε. Πρόσθεσε δε με νόημα πως “θα περάσει ακόμα λίγος καιρός μέχρι οι σκανδιναβικές παραλίες της Δανίας ή της Σουηδίας, να ανταγωνιστούν τις ελληνικές παραλίες”.
Ο ίδιος μάλιστα, δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τους δημοσιογράφους του Bloomberg, να επισκεφθούν τη χώρα μας και εκτός καλοκαιριού, καθώς όπως τόνισε, η Ελλάδα σκοπεύει να επεκτείνει την τουριστική της περίοδο με “όχημα” των βιώσιμο τουρισμό.
Αυξημένα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
“Είναι σαφές ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καθορίσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, με τους κατάλληλους πόρους, για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, δήλωσε ο Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη. Αντιθέτως, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια “παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή”, που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων έργων προσαρμογής.
Η Ελλάδα σχεδιάζει ήδη να διπλασιάσει τα αποθεματικά του προϋπολογισμού της για την κάλυψη των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αυξάνοντας την εισφορά στα καταλύματα, μια κίνηση που θα επηρεάσει κυρίως τα πολυτελή ξενοδοχεία.
Τα ειδικά αποθεματικά θα αυξηθούν από 300 εκατ. ευρώ (320 εκατ. δολάρια) σε 600 εκατ. ευρώ έως το 2024, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ένα καλοκαίρι με ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα, με τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην ιστορία της.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τα σχέδιά της να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της θέση. Μια δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που απείλησε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής της.
“Θα είμαστε αδιαπραγμάτευτοι όσον αφορά τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.