european_parliament

LIVE: Ευκαιρίες απευθείας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις | Ποιές δράσεις χρηματοδοτούνται

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ευκαιρίες απευθείας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, είναι το θέμα της πρώτης live εκπομπής – webinar για το 2021 που διοργανώνει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, σε συνέχεια των επιτυχημένων εκπομπών που έγιναν το 2020.

Η εκπομπή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Μαρτίου, στις 17.00, μέσα από το money-tourism.gr, το κανάλι του μέσου στο youtube και την σελίδα στο facebook και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του τουριστικού και όχι μόνο κοινού, τόσο λόγω του θέματος -αφού η ρευστότητα είναι το μείζον θέμα για τις επιχειρήσεις και ενόψη της νέας σεζόν-, όσο και λόγω των έγκριτων συμμετεχόντων.

Στην συζήτηση, η οποία θα αναλύσει την δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις -με ένα μέρος να αποτελείται από επιδότηση- απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμμετάσχουν οι:

 • Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ)
 • Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)
 • Βασίλης Τσιάμης, Associate Partner, Strategy & Transactions Services | Head Access to EU funding & Incentives, EY και
 • Τάσος Ιωσηφίδης, Partner | Strategy & Transactions Services Leader, ΕΥ,

και θα συντονίσει ο εκδότης του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Κωνσταντίνος Δεριζιώτης.

webinarΥπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εκπομπές – webinars, είδαν live, περισσότεροι από 20.000 τηλεθεατές, έκαστη, ενώ στόχος του επιτελείου του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, είναι η παρουσίαση τέτοιων live εκπομπών, όταν υπάρχει λόγος και όταν προσθέτουν αξία και γνώση σε όσους τις παρακολουθούν και όχι η άνευ οιασδήποτε αξίας, δημοσιότητα, για λίγες εκατοντάδες θεάσεις…

Χρηματοδότηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα σημαντικό αριθμό προκλήσεων εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, οι οποίες πλήττουν κάθε οικονομική δραστηριότητα και κλάδο. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, τα περισσότερα Kράτη- Mέλη της ΕΕ προχώρησαν στη λήψη οριζόντιων μέτρων περιορισμού της ελεύθερης διασυνοριακής κυκλοφορίας για λόγους πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

iosifidis LIVE
Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης
Vassilikos
Ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός

Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους πλέον πληττόμενους, εξαιτίας της εισαγωγής αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και της συνακόλουθης συντριπτικής μείωσης των τουριστικών ροών. Συνεπώς, είναι γεγονός ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, οι αεροπορικές/ακτοπλοϊκές μεταφορές, η εστίαση, κ.ά., αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση εσόδων.

Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπογράμμισε την μείωση του διεθνούς τουρισμού μέχρι και 80% το 2020.

Πέραν των άμεσων συνεπειών της πανδημίας στις επιχειρήσεις του κλάδου, απότοκος της κρίσης είναι και η ελαχιστοποίηση των όποιων προγραμματιζόμενων επενδύσεων σε τεχνολογίες, προσωπικό και εγκαταστάσεις, που οδηγούν σε περαιτέρω επιπτώσεις σε ότι αφορά σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς και θέτει σε κίνδυνο τελικά, την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.

Ενέργειες ΕΕ

LIVE
Ο κ. Βασίλειος Τσιάμης
sakellis LIVE
Ο κ. Μιχάλης Σακέλλης

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τον κανονισμό για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος καθορίζει τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1.074,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στην ΕΕ να παράσχει άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια για να στηρίξει την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της ΕΕ σε μια σειρά τομέων και επιχειρηματικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένου του Τουρισμού.

Τι χρηματοδοτείται

Τέτοιου είδους υπηρεσίες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων στον τουριστικό κλάδο είναι:

 • Η προώθηση της καινοτομίας και της απασχόλησης, με απώτερο σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο.
 • Η προώθηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), στοχεύοντας στην ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων τουριστικών προϊόντων.
 • Η προώθηση δράσεων και έργων αγροτικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας την εκκίνηση ή/και επέκταση επιχειρήσεων στον αγροτουριστικό τομέα.
 • Η υποστήριξη δράσεων που διερευνούν την ανάπτυξη παράκτιων κοινοτήτων, χρηματοδοτώντας μελέτες, σεμινάρια και συνέδρια και παρέχοντας επιχορηγήσεις σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
 • Η προώθηση και ανάπτυξη δράσεων εναλλακτικού τουρισμού.
 • Η καινοτομία και η τεχνολογική ανάπτυξη στην τουριστική βιομηχανία, με στόχο την συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από τις τουριστικές επιχειρήσεις.
 • Η δημιουργία θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ως προς τις δεξιότητες που απαιτούνται στον τουριστικό κλάδο.
 • Η αναλυτική εργασία για την χάραξη της πολιτικής, την κοινωνική καινοτομία και τη δυνατότητα των εργαζομένων να προσληφθούν από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρα του εξωτερικού μέσω προγραμμάτων κινητικότητας.
 • Η δημιουργία/ανάπτυξη πολύ μικρών, μικρών ή συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
 • Η ανάπτυξη οικολογικών/ πράσινων υποδομών, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η προστασία τους στον κυβερνοχώρο.

Ποιοί δικαιούνται χρηματοδότηση

Οι παραπάνω ευκαιρίες χρηματοδότησης είναι ανοικτές για το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, ανεξαρτήτως μεγέθους, τοποθεσίας ή προϋπολογισμού έργων, οι οποίες μπορούν να υποβάλουν φακέλους για χρηματοδότηση μεμονωμένα ή σε συνεργασία με:

 • Άλλες επιχειρήσεις του κλάδου
 • Επιχειρήσεις υποστήριξης τουρισμού
 • Πανεπιστήμια
 • Δήμους, Κοινότητες και Περιφέρειες
 • Τοπικούς, Εθνικούς ή Διεθνείς Συνδέσμους Τουρισμού

Συντονιστείτε την Τρίτη 9 Μαρτίου στις 17.00 στις live μεταδόσεις του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

ksd PRIMAGEL LIVE
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *