nd

Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Θα υπάρξει απαγόρευση πτήσεων για κάποιες χώρες, και μετά την 1η Ιουλίου|Η Αγγλία μέσα σε αυτές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ενόψη του ανοίγματος των συνόρων της χώρας από την 1η Ιουλίου, υπάρχει μια φημολογία για λίστα χωρών, στους πολίτες των οποίων δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, λόγω επιδημιολογικών δεδομένων από τον κορωνοϊό. Την 1η Ιουλίου, ανοίγουν 41 πύλες εισόδου στη χώρα (27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια).

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ότι από 1η Ιουλίου, θα υπάρχει εξαίρεση και απαγόρευση πτήσεων για κάποιες χώρες, που παρουσιάζουν αυξημένα κρουσματα κορωνοϊού.

Μάλιστα ερωτηθείς αν τελικά θα υπάρχει απαγόρευση πτήσεων  και μετα την 1η Ιουλίου για 9 χώρες όπως: Βρετανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Βόρεια Μακεδονία, απάντησε: «Εξακολουθεί η απαγόρευση για αυτές τις χώρες, έχουν ανοίξει 38 περιορισμοί στην Ευρώπη και υπάρχουν προορισμοί που ακόμα δεν έχουμε ανοίξει και θα εξεταζουμε το επιδημιολογικό φορτίο κάθε μέρα και θα λαμβάνουμε τις σχετικές εισηγήσεις από τους ειδικούς».

money tourism photo
Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου | money tourism copyright photo

Ο κατάλογος λαμβάνει υπόψη το ποσοστό εξάπλωσης του κορωνοϊού στις διάφορες χώρες και τα κριτήρια βασίζονται σε επιδημιολογικά δεδομένα.

Από 1η Ιουλίου ουσιαστικά εγκαινιάζεται ο τουρισμός στη νησιωτική χώρα, καθώς θα έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια.

Σχετικές ανακοινώσεις, αναμένονται από την κυβέρνηση μάλλον την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η λίστα μπορεί να είναι μεγαλύτερη, ενώ η μόνη σίγουρη χώρα, από τις 9 αναφερόμενες, στην οποία δεν θα επιτραπούν οι πτήσεις, φαίνεται να είναι η Αγγλία.

Βέβαια σε χθεσινή συζήτηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διπλωμάτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία απόφαση για τα κράτη εκτός ΕΕ, από τα οποία δεν θα επιτρέπεται η είσοδος από την 1η Ιουλίου. Σε αυτές φέρεται να περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και το Κατάρ.

Ακούστε ΕΔΩ, την συνέντευξη του Μάνου Κόνσολα στον ΣΚΑΙ

Επίσης από 1η Ιουλίου για τις θαλάσσιες αφίξεις επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) είτε μέσω διαδικτύου, είτε εφαρμογής ή και σε χαρτί, τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.

Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών, όπου θα διαμένουν 14 μέρες όσοι έχουν βγει θετικοί στον ιό.

Καμπάνια από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην έκδοση 9 Οδηγιών για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID-19, με δεδομένο ότι από 1η Ιουλίου “ανοίγουν” 41 πύλες εισόδου στη χώρα (27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια). Κεντρικό μήνυμα της νέας αυτής προσπάθειας είναι: Απολαύστε τη Διαμονή σας – Μείνετε Ασφαλείς «Enjoy your stay and stay safe». 

prostasiaΣκοπός της ενημερωτικής καμπάνιας, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τη βάση πληροφοριών και ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι η παροχή έγκυρης ενημέρωσης, ώστε το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού να γίνει με όρους ασφάλειας για όλους, επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις πύλες εισόδου θα υπάρχει σχετική σήμανση με οδηγίες, ενώ θα μοιράζεται και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, έτσι ώστε όλοι όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό.

Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι την ανανεωμένη λίστα για τα διεθνή ταξίδια και την είσοδο στην χώρα, με τίτλο «Η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο», εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, στις 17 Ιουνίου.

Στην λίστα των χωρών με πρόσβαση στην Ελλάδα προστέθηκε και η Σερβία, με δειγματοληπτικά τεστ στα χερσαία σύνορα, μετά το πρόβλημα που υπήρξε την Δευτέρα και την παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου

 Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά τον κόσμο με τους εξής τρόπους:

Από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου

Η Ελλάδα ακολουθεί την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις χώρες EU+, οι οποίες περιλαμβάνουν τα μέλη της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία.

Εναέριες Μετακινήσεις

Επιτρέπονται οι διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Συνεχίζεται να ισχύει η απαγόρευση για πτήσεις από τη Βρετανία και την Τουρκία).

Αφίξεις στην Αθήνα: Εάν ο ταξιδιώτης ταξιδεύει από αεροδρόμιο των EU+ επηρεαζόμενων χωρών σύμφωνα με τη λίστα του EASA ή από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αλβανία και τα Σκόπια, θα εξετάζεται κατά την άφιξή του. Είναι απαραίτητη μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή κατοικία στην Αθήνα. Εάν η εξέταση είναι αρνητική ο ταξιδιώτης μπορεί να μετακινηθεί στον τελικό του προορισμό. Εάν είναι θετική, τότε θα επιβληθεί 14ημερη καραντίνα υπό επιτήρηση.

Σε όσους ταξιδεύουν από άλλα αεροδρόμια ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τυχαίες εξετάσεις. Με το πέρας της εξέτασης ο ταξιδιώτης μπορεί να μετακινηθεί στον τελικό του προορισμό. Εάν είναι θετική, τότε θα επιβληθεί 14ημερη καραντίνα υπό επιτήρηση.

Αφίξεις στη Θεσσαλονίκη: Όλοι οι ταξιδιώτες θα εξετάζονται κατά την άφιξή τους.  Είναι απαραίτητη μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή κατοικία στη Θεσσαλονίκη.

ksd
adv

Χερσαία Σύνορα

Τα σύνορα με την Τουρκία, την Αλβανία και τα Σκόπια είναι ανοικτά μόνο για τη μεταφορά αγαθών. Τα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία είναι ανοικτά, όπως επίσης και για τους Σέρβους πολίτες, και οι ταξιδιώτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικά τεστ.

Θαλάσσια Σύνορα

Δεν επιτρέπεται στα ελληνικά λιμάνια η άφιξη πλοίων από το εξωτερικό. Η άφιξη των σκαφών αναψυχής επιτρέπεται μόνο με πλήρωμα (δεν επιτρέπεται η άφιξη των σκαφών αναψυχής από την Αλβανία και την Τουρκία).

Από την 1η Ιουλίου και μετέπειτα

Εναέριες Μετακινήσεις

Επιτρέπονται οι διεθνείς πτήσεις σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια. Ενδέχεται να εφαρμόζονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε κράτη εκτός των EU+ χωρών ανάλογα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χερσαίες μετακινήσεις

Οι χερσαίες αφίξεις από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία επιτρέπονται. Σχετικά θα με την Τουρκία θα υπάρξει αναθεώρηση στις 30 Ιουνίου.

Θαλάσσιες μετακινήσεις 

Επιτρέπονται όλες οι θαλάσσιες αφίξεις.

Επιπλέον σημεία

Σε όλους τους ταξιδιώτες θα πραγματοποιούνται τυχαίες εξετάσεις. Με το πέρας της εξέτασης ο ταξιδιώτης μπορεί να μετακινηθεί στον τελικό του προορισμό. Εάν είναι θετική, θα υπάρξει επικοινωνία μαζί τους και θα τεθούν σε 14ημερη καραντίνα με τα έξοδα να καλύπτονται από το ελληνικό κράτος.

Παρακαλούνται όλοι οι επισκέπτες να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή Visit Greece πριν ή κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν (ιδανικά πριν το ταξίδι) μία φόρμα εντοπισμού (Passenger Locator Form) με τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελλάδα. Η φόρμα αυτή μπορεί να βρεθεί στην προαναφερόμενη εφαρμογή, εντύπως κατά τη διάρκεια της πτήσης και σε ψηφιακή μορφή μέσω ιστοσελίδας.

ksd
adv

Η Ελλάδα διατηρεί ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να αναθεωρήσει τα παραπάνω υπό το πλαίσιο της αλλαγής στα επιδημιολογικά δεδομένα. Μία ομάδα εμπειρογνωμόνων μαζί με το Υπουργείο Υγείας θα αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μπορούν να προτείνουν αλλαγές στους περιορισμούς.

Κάλυψη εξόδων για νοσηλεία από τον Κορωνοϊό: Θα παρέχεται από το ελληνικό κράτος η πρόσβαση σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες δωρεάν προς τους ταξιδιώτες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Σε περίπτωση πολιτών από την ΕΕ όλα τα έξοδα θα καλυφθούν και θα διαχειριστούν σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ των σχετικών Οδηγιών της.

Επιβεβαίωση κρούσματος σε ξενοδοχείο: Οι στενές επαφές του κρούσματος θα μεταφερθούν σε ειδικά καταλύματα καραντίνας με έξοδα του ελληνικού κράτους. Οι εναπομείναντες επισκέπτες θα συνεχίσουν κανονικά τις διακοπές τους.

Κάλυψη εξόδων λόγω απώλειας πτήσης ή διαμονής εξαιτίας ασθένειας ή συμπτωμάτων: Η Ελλάδα θα καλύψει τα έξοδα του νοσοκομείου και της περίθαλψης, καθώς και τη διαμονή σε ξενοδοχείο καραντίνας (εάν αυτό κριθεί απαραίτητο). Το Υπουργείο Εξωτερικών παροτρύνει τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα ξενοδοχεία να παρέχουν τη μέγιστη ευελιξία σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας.

Τεστ για τον Κορωνοϊό που έχουν πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών: Θα γίνονται δεκτά ύστερα από αξιολόγηση.

Διασφάλιση εφαρμογής πρωτοκόλλων Υγιεινής στα ξενοδοχεία και επικοινωνία σε περίπτωση μη τήρησής τους: Το Υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει ένα σχέδιο που θα επικεντρώνει στους ελέγχους και όλες οι επιχειρήσεις παροτρύνονται να επιδιώξουν πιστοποίηση από τρίτες εταιρίες. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των ιδιοκτητών και των εργαζομένων με στόχο να διασφαλιστεί ότι η γνώση των πρωτοκόλλων έχει διαμοιραστεί έγκαιρα και υπεύθυνα. Εν κατακλείδι, έχουν καθοριστεί αυστηρά πρόστιμα για όσους αδιαφορούν για τα καθήκοντά τους. Σε περίπτωση παραπόνων οι επισκέπτες μπορούν να καλέσουν το 4ψηφιο 1572 του Υπουργείου Τουρισμού.

Tagged

1 σχόλιο στο “Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Θα υπάρξει απαγόρευση πτήσεων για κάποιες χώρες, και μετά την 1η Ιουλίου|Η Αγγλία μέσα σε αυτές

  1. θα ηθελα να κανω την εξης ερωτηση: Σημερα αποφασιζουμε και δεχομαστε πελατες, απο καποιες χωρες των οποιων τα επιδημιολογικα χαρακτηριστικα το επιτρεπουν! Οι ενδιαφερομενοι υποψηφιοι πελατες, παιρνουν αδειες, κανουν κρατησεις, κλεινουν ξενοδοχεια, αγοραζουν εισητηρια, και γενικα προγραματιζουν τις διακοπες τους! Αν σε δευτερη φαση, τα επιδημιολογικα χαρακτηριστα καποιας χωρας ή χωρων αλλαξουν και κλεισουν τα συνορα, γιαυτην τη χωρα, τι γινονται οι κρατησεις στα ξενοδοχεια, τα εισητηρια και ο,τι αλλο εχει σχεση με ενα προγραμμα διακοπων; Αρχιζουμε τα παζαρια με τη χωρα αυτη , για να μην κλεισουμε τα συνορα; Κανουμε εκπτωσεις; Κανουνε τους Αλβανους;

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *