kovaios
Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος

Μ. Κωβαίος: Αναπτυξιακά έργα στην Πάρο από τον οργανισμό “Αειφόροι Νήσοι”

ΦΟΡΕΙΣ

Σειρά έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα έχουν δρομολογηθεί για τον Δήμο Πάρου μέσω του φορέα που συνέστησε μαζί με τους αντίστοιχους ΟΤΑ της Αντιπάρου και της Αμοργού. Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πάρου και Πρόεδρος του Οργανισμού «ΑΕΙΦΟΡΟΙ ΝΗΣΟΙ ΑΕ» Μάρκος Κωβαίος τόνισε τη σημαντική συμβολή τόσο σε έργα όσο και σε θέματα διοικητικής υποστήριξης στην Υπηρεσία Δόμησης και στο Τμήμα Πολεοδομικού-Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ελέγχου, Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, στο αντίστοιχο της Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρασίνου και στο Τμήμα Ανάπτυξης και Εξυπηρέτησης Επαγγελμάτων και Επιχειρήσεων.

«Οι «ΑΕΙΦΟΡΟΙ ΝΗΣΟΙ Α.Ε.» – τόνισε ο κ. Κωβαίος –  ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες διαφάνειας και δημοσιότητας, από αρχές τους έτους στελεχώνουν με κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό (Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης) τα  τμήματα αυτά του Δήμου Πάρου, με βασικές προτεραιότητες τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πολιτών – δημοτών και την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού, με σεβασμό στην χωροταξία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η δυνατότητα υλοποίησης των αναγκαίων έργων υποδομής και παροχής υπηρεσιών του Δήμου σε σχέση με τον χρόνο. Τέλος θα συνδράμει στη συνολική λειτουργία τους σε ένα περιβάλλον με συνεχή γραφειοκρατική επιβάρυνση και αγκύλωσης λόγο της υφιστάμενης υποστελέχωσης  των υπηρεσιών του Δήμου».

Σε ότι αφορά τα έργα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι οι «ΑΕΙΦΟΡΟΙ ΝΗΣΟΙ Α.Ε.» υλοποιούν από κοινού με την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάρου, οικονομοτεχνική μελέτη ενεργειακής εξοικονόμησης προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία του νησιού και να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας τόσο της ΔΕΥΑΠ όσο και τα δημοτικά τέλη που βαρύνουν τους πολίτες. Βασικός στόχος της εν λόγω μελέτης είναι η υλοποίηση ενός ολιστικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του νησιού ακολουθώντας όλα τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η μελέτη θα υποβληθεί για χρηματοδότηση είτε στο πρόγραμμα “Greco Islands” είτε εναλλακτικά στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε σε μεικτό χρηματοδοτικό εργαλείο.

« Το συγκεκριμένο έργο –πρόσθεσε – ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του νησιού που τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη με συνεχείς αυξήσεις στην επισκεψιμότητα. Και αυτό μας υποχρεώνει να ενισχύσουμε την υποδομή του νησιού ώστε να είμαστε αντάξιοι της προτίμησης των επισκεπτών μας αλλά και, κυρίως, να καλύψουμε τις ανάγκες των κατοίκων παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες που βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο». Και πρόσθεσε :

«Και επειδή μιλάμε για ποιότητα ζωής, κατά βάση των κατοίκων, οι «ΑΕΙΦΟΡΟΙ ΝΗΣΟΙ Α.Ε.» έχουν συμπράξει από κοινού με τις υπηρεσίες του Δήμου στην ωρίμανση δύο κρίσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού και την υποβολή ολοκληρωμένων φακέλων για την χρηματοδότηση των έργων. Ειδικότερα, για την εκπόνηση μελέτης προμήθειας και σύνταξη της απαιτούμενης διακήρυξης για την κατασκευή του έργου: «Κατασκευή Γηπέδου Ποδοσφαίρου και συνοδευτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στη  θέση Κάμπος – Αγροκήπιου Νάουσας», προϋπολογισμού έργου 1.597.988,00 εκατ. Ευρώ και για τη σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης (τεχνική υποστήριξη στην Τεχνική Υπηρεσία) του έργου «Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στη θέση ‘’Ζευλάκι’’ ΔΔ Παροικιάς Δ. Πάρου»,  προϋπολογισμού έργου 3.138.817,28  εκατ. Ευρώ».

Σε ότι αφορά το γήπεδο ποδοσφαίρου τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, οι κάτοικοι της νήσου Πάρου θα έχουν έναν σύγχρονο χώρο για να αθλούνται και να έρχονται σε επαφή με το ποδόσφαιρο και όχι μόνο καθώς σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστεί στίβος ο οποίος θα περιβάλλει τον αθλητικό χώρο ποδοσφαίρου. Έτσι αναμένεται να δοθούν ακόμα περισσότερες εναλλακτικές στην τοπική κοινωνία σχετικά με την άθληση και να τονωθεί ο κλασικός αθλητισμός όπως το άλμα εις μήκος και τα παραδοσιακά αθλήματα του στίβου. Ο φάκελος της μελέτης και τα σχετικά έγγραφα (τεχνικά δελτία κοκ) υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Εσωτερικών ενώ η μελέτη πραγματοποιήθηκε αδαπάνως για λογαριασμό του Δήμου Πάρου».

Για το κλειστό γυμναστήριο είπε ότι «το έργο αυτό έχει μόνο θετικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της Πάρου. Πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη φύλαξη, συντήρηση του γηπέδου αλλά και την διασφάλιση της παροχής αθλητικών υπηρεσιών, οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν πρόσβαση σε ένα χώρο άθλησης για τα αθλήματα του ποδοσφαίρου αλλά και     του κλασικού στίβου με δάπεδο ταρτάν ιδανικό για τρέξιμο ή και γρήγορο περπάτημα. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του γυμναστηρίου οι κάτοικοι της  Πάρου θα έχουν ένα χώρο για να αθλούνται και να έρχονται σε επαφή με την πετοσφαίριση και καλαθοσφαίριση καθώς λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών (έντονοι άνεμοι και δυνατός ήλιος) δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή αγωνισμάτων καλαθοσφαίρισης σε ανοιχτό χώρο τις περισσότερες ημέρες της χρονιάς. Και αυτός ο φάκελος της μελέτης και τα σχετικά έγγραφα (τεχνικά δελτία κοκ) υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Εσωτερικών ενώ επίσης η σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης  πραγματοποιήθηκε αδαπάνως για λογαριασμό του Δήμου».

Ο κ. Κωβαίος αναφέρθηκε και στην εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών  για την θέση «Αγροκήπιο Παροικιάς» με αντικείμενο του έργου την εκπόνηση γενικού προγραμματικού σχεδίου (master plan) που θα αφορά στη σύνταξη πρότασης υπό μορφή γενικού σχεδίου λειτουργιών και δραστηριοτήτων με προτάσεις τελικών χρήσεων και κτιριολογικών προγραμμάτων μετά από αξιολόγηση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων και λαμβάνοντας υπόψη : την πρόταση των μελετών για κατασκευή νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακού σταθμού που έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» , τους όρους δόμησης ανά γεωτεμάχιο, της επιτρεπόμενες χρήσεις γης, την υφιστάμενη πρόταση της επιτροπής για την αξιοποίηση του «Αγροκηπίου Παροικιάς» κτλ. Και εξήγησε ότι στο master plan θα γίνεται καταρχάς μία καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης η οποία θα αναλύει τη δραστηριότητα της περιοχής παρέμβασης (εμπορική, τουριστική κλπ.), τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και τις υποδομές, την πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση, το ανθρώπινο δυναμικό, την υφιστάμενη κατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος κ.α. Στη μελέτη θα περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός υποδομών και ελεύθερων χώρων που θα αποτελείται από κυκλοφοριακή και πολεοδομική οργάνωση.  Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση  της καταγεγραμμένης υφιστάμενης κατάστασης και θα αναλύονται οι προοπτικές αξιοποίησης της περιοχής παρέμβασης και θα τίθεται το πλαίσιο ανάπτυξης.

Και ο Δήμαρχος Πάρου κατέληξε : «Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ο Οργανισμός «έχτισε» τεχνική επάρκεια, πιστοποιήθηκε και απέκτησε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την διεκδίκηση και υλοποίηση μελετών, έργων και υπηρεσιών. Η συμβολή του στην ανάπτυξη της Πάρου αλλά και των δύο άλλων νησιών που συμμετέχουν καθώς και άλλων ΟΤΑ στους οποίους θα συνδράμουμε είναι σημαντική, αν ληφθεί υπόψη η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα του Φορέα».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *