sky

“Μύλος” με τις “άγονες” γραμμές: νέα προκήρυξη από το υπουργείο Υποδομών, διαμαρτυρίες στα νησιά

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εικόνα διάλυσης εμφανίζουν οι αεροπορικές συνδέσεις με τα νησιά, λόγω της δραστικής περικοπής των επιδοτήσεων που ξεκίνησε από την 1 Οκτωβρίου το υπουργείο Υποδομών ενώ οι τιμές για τα επιδοτούμενα ταξίδια έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη, κινητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια στιγμή το υπουργείο προχωρά σε νέες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δέκα άγονες γραμμές.

Πιο αναλυτικά, σε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δέκα «άγονες» αεροπορικές γραμμές, προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με αποφάσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.

Συγκεκριμένα, η ΥΠΑ στο πλαίσιο διασφάλισης επαρκούς εξυπηρέτησης τακτικών αεροπορικών γραμμών σε συγκεκριμένα δρομολόγια που είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη των περιφερειών προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους κοινοτικούς αερομεταφορείς να υποβάλουν προσφορές για την εκμετάλλευση των ακόλουθων 10 τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας.

  • Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα,
  • Θεσσαλονίκη – Σκύρος,
  • Αλεξανδρούπολη – Σητεία,
  • Άκτιο – Σητεία,
  • Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος,
  • Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος,
  • Ρόδος – Κως – Κάλυμνος – Λέρος – Αστυπάλαια,
  • Αθήνα – Μήλος,
  • Αθήνα – Νάξος,
  • Αθήνα – Σητεία.

Οι γραμμές αυτές, θα ανατεθούν από την 1η Απριλίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση που έως τις 31 Οκτωβρίου 2016 κανένας αερομεταφορέας δεν έχει εκδηλώσει εγγράφως στην ΥΠΑ την πρόθεσή του για εκτέλεση, από την 1η Απριλίου 2017 τακτικών πτήσεων χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα, τότε η ΥΠΑ θα προχωρήσει σε διάστημα περίπου δύο μηνών, σε διαγωνισμό για την ανάθεση εκμετάλλευσης αυτών των γραμμών, για το χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου 2017 έως 31 Μαρτίου 2021 με οικονομικό αντιστάθμισμα.

Όπως προβλέπεται στην απόφαση το μέγιστο καταβλητέο οικονομικό αντιστάθμισμα ετησίως ανά γραμμή καθορίζεται στο ποσό των 312.000 ευρώ για Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα, στο ποσό των 260.000 ευρώ για Θεσσαλονίκη – Σκύρος, στο ποσό των 416.000 ευρώ για Αλεξανδρούπολη – Σητεία, στο ποσό των 416.000 ευρώ για Άκτιο -Σητεία, στο ποσό των 800.000ευρώ για Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος, στο ποσό των 1.100.000 ευρώ για Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος, στο ποσό των 800.000 ευρώ για Ρόδος – Κως – Κάλυμνος – Λέρος – Αστυπάλαια, στο ποσό των 924.000 ευρώ για Αθήνα – Μήλος, στο ποσό των 484.000 ευρώ για Αθήνα – Νάξος και 484.000 ευρώ για Αθήνα – Σητεία.

Επισημαίνεται ακόμη «πως ο αερομεταφορέας, που θα δηλώσει την πρόθεσή του για εκτέλεση τακτικών πτήσεων σε μία ή περισσότερες από τις ανωτέρω γραμμές σύμφωνα με τις επιβληθείσες υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας και χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα, δεσμεύεται να αναλάβει την υποχρέωση για το προαναφερόμενο διάστημα των τεσσάρων ετών και, σε περίπτωση διακοπής της εξυπηρέτησης σε κάποια από τις γραμμές που θα έχει αναλάβει, θα καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ρήτρα αποζημίωσης, το ποσό των 500.000 ευρώ ανά γραμμή».

Η προσφορά μπορεί να υποβληθεί για µία µόνο ή και περισσότερες από τις ανωτέρω γραμμές και σε κάθε περίπτωση οι προσφορές θα υποβάλλονται χωριστά για κάθε µία από τις παραπάνω αυτές γραμμές.

Χάος

Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του νέου αεροπορικού χάρτη της χώρας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η εικόνα σε πολλά νησιά είναι απογοητευτική, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για μείωση του κόστους των άγονων δρομολογίων από 45 εκ. ευρώ ετησίως σε 9 εκ. ευρώ.

Ολόκληρες περιοχές της νησιωτικής χώρας χάνουν το προνόμιο των τακτικών πτήσεων και κινδυνεύουν να μείνουν αποκλεισμένες την χειμερινή περίοδο με τις αεροπορικές εταιρείες να ασκούν ισχυρές πιέσεις στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την αναμόρφωση των δρομολογίων εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει επιφέρει στα νησιά με αποτέλεσμα να στοχοποιούνται από τις τοπικές κοινωνίες. Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο φουντώνει ο πόλεμος για τα μερίδια αγοράς καθώς ήδη αρχίζουν να εκδηλώνονται τα πρώτα δείγματα σύγκρουσης μεταξύ του υπουργείου και των εταιρειών πτητικού έργου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή η κρητικών συμφερόντων Sky Express, η οποία εξελίσσεται σε υπολογίσιμο παίκτη της αγοράς και διεκδικεί μεγάλο μερίδιο από την πίτα των αερομεταφορών, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης του υπουργού Υποδομών κ. Χρίστου Σπίρτζη, με την οποία ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για τις γραμμές Αθήνα-Νάξος, Αθήνα-Μήλος, Αθήνα-Σητεία.

Για τις τρεις αυτές άγονες γραμμές που είναι από τις πλέον εμπορικές, υπήρξε σφοδρός ανταγωνισμός μεταξύ των Aegean-Olympic Air, Sky Express και Αstra. Με εξαίρεση την γραμμή της Σητείας από την οποία η Astra αποκλείστηκε καθώς στην διαγωνιστική διαδικασία ζήτησε αντιστάθμισμα εν αντιθέσει με την Ολυμπιακή που προσέφερε το δρομολόγιο χωρίς επιδότηση, στις άλλες δύο γραμμές συμμετείχαν άπαντες. Ωστόσο, μία πρόβλεψη της ΥΠΑ ανέτρεψε την διαγωνιστική διαδικασία, οδηγώντας τις επίμαχες γραμμές προσωρινά στην αγκαλιά της Sky Express(έως τον Μάρτιο του 2017), με σκοπό να μπουν στο φίλτρο του νέου διαγωνισμού που θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου για τις εννέα άγονες γραμμές για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στην αρχική δημοπρασία.

Πρόκειται για κριτήρια όπως το ύψος του ναύλου, τα εκπτωτικά προγράμματα σε μόνιμους κατοίκους, οι προσφερόμενες θέσεις, η εβδομαδιαία συχνότητα δρομολογίων, το δίκτυο πωλήσεων, η αξιοπιστία κ.α) που έβαζε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να αξιολογήσει τις αεροπορικές εταιρείες σε περίπτωση που εμφανίζονταν –όπως και έγινε- ισοδύναμες προσφορές και προσφορές με μηδενικό αντιστάθμισμα. Η Sky Express υποστηρίζει ότι αν και πληρούσε τις προϋποθέσεις των κριτηρίων, η Υπηρεσία δήλωσε αδυναμία αξιολόγησης τους κι έτσι οι τρεις γραμμές βγήκαν από τα κάδρο του αρχικού διαγωνισμού με αποτέλεσμα η ΥΠΑ, να σχεδιάζει να τις εντάξει στον επικείμενο νέο διαγωνισμό, στον οποίο θα μπουν οι γραμμές για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από καμία εταιρεία στον πρώτο διαγωνισμό. Προκειμένου όμως να εξυπηρετούνται, διενεργήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου διαγωνιστική διαδικασία εξπρές διάρκειας έξι μηνών, στην οποία προσφορές κατατέθηκαν μόνο από την Κρητική εταιρεία.

Για τις υπόλοιπες άγονες που εξυπηρετούνται από την Olympic Air και τη Sky Express, διαδραματίστηκε έντονο παρασκήνιο στον προηγούμενο διαγωνισμό και παρά τις εκκλήσεις της Υπηρεσίας έμειναν χωρίς ενδιαφερόμενους. Οι γραμμές αυτές θεωρούνται ότι προσφέρονται από την ΥΠΑ με πολύ χαμηλό αντιστάθμισμα, για αυτό και έχει διαμηνυθεί στην Υπηρεσία ότι δεν θα κατέβει κανείς ούτε στο νέο διαγωνισμό εάν αυτό δεν αυξηθεί!

Οι γραμμές αυτές που ως επί το πλείστον εξυπηρετούνταν τα τελευταία πέντε χρόνια από την Sky Express είναι:

-Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος (το δρομολόγιο επιδοτείται 606.884 ευρώ.

– Ρόδος – Κως- Κάλυμνος- Λέρος- Αστυπάλαια (έναντι αντισταθμίσματος 508.930 ευρώ).

– Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα (με επιδότηση 84.787 ευρώ).

– Θεσσαλονίκη – Σκύρος (έναντι 169.585 ευρώ).

– Άκτιο – Σητεία (έναντι 320.738 ευρώ).

– Αλεξανδρούπολη – Σητεία (έναντι 320.782 ευρώ).

– Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος (έναντι 376.527 ευρώ).

Για το δρομολόγιο Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά, η ΥΠΑ αιφνιδίως αποφάσισε, επειδή επίσης δεν υπήρξε ενδιαφέρον, να τροποποιήσει την υπάρχουσα σύμβαση με την Astra μέχρι τις 31/08/2018 με ετήσιο αντιστάθμισμα 660.000 ευρώ.

Ανάστατες οι τοπικές κοινωνίες

Ο πόλεμος των εταιρειών προβλέπεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες βρίσκοντας ισχυρά πατήματα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που φαίνεται να αναδιάρθρωσε το χάρτη των άγονων, στο πόδι. Για παράδειγμα η αεροπορική αγορά επικρίνει την κυβέρνηση επειδή έκοψε οριζόντια τις επιδοτήσεις χωρίς να τις κρατήσει εκεί που πραγματικά δεν πετούν τα αεροπλάνα. Οι εταιρείες έχουν βομβαρδιστεί τις τελευταίες εβδομάδες από αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων, καλύτερες ώρες πτήσεων και καλύτερες μέρες.

Βουλευτές, δήμαρχοι, εμπορικοί, ξενοδοχειακοί σύλλογοι και Επιμελητήρια της χώρας, επιχειρούν να ανατρέψουν, το καθεστώς δυσμένειας που προκαλούν οι ανακατατάξεις με τις άγονες γραμμές, καθώς τα ημερήσια δρομολόγια ανά αεροπορική εταιρεία πλην δημοφιλών προορισμών, περιορίζονται πλέον σε πολλά νησιά σε δυο ή τρία δρομολόγια την εβδομάδα από 1 Νοεμβρίου. Ακόμη και σε νησιά που εκτελούν πτήσεις δύο αεροπορικές εταιρείες και υπάρχει ανταγωνισμός, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη από την ΥΠΑ, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να πετούν την ίδια μέρα, ή να μην πετούν Παρασκευή, γεγονός που δυσχεραίνει την επιβατική εξυπηρέτηση. Παρά τα δελεαστικά εκπτωτικά προγράμματα των αερομεταφορέων, οι εξελίξεις στα δρομολόγια συνοδεύονται σε αρκετές περιπτώσεις και με ανατιμήσεις ναύλων. Το παράδειγμα της Σητείας είναι χαρακτηριστικό: το κόστος για πτήση μέσω του αεροδρομίου της Σητείας για Αθήνα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να χρησιμοποιήσει ο επιβάτης το αυτοκίνητό του και να μετακινηθεί στην Αθήνα μέσω του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Oι τιμές των εισιτηρίων έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από εμπορικούς και τουριστικούς φορείς που έχουν φτάσει μέχρι το γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη αλλά και του διοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνου Λιντζεράκου. Ο λόγος είναι ότι πριν την ανάθεση του δρομολογίου σε νέο πάροχο πτητικού έργου, το κόστος του εισιτηρίου για την Σητεία μετ΄επιστροφής από την Αθήνα ήταν 125 ευρώ. Σήμερα που το δρομολόγιο έχει αναλάβει η Sky Express έχει φτάσει τα 160 ευρώ και πριν λίγες εβδομάδες ξεπερνούσε τα 200 ευρώ, μολονότι η γραμμή επιδοτείται με περίπου 83.000 ευρώ!

Οι αντιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα το εισιτήριο, το οποίο ξεκίνησε την 1 Οκτωβρίου με 113 ευρώ από Αθήνα και 93 ευρώ από Σητεία, να υποχωρήσει στα 80 ευρώ ανά κατεύθυνση. Και πάλι όμως είναι ακριβότερο από τα τιμολόγια της προηγούμενης περιόδου. Οι φορείς του νησιού υποστηρίζουν ότι με τους υψηλούς ναύλους, το δρομολόγιο της Σητείας «θα είναι καταδικασμένο σε μονοψήφιο αριθμό πληρότητας» απαξιώνοντας ένα ολοκαίνουργο αεροσταθμό που εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2016.

Χάνουν τουρίστες τα νησιά

Σε απόγνωση δηλώνουν και οι εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων στην Μήλο καθώς από δύο δρομολόγια που είχε το νησί καθημερινά τον περασμένο χειμώνα, από 1 Νοεμβρίου πέφτει στα τρία δρομολόγια την εβδομάδα. «Δεν είναι μόνο η μείωση των πτήσεων που καθηλώνει το νησί μας αλλά και ο κίνδυνος, η Μήλος να χάσει τουριστική κίνηση από τις προκρατήσεις που ξεκινούν από ξένα τουριστικά γραφεία από το Δεκέμβριο» δηλώνει στο business story κ. Γιώργος Μαρτάκης, δημοτικός σύμβουλος και επιχειρηματίας στο νησί. «Με ποια εταιρεία θα κλείσουν εισιτήρια οι τουρίστες της επόμενης σεζόν;» αναρωτιέται και σημειώνει ότι ακόμη και η προσπάθεια της Κρητικής εταιρείας να δώσει κάποια εισιτήρια με χαμηλό ναύλο, ακυρώνεται από το γεγονός ότι είναι αδύνατο να τα βρεις. «Το αεροδρόμιο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από την Sky Express η οποία όχι μόνο πετάει με περιορισμένα δρομολόγια αλλά εμφανίζει και μεγάλες καθυστερήσεις που φτάνουν την 1,5 ώρα. Δεν θέλουμε αποκλειστικότητα στα δρομολόγια αλλά την διαμόρφωση ενός υγιούς ανταγωνισμού που θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικά το νησί μας και δεν θα μας γυρίσει χρόνια πίσω» αναφέρει ο κ. Μαρτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι από 1 Οκτωβρίου έπαψαν να θεωρούνται άγονες οι γραμμές Αθήνα-Πάρος, Αθήνα-Ικαρία, Αθήνα-Κύθηρα, Αθήνα-Σκιάθος, Αθήνα-Ζάκυνθος, Αθήνα-Κάρπαθος, Θεσσαλονίκη-Χίος και Θεσσαλονίκη-Σάμος. Στα νησιά αυτά έχει ενισχυθεί ο ανταγωνισμός καθώς πετούν πάνω από μία εταιρείες, ωστόσο η συρρίκνωση των δρομολογίων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των επιβατών.

ΠΗΓΕΣ : www.kerdos.gr , www.in.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *