Νέο ΕΣΠΑ και Τουρισμός στη συνάντηση Κεφαλογιάννη – Δένδια

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 

Η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης της υπουργού Τουρισμού, κας Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νίκο Δένδια. 
Στη συνάντηση μετείχε και ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων/ ΕΣΠΑ, κ. Γιώργος Γιαννούσης, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Οικονομίας στο σύνολό της και ειδικά στον τομέα του Τουρισμού… 

«Συμφωνήσαμε με την κα. υπουργό να υπάρχει απόλυτη συνεργασία και ιδιαίτερα στα θέματα εκμεταλλεύσεως των κονδυλίων που προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσει υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Τουρισμού να εκπεμφθεί ένα ομογενοποιημένο μήνυμα, που να προάγει το branding και την εικόνα της χώρας.
 Επίσης, συζητήσαμε τις κοινές μας ανησυχίες για τη ρωσική αγορά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας πω ότι και εμείς από τη δική μας πλευρά παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά το θέμα των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία.
Θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται δεν θα έχουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις ελληνικές εξαγωγές», είπε ο κ. Δένδιας.
Από την πλευρά της η κα.Κεφαλογιάννη υπογράμμισε: «Ο τουρισμός έχει αποδείξει αυτά τα δύο χρόνια ότι μπορεί να είναι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στο νέο Πρόγραμμα, στο νέο ΕΣΠΑ, στις δομές και στις δράσεις του, έτσι ώστε να διοχετευτούν τα κονδύλια στην κατεύθυνση που έχει χαράξει το υπουργείο Τουρισμού με την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό.
Μέλημά μας είναι όλες οι Περιφέρειες της χώρας να μπορούν να στηρίξουν ένα μέρος των κονδυλίων τους στον τουρισμό. Πρόθεσή μας είναι η Ελλάδα να ξεφύγει από το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» και να μπορέσει να επενδύσει στις νέες, ειδικές μορφές τουρισμού: Αγροτουρισμό, Οινοτουρισμό, Γαστρονομικό Τουρισμό, Θαλάσσιο Τουρισμό, Θρησκευτικό Τουρισμό, Πολιτιστικό Τουρισμό. Επίσης και σε όλες τις άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο Ιατρικός, ο Ιαματικός, ο Ορεινός Τουρισμός, για τις οποίες χρειάζεται να υπάρξει υποστήριξη από το νέο Πρόγραμμα.
Για το λόγο αυτό πήραμε απόφαση με τον κ. Δένδια να συνεργαστούμε, συντονίζοντας τις δράσεις μας τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφερειών. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να αναπτυχθούν. Επομένως, και στόχος δικός μας, κεντρικά, είναι να δώσουμε τις κατευθύνσεις εκείνες, έτσι ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Και πρόσθεσε: «Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες συνεργασίες με ομάδες εργασίας. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στον τουρισμό. Με τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, απαιτείται η στήριξη της επιχειρηματικότητας, με αναβάθμιση των υποδομών. Επίσης θα πρέπει να κατευθύνουμε και πόρους προς το ανθρώπινο δυναμικό του Τουρισμού, προς την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση.
Βεβαίως, αυτό, είναι αντικείμενο και άλλων Υπουργείων, όμως θεωρώ ότι σε μία συζήτηση που γίνεται, για το πως και που θα κατευθυνθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι και το ανθρώπινο δυναμικό είναι εκείνο που θα πρέπει να υποστηριχθεί παράλληλα με την επιχειρηματικότητα».