money-tourism copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο κλάδος του Τουρισμού ζητάει τα αυτονόητα: Ήρθε πια η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις…

ΓΝΩΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

της Κωνσταντίνας Σβύνου (*)
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία στον κλάδο του Τουρισμού, ως Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, συστρατεύσαμε ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις μας, προκειμένου να τρέξουμε μια σειρά από έρευνες που μας ζήτησε από την πρώτη στιγμή της κρίσης, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Aπό τις αρχές Μαρτίου, έχουμε τρέξει 4 έρευνες συγκυρίας και έχουμε παρακολουθήσει μια πληθώρα σημαντικών παραμέτρων στον κλάδο της ξενοδοχίας, με ιδιαίτερα σημαντικούς δείκτες που μας επιτρέπουν να έχουμε μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα, την οποία και θα παρουσιάσουμε με την ολοκλήρωση της καθιερωμένης ετήσιας έρευνά μας.

ITEPΠαράλληλα ξεκινήσαμε στις αρχές Ιουλίου τη δημιουργία ενός επιλεγμένου πανελ από 400 ξενοδοχεία, παρακολουθώντας εβδομαδιαίως τη μέση τιμή την πληρότητα, και το ρυθμό κρατήσεων και ακυρώσεων.

Τα δεδομένα μας μπορούν να αναχθούν και να αναλυθούν όχι μόνο σε επίπεδο επικράτειας αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας και προορισμού. Μάλιστα, έχουμε ήδη προχωρήσει και σε συμφωνία για ειδικές αναλύσεις για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που δίνει μεγάλη βαρύτητα στον κλάδο του Τουρισμού, και είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ειδική μελέτη για οποιαδήποτε περιφέρεια ή προορισμό μας ζητηθεί.

Η έρευνα που παρουσιάσαμε τη Δευτέρα καταδεικνύει αφενός τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν τα ξενοδοχεία ώστε να ανοίξουν, αφετέρου τη δυσκολία του να σταθούν και να παραμείνουν ανοιχτά.

Ιδιαίτερα σημαντικό το ποσοστο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας που τελικά δεν θα καταφέρουν να παραμείνουν ανοιχτά, που αν κάνουμε αναγωγή των νούμερων του ΙΤΕΠ στο σύνολό τους θα δούμε ότι ανέρχεται στο 60% αυτών! Και το βασικότερο: πληρότητα της τάξεως του 23,1% δεν αφήνει περιθώρια επιβίωσης στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Και σε αυτό το κομμάτι θέλω να σταθώ, όχι πλεον ως πρόεδρος του ΙΤΕΠ αλλά ως αντιπρόεδρος της ΠΟΞ για να πω πως ακόμα μια φορά ο κλάδος του Τουρισμού, απέδειξε πως και στις πιο αντίξοες συνθήκες θα καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να στηρίξει την οικονομία και την εργασία.

ksd Τουρισμού
adv

Ο ξενοδοχειακός κλάδος λειτούργησε με ρίσκο αλλά και με μεγάλη ευθύνη. Κατέστησε το τουριστικό πρόσωπο της χώρας μας ως ένα εκ των ασφαλέστερων μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών. Ήρθε όμως η ώρα της ευθύνης και από την πλευρά των κυβερνητικών αποφάσεων, προκειμένου να στηρίξει τον κλάδο ώστε να μείνουμε σε επίπεδα βιωσιμότητας και να μπορέσουμε να αγωνιστούμε προς την επαναφορά της κανονικότητας στον τουρισμό και στην οικονομία.

Ο κλάδος του Τουρισμού ζητάει τα αυτονόητα: Εξορθολογισμός φορολογίας, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, στήριξη ρευστότητας, παράταση φορολογικών υποχρεώσεων. Όλα αυτά σε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προγραμματιστούν και να λειτουργήσουν.

Ήρθε πια η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις…

(*) Η κα. Σβύνου είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, πρόεδρος του ΙΤΕΠ, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ)

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *