Λιγότερα αλλά μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια πραγματοποιούν οι Γερμανοί που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, τώρα, απ’ ό,τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα επαγγελματικά ταξίδια του συνδέσμου εταιρικών ταξιδιών της χώρας VDR.
Όπως αποκαλύπτει η 20ή έκδοση της έκθεσης της VDR, η δημοτικότητα του μονοήμερου επαγγελματικού ταξιδιού “φθίνει” από το 2020, με τη μέση διάρκεια της απουσίας από το γραφείο να ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον δύο ημέρες. Η τάση αυτή αφορά ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
“Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες τείνουν πλέον να ταξιδεύουν λιγότερο συχνά, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνδυάζοντας πολλά επαγγελματικά ταξίδια μαζί”, επισημαίνει η αντιπρόεδρος της VDR, Inge Pirner.
Σύμφωνα με την έκθεση, το έργο των αγοραστών και των διαχειριστών ταξιδιών γίνεται “όλο και πιο πολύπλοκο”, καθώς αναλαμβάνουν νέες ευθύνες σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση, η ασφάλεια και η βιωσιμότητα. Αυτό οδηγείται από την επιθυμία περισσότερων οργανισμών να συνδυάσουν τις “πολυάριθμες υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση της εταιρικής κινητικότητας σε ένα μέρος”.
Η βιωσιμότητα γίνεται επίσης όλο και πιο σημαντική για τους διαχειριστές ταξιδιών και τις εταιρίες TMC, ιδίως μεταξύ των μεγαλύτερων οργανισμών, όπου το 82% λαμβάνει υποστήριξη από τις TMC για να καταστήσει τα ταξίδια του πιο βιώσιμα.
Η εικόνα είναι κάπως διαφορετική για τις ΜΜΕ: Το 28% των επιχειρήσεων με λιγότερους από 500 υπαλλήλους δήλωσαν ότι η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας εξακολουθεί να μην αποτελεί “θέμα” για αυτούς.
Παραμένουν ζητήματα σχετικά με τις πολλές διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού του αποτυπώματος άνθρακα των ταξιδιών. Ως αποτέλεσμα, η VDR έχει συστήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αειφορία με στόχο την εξεύρεση μιας “ενιαίας μεθόδου διερεύνησης και άμεσης εφαρμογής”.
Η ένωση επισημαίνει επίσης ότι παραμένει “χάσμα μεταξύ φιλοδοξίας και δράσης” όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. “Μετά από μια σημαντική αύξηση της δέσμευσης σε θέματα βιωσιμότητας από το 2020 έως το 2021, οι εξελίξεις στον τομέα αυτό σταμάτησαν ή υπέστησαν ελαφρά μείωση το 2022”, αναφέρει η VDR στην έκθεσή της.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι μειώνουν ή σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των επαγγελματικών ταξιδιών ανέρχεται στο 83% σε αυτή την έκθεση, ποσοστό που σημείωσε μικρή πτώση, σε σχέση με το 87% της περσινής μελέτης.
Σιδηροδρομικό εναντίον αεροπορικού ταξιδιού
Η VDR σημείωσε ότι η μεταστροφή από τις αεροπορικές στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις για ταξίδια εντός της Γερμανίας αποτελεί πλέον τον “κανόνα”, με το 62% των επιχειρήσεων να το πράττει ήδη και ένα άλλο 14% να σχεδιάζει να το πράξει στο μέλλον.
“Η κρίση στην ταξιδιωτική βιομηχανία δημιουργεί μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα με ισχυρότερες βιώσιμες προοπτικές για το μέλλον”, λέει η κα. Pirner.
Μια άλλη τάση που εντοπίζεται στην έκθεση της VDR αφορά την “επιταχυνόμενη” ψηφιοποίηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας, καθώς συνεχίζονται τα νέα ευέλικτα και υβριδικά πρότυπα εργασίας. Περισσότερες από τις μισές εταιρίες (54%) δήλωσαν ότι επιτρέπουν πλέον στους υπαλλήλους τους να επιλέγουν τον τόπο εργασίας τους, με κάποιους περιορισμούς.