spain
Photo by Julian Dik on Unsplash

Οι ισπανικές αεροπορικές εταιρίες αυξάνουν τη χωρητικότητά τους | Ισπανία “ψηφίζουν” οι Βρετανοί παραθεριστές

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ισπανικές αεροπορικές εταιρίες αναμένουν μια καλοκαιρινή περίοδο ρεκόρ και προσθέτουν 13% περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι, με την πεποίθηση ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν παρά τον πληθωρισμό που πιέζει τις δαπάνες τους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου αεροπορικών εταιριών της Ισπανίας.

Από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, ο όμιλος έχει προγραμματίσει έως και 758.000 πτήσεις, 9% περισσότερες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2023, με συνολική χωρητικότητα έως και 240 εκατομμύρια θέσεις.

“Όλα δείχνουν ότι και φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε αριθμό ρεκόρ όσον αφορά τη ζήτηση. Ο κόσμος ταξιδεύει περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, παρά τις πληθωριστικές εντάσεις”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Javier Gandara, επικεφαλής της Ένωσης Ισπανικών Αερογραμμών.

Η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής, η οποία σημείωσε “έκρηξη” μετά τον τερματισμό των περιορισμών της πανδημίας COVID-19, παραμένει ισχυρή παρά τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ξεχωριστά, ο όμιλος της τουριστικής βιομηχανίας Exceltur εκτίμησε την Τρίτη ότι οι πωλήσεις στον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και των εταιριών μεταφορών, θα αυξηθούν κατά 6% το δεύτερο τρίμηνο από τα επίπεδα ρεκόρ πριν από ένα χρόνο, μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα για το 2024.

“Ανησυχούμε για το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την αυξανόμενη ροή τουριστών”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Exceltur, Jose Luis Zoreda, ο οποίος υποστήριξε τη θέσπιση περισσότερων κανονισμών για τον περιορισμό του πολλαπλασιασμού των εξοχικών κατοικιών, όπως προτείνεται από τα Κανάρια Νησιά, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά του ο κ Gandara δήλωσε ότι τα αεροπορικά δρομολόγια προς τα Κανάρια Νησιά και τη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, μεταξύ των κορυφαίων ισπανικών προορισμών για θερινό τουρισμό, θα έχουν 14% περισσότερες θέσεις, πάνω από τον ισπανικό μέσο όρο, ενώ στις πόλεις της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης θα προστεθούν θέσεις κατά 15%, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Οι αεροπορικές εταιρίες αυξάνουν τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων μεταξύ της Ισπανίας και αγορών όπως η Γερμανία και η Βρετανία.

Ο κ. Gandara επεσήμανε ότι ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στην αεροπορική βιομηχανία της Ισπανίας είναι περιορισμένος, καθώς μόνο το 0,2% των πτήσεων που αναχωρούν από την Ισπανία έχουν ως προορισμό το Ισραήλ.

Όσον αφορά πιθανές αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, δήλωσε ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες εξασφαλίζουν μια ελάχιστη κατανάλωση καυσίμων σε μια δεδομένη τιμή, έτσι ώστε οι όποιες διακυμάνσεις της τιμής του αργού να έχουν πιθανότατα περιορισμένο αντίκτυπο.

Αυξημένες οι δαπάνες και η μέση διάρκεια παραμονής των Βρετανών στην Ισπανία 

Οι Βρετανοί παραθεριστές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και παραμένουν περισσότερο στα ταξίδια τους στην Ισπανία, σύμφωνα με νέα επίσημα στοιχεία του Ισπανικoύ Γραφείου Τουρισμού.

Ειδικότερα, ξόδεψαν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ τους δύο πρώτους μήνες του 2024, σημειώνοντας αύξηση 31,57%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισπανικός τουριστικός οργανισμός.

Αυτή η αύξηση συνέβαλε σημαντικά στις συνολικές τουριστικές δαπάνες της Ισπανίας, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, αντανακλώντας μια ισχυρή αύξηση 25,66% από το προηγούμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, οι Βρετανοί ταξιδιώτες στην Ισπανία επιλέγουν παρατεταμένες διαμονές, με τη μέση διάρκεια ταξιδιού να εκτείνεται σε 8,2 ημέρες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο εφέτος, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση 7%, έναντι του 2023.

Παράλληλα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν το εξεταζόμενο δίμηνο στα 1.260 ευρώ, αυξημένη κατά περισσότερο από 13%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η μέση ημερήσια δαπάνη ανά Βρετανό παραθεριστή ήταν 153 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,67% από το 2023.

Οι παραθεριστές από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το δημογραφικό κοινό με τις υψηλότερες συνολικές δαπάνες στην Ισπανία, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς με 1,5 δισ. ευρώ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *