Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι 54.000 (!) θέσεις απασχόλησης και η -υπερεκτιμημένη (;)- συμβολή τους στη Οικονομία

ΓΝΩΜΗ

του Κωνσταντίνου Στ. Δεριζιώτη
Πρόσφατα σε κάποιο συνέδριο, παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του ΟΠΑ, κ. Γιώργο Δουκίδη, η μελέτη
«Η Συνεισφορά των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων (ShortTerm Rentals=STRs) μέσω Ψηφιακών Πλατφόρμων στην Ελληνική Οικονομία».

Στην μελέτη αυτή, παρουσιάζονται κάποια πράγματι πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως ότι “…οι STRs συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας, σε ποσοστό 1,65% ως άμεση επίδραση που αντιστοιχεί σε 3,44 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, υποστηρίζοντας επίσης περίπου 54.000 θέσεις εργασίας. Αν λάβουμε υπόψιν την έμμεση επίδρασή τους στην οικονομία, η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 7,58 και 8,12 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή 3,64% έως 3,90% του ΑΕΠ”.

Όλα αυτά είναι εξόχως εντυπωσιακά, αλλά διερωτάμαι αν αφορούν τις STRs ή κάποιον άλλο κλάδο. Γιατί αίφνης ο ΚΑΔ της βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους, αν στο ΕΡΓΑΝΗ είχε δηλωμένους 54.000 απασχολούμενους.

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, θα μου προξενούσε πολύ μεγάλη εντύπωση, αν έχει δηλωμένο 5ψήφιο αριθμό εργαζόμενων, έστω και 10.000…

Ομοίως οι πολλαπλασιαστές που κάνουν εκτίμηση της οικονομικής συνεισφοράς, κ.λπ., κ.λπ., είναι -μάλλον- προφανές ότι αφορούν στα ξενοδοχεία και ουχί στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μόνο που αν είναι έτσι και καλό θα ήταν να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ο καθηγητής Δουκίδης -καθώς δεν υπάρχουν στην μελέτη-, η σύγκριση είναι δέντρο πορτοκαλιάς με φρούτο μήλο, για να μην πω -συγχωρήστε με για την σύγκριση- αυτοκίνητο με πατίνι…

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για να ξέρουμε ακριβώς ποιά είναι η συνεισφορά, αλλά και ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις των STRs, γιατί σύμφωνα με την μελέτη, αυτές δεν υπάρχουν!

Απολύτως ενδεικτικά λοιπόν, κάποια ερωτήματα, είναι τα εξής:

  • Τα στοιχεία που δίνονται ως κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά αφορούν προφανώς στο συνολικό πληθυσμό των ιδιοκτητών STR και έχουν προκύψει από κάποια πηγή, η οποία και δεν αναφέρεται. Ο όρος “ερωτηθέντες” παραπέμπει σε δείγμα για το οποίο δεν δίνεται το μέγεθος, η μέθοδος δειγματοληψίας, ο τρόπος συλλογής και, γενικότερα, η ταυτότητα της σχετικής έρευνας. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία που εκθέτει το συγκεκριμένο αφήγημα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αξιόπιστα.
  • Η μελέτη δεν προσφέρει κάποιο νέο εύρημα, αλλά βασίζει τα επιχειρήματά της κατά κύριο λόγο σε πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ, σε παλαιότερες μελέτες του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, καθώς και σε παράθεση στοιχείων π.χ. από την Eurostat.
  • Κάποιες εκτιμήσεις (π.χ. για τη συμβολή στο ΑΕΠ και την Απασχόληση) που παρατίθενται στο κείμενο βάσει ευρημάτων άλλων μελετών γίνονται με πολύ «θολό» τρόπο χωρίς παράθεση των υποθέσεων στις οποίες βασίζονται.
  • Η μελέτη υπερθεματίζει σε αυτά που θεωρεί ως θετικά από την λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε αρνητικές πλευρές και προβλήματα που δημιουργούνται.
  • Οι εκτιμήσεις των συγγραφέων για τη συμβολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων στο ΑΕΠ και την Απασχόληση της ελληνικής οικονομίας βασίζονται σε πολλαπλασιαστές που έχουν εκτιμήσει παλαιότερα το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ. Ωστόσο, αυτοί οι πολλαπλασιαστές αφορούν τον ξενοδοχειακό κλάδο και το να χρησιμοποιούνται ως ισχύοντες για την περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων συνιστά τουλάχιστον μια «ηρωική» υπόθεση. Για παράδειγμα, η χρήση των πολλαπλασιαστών απασχόλησης του ξενοδοχειακού κλάδου, ο οποίος κάνει ευρεία χρήση υπηρεσιών εργασίας, ως ισχύοντες για τις δραστηριότητες των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους τους συγγραφείς, ασκούνται κυρίως από ήδη απασχολούμενους ως δεύτερη απασχόληση και από συνταξιούχους για συμπληρωματικό εισόδημα, δεν είναι βάσιμη και οδηγεί σε μεγάλη υπερ-εκτίμηση της συμβολής των STRs τόσο στην Απασχόληση όσο και στο ΑΕΠ, στα φορολογικά έσοδα, κ.λπ..

Επειδή το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει πολλές παραμέτρους, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις, καλό θα ήταν να υπάρχουν αυτές οι απαντήσεις άμεσα, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις και να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος, μπας και ρυθμιστεί η δραστηριότητα αυτή που συνεχίζει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα…

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *