©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Oxford Economics: “Πρωταγωνίστρια” η Ελλάδα στην άνοδο του διεθνή τουρισμού | Στο +40%

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Aισιόδοξος σχετικά με τις παγκόσμιες προοπτικές για τα ταξίδια και τον τουρισμό, παρά τη σημαντική οικονομική αβεβαιότητα εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της Tourism Economics για την Ευρώπη, David Goodger, με την Ελλάδα να “πρωταγωνιστεί”.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανθεκτικότητα και την Καινοτομία στο Σαράγεβο, ο κ. Goodger σημείωσε ότι “η Ελλάδα αναμένει αύξηση του διεθνούς τουρισμού κατά 40%, με την Κροατία και τη Βουλγαρία να ακολουθούν με 20% και 10% αντίστοιχα”.

“Ο τουριστικός τομέας είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας. Τα διεθνή ταξίδια πλησίασαν στα επίπεδα του 2019 το 2023 και αναμένουμε να ανακάμψουν πλήρως το 2024”, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται μια σταθερή αύξηση των εσόδων και των δαπανών στις κύριες αγορές προέλευσης [και] ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο. Κρούει, ωστόσο, τον “¨κώδωνα του κινδύνου”, λέγοντας:  “Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, όπως κίνδυνοι επιτοκίων, εντάσεις στη Μέση Ανατολή, πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν”. Ενώ, ως κίνδυνο ανέφερε και την επανεκλογή του Τραμπ.

Ο κ. Goodger προειδοποίησε: “Θα μπορούσαμε να δούμε τα επιτόκια να παραμένουν υψηλά και τη στασιμότητα να συνεχίζεται. Εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στους προϋπολογισμούς των ανθρώπων. Οι άνθρωποι δαπανούν περισσότερα για το κόστος διαβίωσης”.

Ωστόσο, είπε: “Περιμένουμε να δούμε κάποια οικονομική ανάπτυξη και όταν εξετάζουμε τα ταξίδια, βλέπουμε τις δαπάνες για αυτά να έχουν προτεραιότητα. Σε όλες τις προηγμένες οικονομίες, οι καταναλωτές ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου το 8% του διακριτικού τους εισοδήματος σε ταξίδια αναψυχής. Το ποσοστό αυτό έπεσε απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά επανήλθε πέρυσι και όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι φέτος θα μπορούσε να ξεπεράσει το 8%.

“Οι αγορές προέλευσης ταξιδιωτών, που οδηγούν την ανάπτυξη των διεθνών διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 10% και οι ΗΠΑ. Οι βασικές ανησυχίες είναι το κόστος διαμονής και το κόστος των πτήσεων. [Αλλά] αρχίζουμε να μιλάμε ξανά για υπερτουρισμό. Οι επισκέπτες θέλουν να ξαναβρεθούν στα τουριστικά hotspots και θα διαπιστώσουμε υπερπληθυσμό”, υπογράμμισε.

Σημείωσε, όμως, ότι παρατηρείται βραδύτερη ανάκαμψη των δαπανών για ταξίδια αναψυχής στις αναπτυσσόμενες αγορές, αλλά αναμένεται ανάκαμψη φέτος.

Ανέφερε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στον όγκο των διεθνών ταξιδιών προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε σύγκριση με την άμεση προ-πανδημική περίοδο “όταν υπήρχε αύξηση κατά μέσο όρο περίπου 10% ετησίως μεταξύ 2015 και 2019” και είπε: “Υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα ως προς το αν θα επιστρέψει σε αυτόν τον ρυθμό”.

Ωστόσο, προέβλεψε αύξηση 11% στον διεθνή τουρισμό προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη φέτος, αν και η χώρα προσελκύει μόνο το 1% των διεθνών επισκεπτών στην περιοχή.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *