Παράνομη η κρατική ενίσχυση της Ολλανδίας προς την KLM | Απόφαση-ορόσημο της ΕΕ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε μια σημαντική απόφαση, κηρύσσοντας παράνομη την κρατική ενίσχυση ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η ολλανδική κυβέρνηση το 2020, στο πλαίσιο της πανδημίας, στον πρώην εθνικό αερομεταφορέα της, την KLM, που σήμερα ανήκει στο όμιλο της Air France. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το δικαστήριο κρίνει παράνομη τη δέσμη ενισχύσεων, επισημαίνοντας λάθη στην αρχική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση ακολουθεί νομική προσφυγή της Ryanair, η οποία αντιτίθεται σταθερά στις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στις αεροπορικές εταιρίες την εποχή του κορωνοϊού.

Η Ryanair καλεί τώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει την άμεση ανάκτηση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης και να εφαρμόσει διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού.

Η Ryanair χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου, τονίζοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που το πακέτο ενισχύσεων κρίνεται παράνομο. Η αεροπορική εταιρία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει εντολή στην Ολλανδία να επιστρέψει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις και να επιβάλει διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού.

Επίσης, η επικρίνει την προσέγγιση της Επιτροπής της ΕΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, κατηγορώντας την ότι επέτρεψε επιδοτήσεις με διακρίσεις σε μη αποδοτικούς αερομεταφορείς, υπονομεύοντας τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού.

Η ιρλανδική, αεροπορική εταιρία υπογραμμίζει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει γρήγορα για την ανάκτηση των παράνομων πακέτων κρατικών ενισχύσεων και την εφαρμογή μέτρων για την αποκατάσταση της ζημίας στον ανταγωνισμό. Ο χαμηλού κόστους αερομεταφοράς υποστηρίζει ότι οι εν λόγω επιδοτήσεις βλάπτουν τους καταναλωτές και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά αερομεταφορών.

Το Δικαστήριο είχε προηγουμένως αποφανθεί κατά των ενισχύσεων προς αεροπορικές εταιρίες όπως η SAS, η Lufthansa και ορισμένοι ιταλικοί αερομεταφορείς.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *