©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράταση για ένα ακόμη έτος, έως Ιούνιο 2023, για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid | Επανεξέταση τον Δεκέμβριο

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

– Πιστοποιητικό EU COVID: Οι ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο συμφωνούν να παρατείνουν τους κανόνες για ένα ακόμη έτος
– Επανεξέταση μετά από έξι μήνες, το σύστημα μπορεί να καταργηθεί εάν δεν χρειάζεται πλέον
– Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να διατηρήσουν το πλαίσιο του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ σε ισχύ για ένα ακόμη έτος, έως τον Ιούνιο του 2023.

Το βράδυ της Δευτέρας, οι διαπραγματευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση του συστήματος του ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate (EUDCC) -που πρόκειται να λήξει στις 30 Ιουνίου- για άλλους 12 μήνες. Με την παράταση του νομικού πλαισίου κατά ένα έτος, οι νομοθέτες της ΕΕ θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας σε περίπτωση που υπάρξει μια νέα ανησυχητική παραλλαγή.

Επανεξέταση μετά από έξι μήνες

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να απέχουν από την επιβολή πρόσθετων περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία των κατόχων EUDCC. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να το πράξουν μόνο όταν οι περιορισμοί αυτοί είναι αναγκαίοι, αναλογικοί και αμερόληπτοι για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οι ευρωβουλευτές φρόντισαν επίσης να προστεθεί ρήτρα με την οποία ζητείται από την Επιτροπή να αξιολογήσει εάν το σύστημα EUDCC εξακολουθεί να είναι αναγκαίο μετά από έξι μήνες -στο τέλος του 2022-, με βάση τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και της Επιτροπής Ασφάλειας της Υγείας. Σε εκείνο το σημείο, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εκδώσει επισκόπηση που θα περιγράφει όλες τις εξελίξεις του EUDCC σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στη συνέχεια, το σύστημα θα πρέπει να καταργηθεί μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.

Επόμενα βήματα

Η άτυπη συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ έως τις 30 Ιουνίου, όταν λήγουν οι ισχύοντες κανόνες. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο 22-23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Tagged

1 σχόλιο στο “Παράταση για ένα ακόμη έτος, έως Ιούνιο 2023, για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid | Επανεξέταση τον Δεκέμβριο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *