ΠΟΞ: Γιάννης Ρέτσος, θα ανεβάσουμε τους τόνους και θα διεκδικήσουμε

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 – Δείτε το video και εδώ στο κανάλι του money-tourism.gr στο youtube

Ανεβάζοντας τους τόνους προς την κυβέρνηση και υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά την ιδιαίτερη σημασία της ρύθμισης της αγοράς εργασίας, μέσω της κλαδικής σύμβασης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των προέδρων της Ομοσπονδίας, τόνισε την ανησυχία της ελληνικής τουριστικής κοινότητας για τα μελλούμενα στον Τουρισμό. 
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ., έπλεξε το εγκώμιο της Έλενας Κουντουρά, υπογραμμίζοντας την πλήρη στήριξη που παρέχει στα θέματα του κλάδου, κάνοντας ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά στις συναρμοδιότητες υπουργείων, που εμποδίζουν την δρομολόγηση θετικών ρυθμίσεων για τον Τουρισμό και την εθνική Οικονομία. 
Ο κ. Ρέτσος, παρουσία του προέδρου του Ξ.Ε.Ε. Γιώργου Τσακίρη και του προέδρου του Σ.Ε.Τ.Ε. Ανδρέα Ανδρεάδη, αναφέρθηκε εμφατικά σε μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν τον ελληνικό τουρισμό, ζητώντας μεταξύ άλλων επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου σε ανταγωνιστικά επίπεδα. ΦΠΑ διαμονής στο 6%, ΦΠΑ εστίασης στο 13%, μείωση της φορολόγησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων -θέσπιση οριζόντιου συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων 15%, την φορολόγηση των ξενοδοχειακών ακινήτων (εργαλείων δουλειάς) με ειδικούς μειωμένους συντελεστές και όταν βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, απαλλαγή τους, την άμεση παροχή ρευστότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με αποδεκτά επιτόκια, την άμεση ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, και την λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό των παράνομων καταλυμάτων, ο αριθμός των οποίων σήμερα ξεπερνά κάθε προηγούμενο και αναμένεται να εκτιναχθεί, συνεπεία της πλήρους απελευθέρωσης των τουριστικών μισθώσεων που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2015. 
Ακόμη ο κ. Ρέρτσος αναφέρθηκε στα Πνευματικά – Συγγενικά δικαιώματα., στην ανάγκη στρατηγικής ενίσχυσης του οδικού τουρισμού, στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και στην ενίσχυση των ελληνικών προξενείων, για να μετριασθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις βιομετρικές visa.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ρέτσου έχει ως εξής: 
“Κυρίες και κύριοι, 
Αγαπητοί συνάδελφοι, 
Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα φαίνεται ότι περνάει ένας χρόνος. Αλλά και τι εξελίξεις, αλλαγές και ανατροπές, μπορεί να φέρει ένας χρόνος. 
Για τον τουρισμό και για τον ξενοδοχειακό κλάδο, το 2015 θύμιζε λίγο ένα «τρενάκι του τρόμου». Μία ξέφρενη διαδρομή, που ξεκίνησε με μία σχετική ομαλότητα και αυξημένες προσδοκίες, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε σε διαρκή περιπέτεια. 
Έχουμε την αίσθηση ότι αυτήν την τουριστική περίοδο, κρατούσαμε διαρκώς την ανάσα μας, μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τα ζητήματα που προέκυπταν κάθε τόσο και τα μέτωπα που άνοιγαν, το ένα μετά το άλλο. 
Το αποτέλεσμα αυτής της μάχης, είναι γνωστό: συγκρατήσαμε τις δυνάμεις μας, διασώσαμε, όσο ήταν δυνατόν, τη ζήτηση για την Ελλάδα, μείναμε όρθιοι στο τέλος της ημέρας, κρατήσαμε σε σημαντικό επίπεδο τη συνεισφορά του τομέα στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στις τοπικές κοινωνίες, στην κατανάλωση. Τα ελληνικά ξενοδοχεία, πρωταγωνίστησαν και πάλι σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια, προχωρώντας στις μεγαλύτερες και εκτενέστερες προσφορές και παραχωρήσεις, εν μέσω περιόδου, που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες! 
Ναι, τελικά το 2015 θα είναι μία χρονιά «ρεκόρ», αφού θα κλείσει με αύξηση αφίξεων και εθνικών εισπράξεων, σε σύγκριση με το 2014. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι πίσω από τους βασικούς στατιστικούς δείκτες, υπάρχει μία άλλη πραγματικότητα. Το τίμημα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είναι μεγάλο.
Τώρα που κάνουμε «το ταμείο» της περιόδου, το βλέπουμε ξεκάθαρα πλέον στους τζίρους και στα αποτελέσματα. Άλλη μία χρονιά-«ρεκόρ» μεν, που, όμως, σε τελική ανάλυση αφήνει την πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στα ίδια επίπεδα πενιχρών οικονομικών αποτελεσμάτων, σε χειρότερο χρηματο-πιστωτικό και φορολογικό περιβάλλον, με τους ίδιους ή και μεγαλύτερους κινδύνους για τη βιωσιμότητά τους. Υπάρχει, όμως, αυτό το τίμημα και αυτό το σκηνικό και στις νέες επιβαρύνσεις και υποχρεώσεις που συσσωρεύονται για τους επόμενους μήνες. Υπάρχει και στις τιμές που δίνουμε για την επόμενη περίοδο, κυρίως προσπαθώντας να αντισταθμίσουμε το αυξημένο κόστος του τουριστικού πακέτου, λόγω των νέων συντελεστών του ΦΠΑ. 
Υπάρχει και στη συνεχιζόμενη άνθηση της παραοικονομίας και στο περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού και στρέβλωσης της λειτουργίας της αγοράς, που αρχίζει να εδραιώνεται μετά την κατάργηση της έννοιας της τουριστικής μίσθωσης. 
Αυτό που δεν βλέπουμε να υπάρχει, ακόμα τουλάχιστον, είναι ένας σχετικά βατός αναπτυξιακός δρόμος στον οποίο θα μπορέσουν να κινηθούν τα ελληνικά ξενοδοχεία, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, να διατηρήσουν στο ίδιο επίπεδο τη συνεισφορά τους στην απασχόληση και στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, να βελτιώσουν τη θέση τους έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, ο οποίος καλπάζει. 
Η εικόνα που έχουμε για το 2016, είναι μικτή. Από ορισμένες αγορές όπως η Μ. Βρετανία, υπάρχουν θετικά μηνύματα, από άλλες, όμως, τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο καλά. Βεβαίως, οι εξελίξεις στη γεωπολιτική «γειτονιά» μας, ευνοούν, μέχρι τώρα την Ελλάδα, υπό την έννοια, ότι άλλοι δημοφιλείς προορισμοί δοκιμάζονται σκληρά και τίθενται εκτός τουριστικού χάρτη. 
Όποιος όμως θεωρεί ότι μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να βασιστεί και να «επενδύσει» σε αυτή η κατάσταση, μάλλον πλανάται πλάνην οικτρά. Αν δεν φροντίσουμε όλοι, κυβέρνηση, πολιτεία και ιδιωτικός τομέας, να προχωρήσουμε, επειγόντως, παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την τουριστική επιχειρηματικότητα, θα βελτιώσουν την εικόνα της χώρας και θα θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, τότε φοβάμαι, ότι θα καταλήξουμε να κινούμαστε σε μία κινούμενη άμμο, χωρίς πυξίδα και πορεία. 
Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης και ύφεσης, το γεγονός ότι υπάρχει ένας τομέας που φέρνει πολύτιμα έσοδα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, καταβάλλει εισφορές και στηρίζει τα Ταμεία, φέρνει κατανάλωση και διαχέει εισόδημα, προσπαθεί να επενδύει και να βελτιώνει υποδομές και υπηρεσίες, θα έπρεπε να προσελκύει την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. 
Μπορεί ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, όπως η κα Κουντουρά, να έχουν συνειδητοποιήσει αυτήν τη διάσταση και να εργάζονται μεθοδικά πάνω σε αυτήν, αλλά περιμένουμε και από την υπόλοιπη κυβέρνηση, ειδικά από τους συναρμόδιους υπουργούς, να ενεργοποιηθούν και να κάνουν αυτά που πρέπει. 
Η ΠΟΞ κυριολεκτικά «βομβαρδίζει» τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και υπουργεία με επιστολές και υπομνήματα και επιδιώκει συναντήσεις μαζί τους για όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί έλλειψη ενημέρωσης ή άγνοια. Η πολιτική πρόθεση να ασχοληθούν, είναι το ζητούμενο. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, θα εξακολουθούμε να πιέζουμε με αμείωτη ένταση. Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί συνάδελφοι, Έχουμε μπροστά μας μεγάλα ζητήματα. 
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το θέμα των δανείων και το προσφυγικό, είναι ίσως τα πιο επείγοντα και άμεσα. Ειδικά για το θέμα των δανείων, έχουμε κλιμακώσει τις προσπάθειές μας να βρεθεί μία ρεαλιστική, βιώσιμη λύση. Έχουμε ξαναπεί πως στο ζήτημα αυτό υποκρύπτεται ο κίνδυνος αφελληνισμού της ελληνικής Ξενοδοχίας. 
Οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κινδυνεύουν να βρεθούν σε φάση εκκαθάρισης από τους αγοραστές των προβληματικών τους δανείων, κυρίως εάν τα δάνεια αυτά πωληθούν σε hedge funds. Αντί αυτού, θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες –μέσω και της δημιουργίας ενός ευέλικτου και λειτουργικού κανονιστικού πλαισίου- να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των καθ’ όλα βιώσιμων επιχειρήσεων, με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. 
 «Εσωτερικός τουρισμός», «άλλη Ελλάδα», «χειμερινός τουρισμός», «ιαματικός τουρισμός». 
Σίγουρα, κυρία Υπουργέ έχετε ακούσει αυτές τις φράσεις, παράλληλα με την έκκληση για βοήθεια σε αυτά τα μέτωπα. 
Εμείς απλά σας λέμε πως πρέπει να βοηθηθεί ο εσωτερικός τουρισμός σε όλες του τις εκφάνσεις. Δεν πρέπει να αφεθούν στις τύχη τους ολάκερες περιοχές με τον κίνδυνο της ερήμωσης και της ανέχειας, ορατό! 
Για το προσφυγικό, τέλος, η βασική διαπίστωση είναι ότι η όλη κατάσταση έχει τεθεί εκτός ελέγχου. Παρά το ότι είμαστε πλέον στον χειμώνα, η ροή προσφύγων συνεχίζεται αδιάκοπα. Χιλιάδες πρόσφυγες προωθούνται χωρίς σχέδιο, σχεδόν καθημερινά, στην ενδοχώρα, αναζητώντας τρόπο να διακινηθούν στην Κεντρική και Βόρειο Ευρώπη. Είναι ένα τεράστιο θέμα, πρωτίστως ανθρωπιστικού χαρακτήρα, που αφορά όλη την Ευρώπη. 
Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κινδυνεύουν με αφανισμό από τη διεθνή τουριστική αγορά. 
Η κατάσταση είναι απελπιστική και τα νησιά αυτά, όπως και οι τουριστικές επιχειρήσεις τους, πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο και μέσο από την Πολιτεία. 
Κάθε μέρα που περνάει χωρίς παρεμβάσεις, οι απώλειες μεγαλώνουν και σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμες. 
Περνάω, εν τάχει, σε μία κωδικοποίηση και των άλλων θεμάτων που έχουν άμεση προτεραιότητα για τον Ξενοδοχειακό κλάδο. 
• Επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου σε ανταγωνιστικά επίπεδα. ΦΠΑ διαμονής στο 6%, ΦΠΑ εστίασης στο 13%. 
• Μείωση της φορολόγησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων -θέσπιση οριζόντιου συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων 15%. 
• Φορολόγηση των ξενοδοχειακών ακινήτων (εργαλείων δουλειάς) με ειδικούς μειωμένους συντελεστές και όταν βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, απαλλαγή τους. 
• Άμεση παροχή ρευστότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με αποδεκτά επιτόκια. Το κόστος χρήματος σήμερα βρίσκεται εκτός κάθε λογικής και είναι πολλαπλάσιο αυτού που παρέχεται στις επιχειρήσεις των ανταγωνιστριών χωρών. 
• Νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Άμεση ενεργοποίηση και απεμπλοκή από την οδηγία 651/2014 η οποία ουσιαστικά θέτει εκτός επενδυτικών κινήτρων τις μεσαίες και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. 
• Δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των παράνομων καταλυμάτων, ο αριθμός των οποίων σήμερα ξεπερνά κάθε προηγούμενο και αναμένεται να εκτιναχθεί, συνεπεία της πλήρους απελευθέρωσης των τουριστικών μισθώσεων που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2015. 
• Πνευματικά – Συγγενικά δικαιώματα. Χαράτσια δίχως τέλος. Αυθαιρεσία και εξωπραγματικές απαιτήσεις. Αλήθεια, κυρία Υπουργέ που θα πάει αυτή η ιστορία; 
• Στρατηγική ενίσχυσης του οδικού τουρισμού – οδικών αξόνων με έμφαση στην αναβάθμιση και στον ριζικό εκσυγχρονισμό των πυλών εισόδου από τα Βαλκάνια και την Τουρκία. 
• Η ισχύς βιομετρικών θεωρήσεων από χώρες που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, δημιουργεί ήδη μεγάλα προβλήματα. 
Η επαρκής στελέχωση των Προξενείων μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις. 
Κυρίες και κύριοι, 
Αγαπητοί συνάδελφοι, 
Είναι στη φύση μας, οι Ξενοδόχοι, να είμαστε αισιόδοξοι και να βλέπουμε φως εκεί που άλλοι βλέπουν σκοτάδι. Ενωμένοι και συντονισμένοι, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις μας, τους εργαζόμενους, τους προορισμούς μας. 
Με προτάσεις, με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες θέσεις. 
Με αυτοκριτική και με απτά παραδείγματα αυτορύθμισης και των θεμάτων του «οίκου» μας. 
Θέλουμε, όμως, την προσοχή και το ενδιαφέρον των κυβερνώντων. 
Γιατί πιστεύουμε ότι με διάλογο, με συνεννόηση, με συνεργασία, μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα ζητήματα που μας απασχολούν, προς όφελος όλων. Τα ξενοδοχεία δεν είναι απομονωμένοι ή προστατευμένοι θύλακες. Είναι ζωντανά «κύτταρα», άμεσα συνδεδεμένα με τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό κάθε τόπου. 
Αυτή είναι η πραγματικότητα. 
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας”.
Πολύ καλά τα λέει!!!