virgin
Virgin_Atlantic

Προ των πυλών η Virgin Atlantic για πακέτο διάσωσης αξίας 1.2 δισ. λιρών

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Ένα βήμα πριν τη λήψη του πακέτου στήριξης αξίας 1.2 δισεκατ. λιρών είναι η Virgin Atlantic, καθώς η εταιρία διαχείρισης πιστωτικών καρτών First Data, έχει ήδη συμφωνήσει.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου διάσωσης αναμένονται στη διάρκεια της ημέρας, αλλά το Sky News αναφέρει πως η συμφωνία των πιστωτών της Virgin Atlantic και του νέου επενδυτή θα ακολουθήσει τη νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης που έχει οριστεί από τα βρετανικά δικαστήρια.

Το νομοσχέδιο Εταιρικής Χρεοκοπίας και Διαχείρισης, το οποίο ισχύει από τις 25 Ιουνίου, προσφέρει προστασία από τους πιστωτές σε όλη της διάρκεια της αναδιάρθρωσης της εταιρίας.

Από το προσχέδιο έχει αφαιρεθεί η προστασία των εκμισθωτών με αποτέλεσμα μερικά αεροσκάφη της  Virgin Atlantic να έχουν επιστραφεί στις εταιρίες leasing.

Το fund Davidson Kempner θα δανείσει στη Virgin Atlantic 170 εκατ. λίρες, ενώ ο μεγαλομέτοχός της, Sir Richard Branson, θα κάνει οικονομική “ένεση” ύψους 200 εκατ. λιρών.

Το Fund Davidson Kempner, το οποίο  “εξειδικεύεται στις δυσχερείς επενδύσεις” σύμφωνα με την ιστοσελίδα του,  δε θα λάβει μετοχικό κεφάλαιο στην αεροπορική εταιρία, αλλά έχει διασφαλίσει το δάνειο μέσω των περιουσιακών στοιχείων της Virgin Atlantic συμπεριλαμβανομένων και των slots στο αεροδρόμιο του Heathrow, τα οποία η εταιρία είχε διασφαλίσει με δάνειο το 2025.

Οι ιδιοκτήτες της αεροπορικής εταιρίας, Virgin Group και Delta Air Lines, θα αναβάλλουν πληρωμές ύψους 400 εκατ, λιρών και η Virgin Atlanitc εξασφάλισε επίσης αναβολή πληρωμών προς εκμισθωτές αεροσκαφών, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατ. λίρες.

Το πακέτο διάσωσης εξαρτώταν μέχρι στιγμής από τη συμφωνία των διαχειριστών πληρωμών καρτών για την αποδέσμευση πληρωμών των πελατών προς τη Virgin Atlantic.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Virgin Atlantic το πακέτο διάσωσης που θα εφαρμοστεί για τους επόμενους 18 μήνες με επιχειρηματικό ορίζοντα 5ετίας διαμορφώνεται ως εξής:

  • Οι μέτοχοι θα παρέχουν 600 εκατ. λίρες προς υποστήριξη του πακέτου, συμπεριλαμβανομένης μίας επένδυσης αξίας 200 εκατ. λιρών από τον Όμιλο και την αναβολή μετοχικών μερισμάτων και αποζημιώσεων αξίας 400 εκατ. λιρών
  • Η Virgin Atlantic καλωσορίζει το νέο της συνεργάτη Davidson Kempner Capital Management LP που θα παρέχει 170 εκατ. λίρες
  • Οι πιστωτές θα παρέχουν αναβολές πληρωμών ύψους 450 εκατ. λιρών
  • Η αεροπορική εταιρία συνεχίζει να έχει τη στήριξη των διαχειριστών καρτών (MSP) Lloyd’s Cardnet και First Data

Ο CEO της Virgin Atlantic, Shai Weiss, υπολογίζει πως μέσω της διαχείρισης εξόδων θα εξοικονομηθούν επιπλέον 200 εκατ. λίρες με το συνολικό πακέτο να ανέρχεται στα 1.2 δισεκατ. και να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα 500 εκατ. λίρες που κρίνονταν απαραίτητα κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν η Virgin Atlantic ζητούσε κυβερνητική στήριξη.

Ο Shai Weiss έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο πτήσεων με επίκεντρο την Καραϊβική και το Ισραήλ έως ότου να ανοίξουν τα σύνορα των ΗΠΑ για τα διεθνή ταξίδια, ενώ η επιστροφή στα κέρδη αναμένεται κατά το 2022.

Ωστόσο, το πλήγμα της κρίσης είναι εμφανές  καθώς η αεροπορική εταιρία θα περικόψει το 30% των συνολικών θέσεων εργασίας (3150) και θα σταματήσει τη λειτουργία της στο Gatwick.

Η Virgin Atlantic θα εκκινήσει τις πτήσεις από το Heathrow  στο Hong Kong από τις 20 Ιουλίου και από τη Νέα Υόρκη στο Los Angeles από τις 21 Ιουλίου. Ωστόσο, ισχύουν περιορισμοί τόσο στις αφίξεις από της ΗΠΑ στη Βρετανία, όσο και στο αντίστροφο, και η κατάσταση γίνεται δυσχερής καθώς οι προορισμοί των ΗΠΑ αποτελούν την κύρια βάση δραστηριοτήτων της Virgin Atlantic.

Εν τούτοις, οι αναλυτές της αγοράς είναι σκεπτικοί ως προς τις δυνατότητες της Virign Atlantic να αποπληρώσει τα δάνεια, καθώς δεν έχει καταφέρει για μεγάλο μέρος της τελευταίας 10ετίας να καταγράψει κέρδη, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου 2017-2019, η οποία αποτέλεσε σημείο καμπής με μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες να καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *