© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Γλίστρησαν” οι τιμές στα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά θέρετρα | Βουλγαρία και Ιταλία οι πιο φθηνοί προορισμοί σκι

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε καθοδικά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές στα ευρωπαϊκά θέρετρα σκι, σύμφωνα με την 15η ετήσια έκθεση Post Office Travel Money Ski Resort, που διεξήχθη σε συνεργασία με την κορυφαία εταιρία διακοπών σκι Crystal Ski Holidays, με τα βουλγαρικά θέρετρα να αποτελούν την πιο οικονομική επιλογή, ενώ βαθύτερα το… χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι επιλέξουν δημοφιλείς ελβετικούς προορισμούς. 

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι τιμές στις σχολές σκι, για τον εξοπλισμό, τις κάρτες ανελκυστήρα, τα γεύματα και τα ποτά έχουν μειωθεί στα δύο τρίτα των θέρετρων.

Οι οικογένειες που σχεδιάζουν εκδρομές κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου ή στις διακοπές του Πάσχα θα διαπιστώσουν ότι οι τιμές έχουν πέσει σε 19 από τα 28 χιονοδρομικά κέντρα που αξιολογούνται ως πιο κατάλληλα για σκιέρ με παιδιά, αν και ποικίλουν κατά εκατοντάδες λίρες σε όλη την Ευρώπη. Το Μπάνσκο στη Βουλγαρία προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές. Συνολικά, οι τιμές για το “καλάθι” του σκιέρ [περιλαμβάνει κάρτα ανελκυστήρα για μια εβδομάδα (6 ημέρες), εξοπλισμός σκι για μία εβδομάδα (6 ημέρες), διδασκαλία σε σχολή σκι (5-6 ημέρες), ένα φλιτζάνι καφέ, μπουκάλι Coca Cola, ποτήρι κρασί, μπουκάλι μπύρας και έξι γεύματα], για δύο ενήλικες και δύο παιδιά, διαμορφώνονται σε 1.358 λίρες, μειωμένες κατά 12%, σε ετήσια βάση, αναδεικνύοντάς το στο θέρετρο με την καλύτερη αξία, για τέταρτη συνεχή χρονιά.

H ιταλική Bardonecchia, η φθηνότερη επιλογή σκι στην Ευρωζώνη

Η Bardonecchia στις ιταλικές Άλπεις αναδείχθηκε και πάλι ως ο πιο οικονομικός προορισμός σκι στην Ευρωζώνη για οικογένειες, με τις τιμές να πέφτουν στις 1.592 λίρες, πάνω από 20% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν το θέρετρο κατέγραψε μεγάλη αύξηση στο κόστος για σκι. Συγκρίνοντας τις τιμές αυτής της σεζόν με αυτές του 2019, την τελευταία πλήρη σεζόν σκι, οι οικογένειες μπορούν να αναμένουν να πληρώσουν περίπου 2,3% περισσότερα.

Μεταξύ επτά χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ιταλία προσφέρει και πάλι στους “κυνηγούς ευκαιριών” την ευρύτερη γκάμα χιονοδρομικών κέντρων με καλές τιμές. Εκτός από τη Bardonecchia, τέσσερα ακόμη θέρετρα βρίσκονται στο Top 10 με την καλύτερη αξία. Το Sestriere (1.761 £) βρίσκεται στην τρίτη θέση αφού οι τιμές του μειώθηκαν κατά 5,9%, σε ετήσια βάση, ενώ το Passo Tonale είναι τέταρτο φθηνότερο με 1.782 , με 10,2% πτώση. Το La Thuile (£1.887) καταλαμβάνει την έκτη θέση με πτώση της τιμής 9,2%. Η Cervinia (£2.106) βρίσκεται στη 10η θέση και κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις της τάξης του 14,4%.

Η Ανδόρα είναι μια άλλη επιλογή καλής αξίας. Η Arinsal (£1.883) είναι η πέμπτη φθηνότερη, αν και οι τιμές είναι 6,3% υψηλότερες από πέρυσι. Το Soldeu βρίσκεται επίσης στο Τop 10, αλλά οι τιμές εκεί είναι 9,3% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, οπότε έχει ανέβει στην έβδομη θέση, με συνολικό κόστος £1.941.

© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τις υπόλοιπες δύο θέσεις στην πρώτη δεκάδα με την καλύτερη αξία καταλαμβάνουν τα αυστριακά θέρετρα Rauris (£1.974) και Ellmau (£2.045). Ωστόσο, κανένα από τα εννέα γαλλικά χιονοδρομικά κέντρα που συμμετείχαν στην έρευνα δεν μπήκε στην πρώτη δεκάδα, με το Morzine (£2.134) να βρίσκεται στην 11η θέση. Αλλού στη Γαλλία, σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις τιμών, όπως για το Tigne (£2.868) κατά 8,1% και το Alpe d’Huez (£2.481), όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,1%.

Οι υψηλές τιμές στο Saas Fee (£3.120) και στο Grindelwald (£3.119) έχουν κάνει ξανά την Ελβετία τον πιο ακριβό προορισμό σκι για οικογένειες, αν και οι τιμές στο Saas Fee έχουν πέσει 2,6%, σε σχέση με πέρυσι.

“Η φετινή σύγκριση των τιμών σε όλους τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς σκι δείχνει ότι το κόστος των καρτών του ανελκυστήρα, της ενοικίασης εξοπλισμού, των διδάκτρων και της διαβίωσης συνεχίζει να ποικίλλει κατά εκατοντάδες λίρες. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους σκιέρ που αναζητούν μια ευκαιρία, πριν προχωρήσουν σε κράτηση για διακοπές σκι. Η Βουλγαρία και η Ιταλία φαίνονται και πάλι εξαιρετικής αξίας, αλλά τόσο η Ανδόρα, όσο και η Φινλανδία συνιστούν καλές εναλλακτικές λύσεις, έναντι πιο ακριβών θερέτρων στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία”, σχολιάζει ο επικεφαλής του Post Office Travel Money, Nick Boden.

Σύμφωνα με την Crystal Ski Holidays, η ζήτηση έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν την πανδημία, με τις οικογένειες να επιθυμούν να επιστρέψουν στις χιονοδρομικές πίστες, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Οι σκιέρ, αλλά και εκείνοι οι οποίοι ασχολούνται με το σνόουμπορντ αγκάλιασαν την ευκαιρία να βρεθούν στο χιόνι για άλλη μια φορά. Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης δείχνουν βελτιωμένη αξία για τους σκιέρ σε όλη την Ευρώπη, με τη Βουλγαρία να προσφέρει και πάλι τις χαμηλότερες τιμές. Υπάρχουν ακόμα καλές προσφορές, οπότε τώρα είναι η ώρα να κάνετε κράτηση”, είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Crystal Ski Holidays, Chris Logan. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που κάποιο δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ταξιδέψουν για οποιονδήποτε λόγο, μπορούν να επωφεληθούν από τις δωρεάν ευέλικτες αλλαγές.

Η Βουλγαρία, ο πιο φθηνός προορισμός σκι

Ακολουθώντας τις τάσεις στις τιμές που παρατηρήθηκαν στην έρευνα, το κόστος για τη σχολή σκι, τις κάρτες αναβατήρων, τον εξοπλισμό, τα γεύματα και τα ποτά είναι μειωμένο στα δύο τρίτα των 32 χιονοδρομικών κέντρων που εξετάστηκαν.

Η Βουλγαρία εξακολουθεί να συνιστά τον πιο φθηνό προορισμό σκι, με το Μπόροβετς να κερδίζει το Μπάνσκο για τρίτη συνεχή χρονιά. Αν και οι τιμές έχουν πέσει και στα δύο θέρετρα, η μεγαλύτερη πτώση 7,3% παρατηρείται στο Μπόροβετς (£435) και ακολουθεί το Μπάνσκο, όπου το συνολικό κόστος έχει πέσει κατά 5,1% στις £488.

Τα έξι ιταλικά θέρετρα που συμμετείχαν στην έρευνα αντιπροσωπεύουν την καλύτερη αξία για τους σκιέρ του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων προορισμών σκι της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας. Με τις τιμές να πέφτουν και στα έξι τα ιταλικά θέρετρα, αυτά συγκαταλέγονται στα 12 θέρετρα με την καλύτερη αξία. Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών της έρευνας κατά 10,6 % σημειώθηκε στην Bardonecchia (£495), η οποία κατατάσσεται ως η τρίτη φθηνότερη επιλογή συνολικά.

Οι τιμές στο Morzine που βρίσκεται στην έκτη θέση (£618), μειώθηκαν κατά 3,1%, επιτρέποντας στο γαλλικό θέρετρο να ξεπεράσει το Ellmau (£648) στο αυστριακό Τιρόλο, όπου το κόστος έχει αυξηθεί κατά 2,1%. Αυτά είναι τα μόνα θέρετρα στη Γαλλία και την Αυστρία που κατατάσσονται στο Top 10 με την καλύτερη αξία, επειδή αυτές οι χώρες ευθύνονται για τις περισσότερες από τις αυξήσεις των τιμών, αυτή τη σεζόν.

Επίσης, η Post Office Travel Money διαπίστωσε αύξηση, σε σχέση με πέρυσι, σε πέντε από τα εννέα γαλλικά θέρετρα και σε πέντε από τα εννέα αυστριακά θέρετρα που εξετάστηκαν.

Αν και οι τιμές έχουν επίσης αυξηθεί κατά 1,5% στο Soldeu (£638), σε σχέση με πέρυσι, το θέρετρο της Ανδόρας είναι το όγδοο φθηνότερο στην έρευνα και παραμένει μία από τις καλύτερες επιλογές αξίας. Ομοίως, το Ruka της Φινλανδίας (£648) προσφέρει μια καλή εναλλακτική, σε σχέση με τα ακριβότερα αυστριακά και γαλλικά θέρετρα, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, μετά από πτώση τιμών κατά 7,6%.

Τα ελβετικά θέρετρα χαρακτηρίζονται ως τα πιο ακριβά από όλα, με το Wengen, το Saas Fee και το Zermatt να  ξεπερνούν το κόστος των 1.000 λιρών, αν και με μικρές πτώσεις τιμών και στα τρία θέρετρα. Συγκριτικά, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 5,2% στο Kitzbühel (£881) και περίπου ένα 1% στο Val d’Isère (£980), καθιστώντας το γαλλικό θέρετρο το πιο ακριβό στην ευρωζώνη.

Τα καλύτερα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα για οικογένειες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *