“Μαύρη εργασία”: Τι ‘χες Γιάννη τι ‘χα πάντα…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
– Πρόστιμα 15 εκ ευρώ από το Σεπτέμβρη 
Εδώ ολόκληρο το πόρισμα

Υψηλή παραβατικότητα της τάξης του 21,65% έδειξαν οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας και τον Απρίλη, όσον αφορά την αδήλωστη εργασία!!!

Η πλειοψηφία των ελέγχων είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στοχευμένοι σε κλάδους που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, ήτοι: Επισιτιστικά επαγγέλματα, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες Ασφαλείας, κ.λπ.. 
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 30 Απριλίου 2014, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής: 
«Με συγκροτημένη οργάνωση και αποφασιστικότητα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας και η Ειδική Υπηρεσία Ασφάλισης του ΙΚΑ συνεχίζουν να δίνουν με συνέπεια τη μάχη για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, με βασικό γνώμονα τη διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για πρώτη φορά στη χώρα μας η υπόθεση της καταπολέμησης της παραβατικότητας στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση δεν έμεινε στα λόγια και τις καλές προθέσεις, αλλά συνοδεύεται με χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα. 
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Απριλίου 2014, ελέγχθηκαν 12.792 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 81.433 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.507. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 15.641.821 ευρώ.
Από την άλλη, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν και αυτό το μήνα την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων. 
Όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, τον Απρίλιο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας στους παραπάνω κλάδους ανήλθε στο 21,65%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 39,18% τον Απρίλιο του 2013. 
Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με την τουριστική κίνηση να προβλέπεται εξαιρετικά υψηλή, η προσπάθειά μας έχει κορυφωθεί. Από τον επόμενο μήνα ο έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας θα γίνεται με ενιαίο τρόπο απο την Επιθεώρηση Εργασίας και την ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ με σκοπό τις μέγιστες δυνατές συνέργειες. 
Παράλληλα, αξιοποιώντας τις νέες πληροφοριακές υποδομές του υπουργείου μας, προχωρούμε στη συνεχή μείωση των διοικητικών και γραφειοκρατικών βαρών για τις επιχειρήσεις. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία και από κανένα εργοδότη για οποιεσδήποτε παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές». 
Στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Απριλίου 2014, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» έλεγχοι σε 12.792 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 998 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 7,80%). Σε σύνολο 81.433 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 1.507 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 1,85%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 15.641.821 €. Οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.