Azolla Villa Mykonos, Photo by Airbnb

“Πρωταγωνίστρια” στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις η Ελλάδα | Στην τρίτη θέση στην Ευρώπη με τα ισχυρότερα κέρδη η χώρα

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε νέα ύψη διαμορφώνεται η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα το τρίμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, καθώς τα στοιχεία της AirDNA αποκαλύπτουν “εκτόξευση” του ρυθμού ζήτησης κατά 237,3%, με τη χώρα να αναδεικνύεται σε “πρωταθλήτρια” στην Ευρώπη. Ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, σε διψήφιο ποσοστό, διαμορφώθηκε η αύξηση της ζήτησης και για τον Απρίλιο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, που καταγράφουν τη ζήτηση από τις 9 Μαΐου, η Ελλάδα ηγείται του καλοκαιρινού ρυθμού ζήτησης στην Ευρώπη, με την Κροατία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (209%), την Πορτογαλία στην τρίτη (200%), την Ιταλία στην τέταρτη (153,1%) και την Ουγγαρία στην πέμπτη θέση (140,3%). Αμέσως επόμενες η Αυστρία (136,1%), η Νορβηγία (134,3%), η Ισπανία (112,9%), η Τσεχία (107,4%) και η Πολωνία (105%), συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

 

 

 

 

 

 

 

Σε επίπεδο πόλεων, τα στοιχεία του ρυθμού ζήτησης έως τις 9 Μαΐου καθόρισαν τη Βενετία (414,8%) και τη Φλωρεντία (410,4%) της Ιταλίας, μαζί με το Πόρτο της Πορτογαλίας (532,3%), ως τους ισχυρότερους καλοκαιρινούς προορισμούς των 50 μεγαλύτερων αγορών STR της Ευρώπης, σε σύγκριση με πέρυσι, με την Αθήνα να βρίσκεται λίγο πιο πίσω (367,9%).

Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η αύξηση της ζήτησης

Σε επίπεδο Απριλίου η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας παρουσίασε αύξηση 19,4%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, πίσω από τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση κατά 26,4% και 23,4%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, ήταν η Τσεχία (-47,1%), η Ουγγαρία (-35,2%) και η Ιρλανδία (-27,5%), παραμένοντας σταθερά τουλάχιστον 20% κάτω από τα μηνιαία επίπεδα ζήτησης του 2019.

Στον δείκτη της μέσης ημερήσιας τιμής (ADR), η Ελλάδα κατέγραψε μείωση κατά 12,5% έναντι των επιπέδων του 2021, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνει η Αυστρία (-21,5%) με δεύτερη τη Φινλανδία (-20,5%), ενώ στην τέταρτη θέση έπεται η Ελβετία (-11,8%).

Εναλλακτικά, η Δανία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση με 13,6% υψηλότερη ADR τον Απρίλιο, με επόμενες την Πολωνία (+8,8%) και τη Γερμανία (4,4%).

Σύμφωνα με την AirDNA, ενώ παρατηρείται ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης για το φετινό καλοκαίρι, σε σχέση με πέρυσι, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι κατά κύριο λόγο χαμηλότερη αυτή τη στιγμή για τις μεγάλες αγορές, σε σύγκριση με το 2019. “Αν και το αίσθημα προς τα ταξίδια βασίζεται στη μείωση των περιορισμών, είναι πιθανό οι κρατήσεις σε σχέση με το 2021 να επιταχυνθούν τους καλοκαιρινούς μήνες, υποστηριζόμενες από τη σταδιακή αύξηση της διεθνούς ζήτησης”, υπογραμμίζει.

 

Tagged

1 σχόλιο στο ““Πρωταγωνίστρια” στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις η Ελλάδα | Στην τρίτη θέση στην Ευρώπη με τα ισχυρότερα κέρδη η χώρα

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *