photo EC
Φωτό: EC

Re-Open EU: Αυτοί είναι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση|Νέα ιστοσελίδα καταγράφει τι ισχύει!!!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μία νέα ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ονομασία Re-Open EU καταγράφει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα κράτη-μέλη της.

Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει το κράτος της αρεσκείας τους και να ενημερωθεί για το αν έχουν ανοίξει τα σύνορα, ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται, πως πραγματοποιείται η εναέρια κίνηση και αν ισχύει καραντίνα κατά την άφιξη μεταξύ άλλων. Η ιστοσελίδα θα ενημερώνεται συνεχώς ενώ οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε 24 χώρες.

Η επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα αναφέρει:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της προγραμματίζουν την ασφαλή επανέναρξη των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη. Ενώ η προστασία της δημόσιας υγείας εξακολουθεί να είναι η προτεραιότητά μας, θέλουμε όλοι να απολαύσουν τις διακοπές τους, να ξαναβρεθούν με την οικογένεια και τους φίλους τους και να μπορούν να ταξιδέψουν για οποιονδήποτε λόγο. Το διαδραστικό αυτό εργαλείο σάς παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να προγραμματίσετε με σιγουριά τα ταξίδια και τις διακοπές σας στην Ευρώπη, προστατεύοντας την υγεία σας και παραμένοντας ασφαλείς. Οι πληροφορίες επικαιροποιούνται συχνά και διατίθενται σε 24 γλώσσες προς διευκόλυνσή σας”.

Αυστρία

Τα αυστριακά σύνορα είναι ανοιχτά στη Γερμανία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία. Το βασικό κριτήριο για τη χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορα είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη συγκεκριμένη χώρα. Τον Ιούνιο, 16 σύνορα της Αυστρίας θα είναι ανοιχτά σε χώρες της ΕΕ, της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών) και του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος), με εξαίρεση τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Βέλγιο

Τα σύνορα είναι ανοιχτά για ταξίδια προς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των τεσσάρων άλλων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία).

Βουλγαρία

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους τουρίστες που προέρχονται από την Αυστρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, συν την Ισλανδία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, την Ανδόρα, το Μονακό, τον Άγιο Μαρίνο και την Πόλη του Βατικανού. Οι τουρίστες, που προέρχονται από το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Σουηδία, καθώς και από το Ηνωμένο Βασίλειο, υπόκεινται σε 14 ημέρες καραντίνας. Οι τουρίστες που δεν υπόκεινται σε καραντίνα πρέπει να υποβάλουν στους επιθεωρητές υγείας στα σύνορα δήλωση σχετικά με την τήρηση των μέτρων κατά των επιδημιών του Υπουργείου Υγείας και την αναγνώριση των κινδύνων του Κορωνοϊού.

Γαλλία 

Δεν υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες από την ΕΕ, τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν ή το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός και εάν η χώρα προέλευσης απαιτεί από τους ταξιδιώτες από τη Γαλλία να μπουν σε καραντίνα (αρχή της αμοιβαιότητας). Ισχύει εθελοντική καραντίνα για ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ισπανία με αεροπλάνο και ταξιδιώτες που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η καραντίνα είναι υποχρεωτική όταν ταξιδεύετε σε γαλλικά υπερπόντια εδάφη.

Γερμανία

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για 31 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, καταργούνται και αντικαθίστανται από ατομικές ταξιδιωτικές συστάσεις.

Δανία

Τα σύνορα είναι κλειστά για τους μη Δανούς πολίτες που δεν διαμένουν στη Δανία ή δεν έχουν βάσιμο λόγο να εισέλθουν στη Δανία. Η είσοδος για τη διαμονή στο εξοχικό του αλλοδαπού στη Δανία θεωρείται “άξιος σκοπός”. Αντίθετα, η διαμονή  σε νοικιασμένο εξοχικό σπίτι ή σε ξενοδοχείο δεν θεωρείται βάσιμος λόγος. Εάν κατοικείτε στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία ή την Ισλανδία, μπορείτε να εισέλθετε στη Δανία σε περίπτωση που πρόκειται να μείνετε στο εξοχικό σας στη Δανία. Ως ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας, μπορείτε να φέρετε το σύζυγό σας, αρραβωνιαστικούς, σχέσεις, συγγενείς καθώς και τα μέλη του νοικοκυριού σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να φέρετε μαζί σας τα ακόλουθα έγγραφα: αποδεικτικά στοιχεία της ιδιοκτησίας σας της εξοχικής κατοικίας, όπως η πράξη της μεταβίβασης, η σύμβαση πώλησης ή τα φορολογικά στοιχεία. Εάν φέρετε τα παραπάνω μέλη της οικογένειας, πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία της οικογενειακής σας σχέσης, όπως το πιστοποιητικό γάμου σας, πιστοποιητικά γέννησης, απόδειξη κοινής διαμονής κ.λπ. Εάν κατοικείτε στη Γερμανία, τη Νορβηγία ή την Ισλανδία, μπορείτε να εισέλθετε στη Δανία για σκοπούς άλλους από αυτούς που αναφέρονται ως έγκυρος λόγος, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
– Έχετε κάνει κράτηση για διαμονή διακοπών για τουλάχιστον έξι διανυκτερεύσεις έξω από τις πόλεις Κοπεγχάγη και Frederiksberg. Θα μπορούσε να είναι μια διαμονή σε ένα νοικιασμένο εξοχικό σπίτι, σε ένα κάμπινγκ ή σε ένα ξενοδοχείο?
– τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Δανία στις 15 Ιουνίου 2020 και είναι σε θέση να προσκομίσουν απόδειξη κράτησης για διαμονή σε περίοδο ενοικίασης τουλάχιστον έξι διανυκτερεύσεων που αρχίζει πριν από  και λήγει μετά τις 15 Ιουνίου 2020 θεωρείται ότι έχουν άξιο σκοπό εισόδου, παρόλο που η περίοδος διακοπών θα είναι στην πραγματικότητα μικρότερη από έξι διανυκτερεύσεις·
Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να φέρετε μαζί σας τα ακόλουθα έγγραφα: επιβεβαίωση κράτησης ή σύμβαση ενοικίασης από το ξενοδοχείο, το κάμπινγκ ή το γραφείο ενοικίασης εξοχικής κατοικίας αναφέροντας τον τόπο διαμονής, τη διάρκεια της διαμονής και τα ονόματα των ατόμων που έχουν κάνει κράτηση. Εάν οι εξελίξεις αλλάξουν στις χώρες, οι περιορισμοί εισόδου μπορούν να επανεισαχθούν. Οι περιορισμοί εισόδου της Δανίας ισχύουν επίσης για τις Νήσους Φερόε και τη Γροιλανδία. Οι επισκέπτες από τη Δανία, τη Γροιλανδία και την Ισλανδία επιτρέπονται, και δεν υπάρχει πλέον απαίτηση για 14 ημέρες καραντίνας για τους ανθρώπους που φθάνουν στις Νήσους Φερόε. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να αποκτήσετε άδεια ταξιδιού και θα διατίθενται τα συνήθη εμπορικά εισιτήρια. Ωστόσο, όλοι οι επιβάτες υποχρεούνται να ακολουθούν τις διατάξεις που σχετίζονται με τις δοκιμές και την καραντίνα και να συμπληρώνουν ένα ειδικό έντυπο.

Εσθονία

Από την 1η Ιουνίου, η Εσθονία δέχεται άτομα χωρίς συμπτώματα Κορωνοϊού που φθάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη ζώνη Σένγκεν ή το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ενδέχεται να ισχύουν απαιτήσεις καραντίνας. Η υποχρεωτική καραντίνα για τα άτομα που φθάνουν στην Εσθονία εξαρτάται από το αν το ποσοστό μόλυνσης από Κορωνοϊό στη χώρα αναχώρησης – όπου έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την αναχώρηση – είναι πάνω από 15 ανά 100 000 κατοίκους. Όποιος φτάνει στην Εσθονία από χώρα με υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης πρέπει να μπει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες κατά την άφιξή του. Οι πληροφορίες σχετικά με τις χώρες και τις απαιτήσεις καραντίνας ενημερώνονται κάθε Παρασκευή.

Ιρλανδία

Όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό από και προς την Ιρλανδία πρέπει να αποφεύγονται.
Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, ελέγξτε τις απαιτήσεις βίζας σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Οι επιβάτες που φτάνουν στην Ιρλανδία από το εξωτερικό υποχρεούνται νομικά να συμπληρώσουν μια φόρμα ιχνηλάτισης.
Οι επιβάτες που φτάνουν από το εξωτερικό αναμένεται να απομονωθούν για 14 ημέρες.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις απαιτήσεις είναι διαθέσιμες εδώ.

Ισπανία

Ισχύουν συνοριακοί έλεγχοι και ταξιδιωτικοί περιορισμοί για ταξιδιώτες από χώρες Σένγκεν και χώρες εκτός Σένγκεν που εισέρχονται στην Ισπανία. Η καραντίνα 14 ημερών είναι υποχρεωτική, με ορισμένες εξαιρέσεις, για όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην Ισπανία, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους.

Ιταλία

Τα ταξίδια από και προς τις ακόλουθες χώρες επιτρέπονται: κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας Σένγκεν, Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδόρα, Μονακό, Κράτος της Πόλης του Βατικανού και Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου.

Ολλανδία

Τουρίστες από χώρες της ΕΕ ή τη ζώνη Σένγκεν μπορούν να εισέλθουν στις Κάτω Χώρες. Ωστόσο, οι τουρίστες από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Οι τουρίστες πρέπει να κάνουν κράτηση για διαμονή στις  τους πριν ταξιδέψουν στην Ολλανδία. Μπορεί να σας σταματήσουν στα σύνορα αν δεν έχετε έγκυρη κράτηση. Πρέπει να ακολουθούνται οι συστάσεις και οι κανόνες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού.

Κύπρος

Η Κύπρος επιτρέπει την είσοδο από δύο ομάδες χωρών προέλευσης, σύμφωνα με επιδημιολογικά κριτήρια. Συμβουλευτείτε τις λίστες χωρών εδώ
Από τις 20 Ιουνίου, τα άτομα που πετούν από χώρες της κατηγορίας Α δεν υπόκεινται σε περιορισμούς. Άτομα που ταξιδεύουν από χώρες της κατηγορίας Β υποχρεούνται να κάνουν εξέταση για τον ιό στη χώρα προέλευσης, 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Τα ταξίδια από χώρες που δε βρίσκονται σε καμία από τις δύο κατηγορίες επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από προηγούμενη έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση. Αυτό ισχύει επίσης για τα ταξίδια διέλευσης μέσω αυτών των χωρών.
Μια πλήρης λίστα προαπαιτούμενων (στα Αγγλικά) είναι διαθέσιμη εδώ.

Λετονία

Από τις 3 Ιουνίου 2020, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και της Ελβετίας, καθώς και τα άτομα που διαμένουν μόνιμα σε αυτές τις χώρες, όταν ταξιδεύουν από τις χώρες καταγωγής τους στη Λετονία δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών, εφόσον οι χώρες καταγωγής τους έχουν διατηρήσει συχνότητα εμφάνισης 15 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα.

Λιθουανία

Η απαγόρευση εισόδου στη Λιθουανία δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση: πολιτών των χωρών της Ευρωζώνης, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και ατόμων που διαμένουν νόμιμα σε αυτές τις χώρες, τα οποία φτάνουν από αυτές, υπό την προϋπόθεση ότι η συχνότητα εμφάνισης Κορωνοϊού στη χώρα όπου διαμένουν νόμιμα δεν έχει υπερβεί τα 25 κρούσματα/100.000 άτομα τις τελευταίες 14 ημερολογιακές ημέρες. Ο κατάλογος αυτών των χωρών εγκρίνεται και δημοσιοποιείται κάθε Δευτέρα από τον κρατικό διοικητή των εθνικών επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης. Δεν απαιτείται καραντίνα 14 ημερών για τους επαναπατριζόμενους από αυτές τις χώρες.
Μια εβδομαδιαία αναθεωρημένη λίστα ασφαλών χωρών Κορωνοϊού είναι διαθέσιμη εδώ.

Λουξεμβούργο

Έχουν γίνει διμερείς ρυθμίσεις με τη Γερμανία (16/05) και το Βέλγιο (15/06), καθώς και οι δύο χώρες επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε κατοίκους στο Λουξεμβούργο, εξαιρουμένων των διασυνοριακών εργαζομένων.

ksd
adv

Μάλτα

Η ταξιδιωτική απαγόρευση παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι επαναπατρισμοί πρέπει να ελέγχονται κατά την αναχώρηση, την άφιξη και στο τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας των 14 ημερών. Έχουν καθοριστεί ασφαλείς διάδρομοι με χώρες που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας θα ανοίξει εκ νέου την 1η Ιουλίου με δρομολόγια σε 19 προορισμούς: AT, CY, CZ, DK, EE, FI, DE, HU, Ισλανδία, IE, Ισραήλ, LV, LT, LU, Νορβηγία, Sardegna, Σικελία, SK και Ελβετία. Άλλες έξι χώρες προστέθηκαν στον κατάλογο ασφαλών προορισμών από την 1η Ιουλίου: η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Κροατία και η Ελλάδα θα προστεθούν στον κατάλογο, αν και θα ισχύουν περιορισμοί στις πτήσεις από ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Ιταλίας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί πτήσεων από τις 15 Ιουλίου.

Πολωνία
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα εισόδου στην Πολωνία χωρίς κανένα εμπόδιο. Οι αρμόδιες συνοριακές αρχές   θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους. Δεν επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα στους πολίτες της ΕΕ που εισέρχονται στο έδαφος της Δημοκρατίας της Πολωνίας.
Πορτογαλία
Επιτρέπεται η είσοδος στους εξής: υπήκοοι της ΕΕ, χώρες της ζώνης  Σένγκεν (Liechsteinsten, Νορβηγία, Ελβετία και Ισλανδία) και τα μέλη των οικογενειών τους, επιβάτες σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και το CPLP, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αφρική.
Ρουμανία
Η καραντίνα 14 ημερών είναι υποχρεωτική. Οι πτήσεις προς τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται: Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Ιράν.
Σλοβακία
Δεν επιτρέπεται η είσοδος αλλοδαπών μέσω των εξωτερικών συνόρων ή των συνόρων μεταξύ της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας. Υπάρχουν εξαιρέσεις για τους αλλοδαπούς που φθάνουν από τις ακόλουθες χώρες: Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Κροατία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λετονία, Ουγγαρία, Μάλτα, Γερμανία, Νορβηγία, Αυστρία, Σλοβενία, Ελβετία.
Σλοβενία
Οι ταξιδιώτες από τις ακόλουθες χώρες μπορούν να εισέλθουν στη Σλοβενία χωρίς περιορισμούς: Κροατία, Ουγγαρία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σλοβακία, Ελβετία και εκείνοι που ταξιδεύουν από Friuli-Venezia (διοικητική μονάδα της Ιταλίας). Ο κατάλογος των χωρών και οι αλλαγές του θα δημοσιεύονται τακτικά στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *