wttc guevara
ΦΩΤΟ: WTTC

Σε κίνδυνο 2,4 εκατ. θέσεις εργασίας στον Τουρισμό, στη Βρετανία λέει το WTTC

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έως και 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία των ταξιδιών και του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, απειλούνται στο σύνολο του έτους, στην περίπτωση που εξακολουθούν να υφίστανται τα εμπόδια στα διεθνή ταξίδια.

Η προειδοποίηση προήλθε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πριν από την επιβολή του νέου «κλειδώματος» στην Αγγλία, από την Πέμπτη, εν μέσω ενός δεύτερου κύματος Covid-19.

money tourism photo
© money tourism copyright photo

Η νέα εικόνα προέρχεται από το τελευταίο οικονομικό μοντέλο WTTC, το οποίο εξετάζει τον αντίκτυπο του COVID-19 και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον τομέα Ταξίδια – Τουρισμός.

Ήδη υπό τις παρούσες συνθήκες, έχουν επηρεαστεί 1,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν δεν υπάρξει άμεση άμβλυνση των περιορισμών στα διεθνή ταξίδια, έως και 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας – περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας στον τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 – θα χαθούν.

Το ποσοστό αυτό είναι 17% χαμηλότερο από τα 2,9 εκατομμύρια που εκτιμήθηκαν σε προηγούμενη μελέτη τον Ιούνιο.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση δείχνει ένα «μικρό, αλλά θετικό κέρδος» που εν μέρει καθοδηγείται από την εισαγωγή αεροπορικών διαδρόμων, χωρίς την περίφημη καραντίνα, και από την αύξηση των εσωτερικών ταξιδιών.

Ωστόσο, το WTTC εκτιμά ότι ο αντίκτυπος των παρατεταμένων ταξιδιωτικών περιορισμών θα μπορούσε να «αφανίσει» 124 δισεκατομμύρια λίρες από τη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ του Ην. Βασιλείου, ισοδύναμο με πτώση 62%, σε σύγκριση με το 2019.

Έχουν ήδη επηρεαστεί συνολικά 1,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός ο οποίος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 500.000, εάν δεν υπάρξει άμεση ανακούφιση των περιορισμών στα διεθνή ταξίδια, σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό μοντέλο του WTTC.

Αυτό θα αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019.

Επιπλέον, η έλλειψη διεθνών ταξιδιών θα μπορούσε να απειλήσει τη θέση του Λονδίνου ως ένας από τους κορυφαίους κόμβους στον κόσμο για επαγγελματικά ταξίδια και ταξίδια αναψυχής.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις αυτές, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Gloria Guevara, δήλωσε: «Το βάθος της μακροπρόθεσμης κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο βρετανικός, ταξιδιωτικός και τουριστικός τομέας, εάν συνεχιστούν οι περιορισμοί στα ταξίδια τους επόμενους μήνες, είναι εμφανές από τα τελευταία στοιχεία του WTTC. Ενώ αναγνωρίζουμε και ευχαριστούμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις προσπάθειές της να υποστηρίξει τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου και για τη δημιουργία του Global Travel Taskforce, οι εκτιμήσεις μας αναφέρουν ότι -με διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε ισχύ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι συνεχίζονται τώρα- συνολικά 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία των ταξιδιών και του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να πληγούν, ισοδυναμώντας με απώλειες £124 δισεκατομμυρίων στο ΑΕΠ της χώρας.

Κατανοούμε πλήρως ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ωστόσο, η ανάκαμψη του τομέα θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, εκτός εάν οι χώρες εφαρμόσουν μέτρα για την επανεκκίνηση των ταξιδιών με υπευθυνότητα, όπως είναι η εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου δοκιμών για τους ταξιδιώτες».

Τουρισμό
adv

Και πρόσθεσε: «Είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθούν οι αεροπορικοί διάδρομοι μεταξύ των κορυφαίων χρηματοοικονομικών κόμβων του κόσμου, όπως η εξαιρετικά σημαντική διαδρομή Λονδίνο-Νέα Υόρκη ή Λονδίνο-Ντουμπάι, που θα βοηθήσουν στην επανενεργοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως προορισμού και θα συμβάλλουν στην αποφυγή των απωλειών και με εκτεταμένες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, που βρίσκονται μπροστά.

Είναι σαφές ότι μόνο η διεθνής συνεργασία στο υψηλότερο επίπεδο, και η συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για την επιβίωση του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα.

Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με αυτόν τον ιό και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επανενεργοποίηση υπεύθυνα, τόσο των εισερχόμενων, όσο και των εξερχόμενων ταξιδιών και την αποφυγή των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών.

Ορισμένες χώρες το κάνουν με επιτυχία, όπως η Κίνα, η οποία επιδεικνύει μια ιδιαίτερα ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς της».

Σύμφωνα με το WTTC, η έλλειψη διεθνών ταξιδιών θα μπορούσε να απειλήσει τη θέση του Λονδίνου ως ένας από τους κορυφαίους κόμβους στον κόσμο για επαγγελματικά ταξίδια και ταξίδια αναψυχής.

Την περασμένη εβδομάδα, το αεροδρόμιο Heathrow ανέφερε ότι το αεροδρόμιο  Charles de Gaulle στο Παρίσι, έχει γίνει το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, καθώς μαζί με τα αεροδρόμια – ανταγωνιστές του Άμστερνταμ Schiphol και της Φρανκφούρτης,  έχει ήδη υιοθετήσει καθεστώτα εξετάσεων covid, για να μειώσει την εξάρτηση από μέτρα καραντίνας.

Εν τω μεταξύ, σε μια ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, η έρευνα του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS) δείχνει ότι όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό δεν παρουσιάζουν πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19 από το να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικών επιπτώσεων του WTTC για το 2020, κατά τη διάρκεια του 2019, ο τομέας Τουρισμού – Ταξιδίων, υποστήριζε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή το 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Δημιούργησε επίσης περίπου 200 δισεκατομμύρια λίρες ΑΕΠ, ή 9% στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το WTTC εκτιμά ότι εάν οι τρέχοντες περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια συνεχιστούν έως το τέλος του 2020, θα μπορούσαν να χαθούν 174 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο για το τρέχον έτος.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *