© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή βιομηχανία σκι | Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς θα επηρεάσει τη λειτουργία πολλών κορυφαίων προορισμών

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θέτει σε κίνδυνο τη μισή ευρωπαϊκή βιομηχανία σκι, αξίας μεγαλύτερης των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν υπαρξιακή κρίση αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί ανεξέλεγκτα. Περίπου τα μισά από τα 2.234 χιονοδρομικά κέντρα, σε 28 χώρες, που εξετάστηκαν θα αντιμετωπίσουν “πολύ υψηλό κίνδυνο εφοδιασμού χιονιού” εάν υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ) -ένα ποσοστό που θα επιτευχθεί στον κόσμο με την τρέχουσα πορεία της αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

“Ο χιονοδρομικός τουρισμός αντιμετωπίζει σύνθετες και αλληλένδετες προκλήσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας αλλαγής”, καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο Nature Climate Change και την οποία υπογράφουν οι Hugues François και Raphaëlle Samacoïts, αμφότεροι από το Πανεπιστήμιο Grenoble Alpes, στη Γαλλία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, το 53% των χιονοδρομικών κέντρων αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο για την παροχή χιονιού, με αποτέλεσμα να επικρατούν συνθήκες “έλλειψης χιονιού” κάθε δύο χρόνια. Και αν η κλιματική αλλαγή επιδεινωθεί και οι θερμοκρασίες “εκτοξευθούν” κατά 4 επιπλέον βαθμούς Κελσίου, ολόκληρη η ευρωπαϊκή χιονοδρομική βιομηχανία θα τεθεί σε κίνδυνο: το 98% των χιονοδρομικών κέντρων που μελετήθηκαν θα αντιμετωπίσουν πολύ υψηλό κίνδυνο για την παροχή χιονιού.

Η Ευρώπη φιλοξενεί περίπου τα μισά από τα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου και αντιπροσωπεύει το 60% των ετήσιων επισκέψεων σκιέρ (δηλαδή των καθημερινών ατομικών επισκέψεων σε ένα χιονοδρομικό κέντρο), παράγοντας μια βιομηχανία αξίας 32,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.

Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει μέχρι στιγμής αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου και, παρόλο που γίνονται κάποιες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού, για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 ή, στη χειρότερη περίπτωση, στους 2 βαθμούς, είναι πιθανό να σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας κατά πολύ πάνω από 2 βαθμούς αυτόν τον αιώνα.

Το τεχνητό χιόνι θα μπορούσε να υποστηρίξει ορισμένα θέρετρα: Εάν τα πιο ευάλωτα θέρετρα χρησιμοποιήσουν τεχνητό χιόνι για να καλύψουν το 50% της περιοχής τους, τότε μόνο το 27% των θέρετρων θα κινδυνεύσει από καταστροφή.

Αλλά σε 4 βαθμούς θέρμανσης, το 71% των θέρετρων παραμένει σε κίνδυνο, είτε καλύπτονται από τεχνητό χιόνι είτε όχι. Με τη σειρά της, η τεχνητή παραγωγή χιονιού σημαίνει αύξηση της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε ένα θέρετρο, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν κύκλο ανατροφοδότησης στον οποίο η υπερθέρμανση επιδεινώνεται στην πραγματικότητα από τις προσπάθειες να σωθεί η χιονοδρομική περίοδος.

“Ακόμη και αν ένα σημαντικό κλάσμα των ευρωπαϊκών χιονοδρομικών κέντρων προβλέπεται ότι θα είναι ακόμη σε θέση να λειτουργήσει σε συνθήκες υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2 [βαθμούς Κελσίου], η ικανότητα των προορισμών χιονοδρομικού τουρισμού, στο σύνολό τους, να επιτύχουν το μερίδιό τους στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που απαιτείται για να παραμείνουν κάτω από αυτό το επίπεδο υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελεί σημαντική πρόκληση”, έγραψαν οι συγγραφείς.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *