sander crombach Unsplash
Sander Crombach Unsplash

Σε κρίση η τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ | Έκκληση των φορέων του κλάδου προς την ισραηλινή κυβέρνηση για στήριξη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο αριθμός των επιβατών στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ φτάνει στο χαμηλότερο σημείο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς οι εκπρόσωποι των φορέων της τουριστικής βιομηχανίας απευθύνουν έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει μέτρα πριν καταρρεύσει η βιομηχανία.

Η κίνηση στο αεροδρόμιο Ben Gurion μειώνεται μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Αεροδρομίων του Ισραήλ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, περίπου 16.600 επιβάτες αναμενόταν να περάσουν από το αεροδρόμιο με 106 διεθνείς πτήσεις άφιξης και αναχώρησης και πτήσεις διάσωσης.

Συγκριτικά, στις 9 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, 74.500 επιβάτες πέρασαν από το αεροδρόμιο Ben Gurion. Από τότε, ο αριθμός αυτός μειώνεται σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρέχοντας μια πρόγευση του τι αναμένεται στο εγγύς μέλλον για την τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ.

Η Tali Laufer, επικεφαλής της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων και Συμβούλων του Ισραήλ (IATAC), δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα χρειαστούν βοήθεια. “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση όπου έπρεπε να διανείμουμε τρόφιμα στους εργαζόμενους της βιομηχανίας. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν αναλάβει δράση και δεν προσφέρει άμεσα ουσιαστική βοήθεια, ανησυχώ ότι θα φτάσουμε στην ίδια κατάσταση και τώρα”, είπε.

“Συγκριτικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουμε κατά μέσο όρο λιγότερους από 20.000 επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο Ben Gurion ανά ημέρα, σε σύγκριση με μια μέση ημέρα τον Οκτώβριο του 2022, όταν διέρχονταν περίπου 80.000 επιβάτες. Εάν δεν βρεθεί γρήγορη και αποτελεσματική λύση, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημαντικές απολύσεις στον κλάδο”, πρόσθεσε η κα. Laufer.

Την Τετάρτη, ο κα. Laufer συμμετείχε σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Κνεσέτ. “Οδεύουμε προς μια πολύ σοβαρή κρίση. Ο κλάδος αυτός θα περάσει μια παρατεταμένη περίοδο πολύ δύσκολης ανάκαμψης”, δήλωσε. Παρακάλεσε δε, το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα βοήθειας εταιρίες με τζίρο που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια σέκελ, ώστε να συμπεριλάβει και τις μεγάλες τουριστικές εταιρίες του Ισραήλ, οι οποίες, όπως είπε, απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου και παρέχουν εργασία σε άλλες εταιρίες.

Ο Yossi Fattal, επικεφαλής της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων του Ισραήλ, δήλωσε ότι “το αεροδρόμιο Ben Gurion, όπως και ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία, έχει παραλύσει από το ξέσπασμα του πολέμου”. “Υπάρχει απόλυτο πάγωμα στην ροή των τουριστών προς το Ισραήλ. Αν επιθυμούμε να δούμε το αεροδρόμιο Ben Gurion γεμάτο και πάλι μετά τον πόλεμο, πρέπει να δράσουμε τώρα για να διατηρήσουμε τους εργαζόμενους της βιομηχανίας”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ έχει ήδη αποδείξει την αξία της και πάνω από το 10% των επιχειρήσεων στην περιφέρεια της χώρας εξαρτάται από αυτήν. “Οι τουρίστες θα επιστρέψουν, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την ημέρα που θα επιστρέψουν”, σημείωσε.

Ο εισερχόμενος τουριστικός τομέας αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία του Ισραήλ, παρόμοια με την ασφάλεια και την πολιτική βιομηχανία. Περίπου το 10% των θέσεων εργασίας στην περιφέρεια του Ισραήλ εξαρτάται από αυτόν.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *