«Imperial Russia» από το Νίκο Φλώρο

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προάγοντας διαμέσου της τέχνης του την πολιτιστική διπλωματία ανά τον κόσμο, ο ΝΙΚΟΣ ΦΛΩΡΟΣ παρουσίασε στις 8 Ιουνίου 2016 την έκθεση “Imperial Russia”(Αυτοκρατορική Ρωσία)  στο Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Ναός, μουσείο που καθημερινά υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ανοίγει τις πύλες του στον Έλληνα καλλιτέχνη. Η έκθεση που εντυπωσίασε και συγκίνησε με την εκφραστικότητα και πρωτοτυπία των έργων   το Ρωσικό και το παγκόσμιο κοινό, θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.

florosΟ διεθνούς φήμης Έλληνας Καλλιτέχνης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ρωσικού κράτους να βάλει την υπογραφή στα πολιτιστικά δρώμενα του Έτους ΕλληνοΡωσικής Φιλίας 2016.
Με την χαρακτηριστική του τέχνη, αυτή του μεταλλικού μωσαικού, δημιούργησε τα πορτρέτα του Νικόλαου Β’, της Τσαρίνας Αλεξάνδρας Φιόντοροβνα και των πέντε παιδιών τους  Όλγα, Τατιάνα, Αναστασία, Μαρία και ο Αλεξέι.

Επτά γλυπτά εμπνευσμένα από τα περίφημα αυγά Φαμπερζέ δίπλα στα πορτρέτα παρουσιάζουν την εξέλιξη της τέχνης του Νίκου Φλώρου, μέσα από τη σύμπραξη αλουμινίου και γυαλιού.

Κατα την τελετή των εγκαινίων απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο στον Έλληνα καλλιτέχνη για την συμβολή του στην σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών από τον διευθυντή του συγκροτήματος του Κρατικού Μουσείου του  Αγίου Ισαάκ, Νικολάι Μπούροφ, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση, χαιρέτησε αυτήν τη τη συμαντική προσπάθεια, λέγοντας, ότι «Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεται το Μουσείο με το Νίκο Φλώρο και η συνεργασία αυτή μας κάνει περήφανους για το έργο που πραγματοποιούμε.»

Αμέσως μετά την βράβευση του, ο Νίκος Φλώρος εμφανώς συγκινημένος ανέφερε στους δημοσιογράφους «Είναι τεράστια η τιμή που μου κάνει το Ρωσικό κράτος να με προσκαλεί να εκθέσω για 4η φορά και να δημιουργήσω έργα για την αυτοκρατορική οικογένεια Ρομανόφ».

«Η σύνθετη διάσταση της παρουσίασης αποτελεί από μόνης της μία πρόκληση, καθώς ενώνει το σύγχρονο με το κλασικό, το αλουμίνιο με το γυαλί, σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου,  όπου συμπορεύονται Ιστορία, Θρησκεία και Τέχνη» δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Αριστοτέλης Καραντής.

Με την σειρά της η Διευθύντρια των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου Julia Sysalova ανέφερε ότι «Το Ρωσικό κοινό περίμενε με ανυπομονησία αυτή την έκθεση του Νίκου Φλώρου για το Έτος Ελληνορωσικής Φιλίας 2016, αγκαλιάζοντας για ακόμα μία φορά το μοναδικό του έργο, με ενθουσιασμό , συγκίνηση και θαυμασμό. »

Σημαντική ήταν η παρουσίαση της Κωνσταντίνας Νικολάκου, Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου μέσα από τον λόγο της συγκίνησε το κοινό, αναφέροντας « Αποτελεί μεγάλη χαρά και συγκίνηση να εγκαινιάσω την έκθεση του Αρκά διεθνή αναγνωρισμένο καλλιτεχνη Νίκο Φλωρο, όπου με την λάμψη και την υψηλή αισθητική των έργων του μας τιμά όλους σαν Έλληνες και ιδιαίτερα  την γενέτειρα του την Πελοπόννησο.»

Το παρών έδωσαν ο Γενικός Πρόξενος  της Ελλάδος στη Αγία Πετρούπολη Πάνος Μπεγλίτης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στην Αγία Πετρούπολη  Δημήτρης Δημητρίου, ο Εκπρόσωπος του Ε.Ο.Τ στην Ρωσία Ηλίας Τσόνας,  η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου  Κωνσταντίνα Νικολάκου, Βουλευτής (Βουλή της Αγ.Πετρούπολης) Tatiana Zakharenkova, Πρόεδρος και Ιδρυτής ομίλου Euroservice  και μέλος τηε επιτροπής της  Πανρωσικού επιχειρημστικού οργσνισμού Delovaya Rossia Sergey Malofeykin, καθώς και η Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αγ.Πετρούπολης Ekaterina Lebedeva.

Τέλος  πολλοί επιφανείς εκπρόσωποι του πολιτικού, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού κόσμου της Ρωσίας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *