©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

SOS για την υπερθέρμανση της Γηραιάς ηπείρου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος

ΦΟΡΕΙΣ

Το “κώδωνα του κινδύνου” για την υπερθέρμανση της Γηραιάς ηπείρους κρούει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, σημειώνοντας στην πρώτη αξιολόγηση κινδύνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους και είναι απροετοίμαστη γι’ αυτούς.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι επιρρεπής σε πιο συχνά και πιο καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα -συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των πυρκαγιών, της ξηρασίας, των πιο ασυνήθιστων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών- και πρέπει να τα αντιμετωπίσει άμεσα προκειμένου να προστατεύσει την ενέργεια, την ασφάλεια των τροφίμων, το νερό και την υγεία.

Αυτοί οι κλιματικοί κίνδυνοι “αυξάνονται ταχύτερα από την κοινωνική μας ετοιμότητα”, ανέφερε σε δήλωσή της η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΕΑ, Leena Ylä-Mononen.

Η έκθεση προσδιόρισε 36 μείζονες κλιματικούς κινδύνους για την ήπειρο, όπως απειλές για τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες, την υγεία και τα επισιτιστικά συστήματα, και διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς επιβάλλουν μεγαλύτερη παρέμβαση τώρα. Ταξινόμησε οκτώ ως περιπτώσεις που χρήζουν επείγουσας προσοχής – όπως η διατήρηση των οικοσυστημάτων, η προστασία των ανθρώπων από τη ζέστη, η προστασία των ανθρώπων και των υποδομών από πλημμύρες και πυρκαγιές, καθώς και η εξασφάλιση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος με την ταχύτερη θέρμανση στον κόσμο και θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από άλλες περιοχές από τη δεκαετία του 1980. Η ζέστη έχει συνδεθεί με πιο έντονες βροχές και πλημμύρες και η έκθεση προβλέπει μείωση των βροχοπτώσεων και πιο σοβαρές ξηρασίες στη νότια Ευρώπη.

Χωρίς επείγουσα και αποφασιστική δράση, προειδοποιεί, πολλοί από τους κλιματικούς κινδύνους που εντόπισε θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καταστροφικούς. Για να μειωθούν οι κλιματικοί κίνδυνοι και να βελτιωθεί η προσαρμογή στην αύξηση της θερμοκρασίας, συνιστά η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεργαστούν με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς.

Η έκθεση αποτελεί “ένα τεράστιο κάλεσμα αφύπνισης” για την ήπειρο, δήλωσε η Manon Dufour, διευθύντρια στις Βρυξέλλες της δεξαμενής σκέψης για το κλίμα E3G, και ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην πολιτική για το κλίμα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κα. Dufour δήλωσε ότι η έκθεση θα μπορούσε να “ανοίξει τα μάτια” των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι επί του παρόντος επικεντρώνονται περισσότερο σε θέματα ασφάλειας, καθώς το κλίμα μπορεί να επηρεάσει την οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια.

Σε εθνικό επίπεδο, η ίδια δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ειδικότερα θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από την έκθεση “να καταστήσουν την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα βασική προτεραιότητα”. Επεσήμανε τη διαπίστωση της έκθεσης ότι οι οικονομικές απώλειες από τους καύσωνες και τις πλημμύρες θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια) ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα.

“Είναι σαφώς προς το συμφέρον μας να προσαρμοστούμε στους μεταβαλλόμενους κινδύνους που δεν μπορούμε πλέον να αποφύγουμε, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας για μεγαλύτερα ακραία φαινόμενα και εκπλήξεις, και να αποφύγουμε να εξελιχθούν περισσότερο οι κίνδυνοι με τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου”, δήλωσε ο Maarten van Aalst, γενικός διευθυντής του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας.

Ο Sven Harmeling, επικεφαλής για το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα, δήλωσε ότι η Ευρώπη “μπορεί να κάνει περισσότερα, ακόμη και μέχρι το 2030”, για να μειώσει τις εκπομπές από την κατανάλωση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, και μπορεί επίσης να εντείνει τις επενδύσεις της για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ιδίως με τη διατήρηση οικοσυστημάτων όπως οι υγρότοποι και τα δάση που μπορούν τόσο να απορροφήσουν άνθρακα όσο και να λειτουργήσουν ως φυσικά εμπόδια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Προέτρεψε δε οι όποιες προσπάθειες για τη μείωση του αντίκτυπου της υπερθέρμανσης “πρέπει να γίνουν με τρόπο που να παρέχει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλους”.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *