©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σοβαρά ερωτηματικά για τις συνθήκες ασφαλείας στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και τα έργα που εκτελούνται μήνες τώρα!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σοβαρά ερωτηματικά γεννώνται για τις συνθήκες  ασφαλείας στον αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ από τις Ράχες του νομού Φθιώτιδας, έως το Κλειδί Ημαθίας, συνόλου 229,40 χιλιομέτρων και το τμήμα της Π.Ε.Ο. από τον Ι/Κ Ευαγγελισμό έως τον Ι/Κ Λεπτοκαρυάς, συνόλου 34,30 χιλιομέτρων, που διαχειρίζεται η εταιρία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε..

Δεν είναι μόνο τα έργα σε πολλά και σημαντικά σημεία του δρόμου, για τα οποία έχει εκδώσει πλήθος ανακοινώσεων διαμαρτυρίας η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, ενώ σχετική ερώτηση έχει κατατεθεί και στην Βουλή, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία, καθώς όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο ρεπορτάζ, οι διαγραμμίσεις σε κάποια σημεία είναι τουλάχιστον προβληματικές, ειδικά τις βραδυνές ώρες, ενώ σε επίσης πολλά σημεία ο αυτοκινητόδρομος είναι πλέον … μία λωρίδα (!!!), που ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο αιφνίδιας ακινητοποίησης ενός οχήματος, ή ένα αιφνίδιο πρόβλημα υγείας κάποιου οδηγού. Επιπροσθέτως, σε κάποια σημεία δεν υπάρχει διαχωριστικό της κυκλοφορίας σταθερό, που διασφαλίζει την ασφάλεια και το μη πέρασμα στο αντίθετο ρεύμα, αλλά πλαστικοί κώνοι. Η δε προσπέλαση – διάβαση της Κατερίνης, είναι πραγματικά κατόρθωμα.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι συμβάν που αποκαλύπτει σήμερα το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και έγινε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου το μεσημέρι.

Πιο αναλυτικά, στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, αμέσως μετά τα διόδια των Τεμπών και την έξοδο προς Λάρισα, στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, είχαν σταθμεύσει (!!!) δύο τριαξονικές νταλίκες και άλλαζαν οι οδηγοί τους λάστιχο στην αριστερή πλευρά του ενός οχήματος, χωρίς οποιαδήποτε σήμανση και χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο. Εμφανώς δε καταλάμβαναν και μεγάλο κομμάτι της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας, καθώς δύο τόσο μεγάλα οχήματα προφανώς δεν “χωράνε” στην ΛΕΑ. Και αν η παρανομία αυτή των οδηγών έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τους, αλλά και τις ζωές διερχόμενων που είχαν καταβάλλει κανονικά τα διόλου ευκαταφρόνητα διόδια, η απόλυτη άγνοια του γεγονότος που ήταν σε εξέλιξη από την διαχείριση κυκλοφορίας της ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε., είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού αποδεικνύει τουλάχιστον ελλειπή επόπτευση του αυτοκινητοδρόμου, όπως προφανώς και του αρμοδίου τμήματος της Τροχαίας.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διερχόμενος οδηγός που είδε την κατάσταση -σημειωτέον είχαν ήδη ξεβιδώσει τον ένα τροχό οι οδηγοί- επικοινώνησε με το 1075 (τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης), ανέφερε το συμβάν και ο υπάλληλος που απάντησε είπε να συνδέσει με το τμήμα διαχείρισης κυκλοφορίας. Ακολούθως ο υπάλληλος από την διαχείριση, ακούγοντας το γεγονός είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα, και ρώτησε αν αλλάζουν αριστερό τροχό (!!!). Στην παρατήρηση του οδηγού ότι αυτό είναι αδιάφορο αφού είναι παράνομη και επικίνδυνη η στάθμευση δύο τόσο μεγάλων οχημάτων χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο, αφού καταλαμβάνουν και μεγάλο μέρος της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας, δεν απάντησε τίποτα, όπως αντίστοιχα δεν απάντησε στην ερώτηση αν παρακολουθούν τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας. Κλείνοντας την συνομιλία δε είπε ότι στέλνει αμέσως αυτοκίνητο του αυτοκινητοδρόμου.

Ακολούθως και αφού ο οδηγός διέσχισε όλες τις εξόδους της Λάρισας και προσπέρασε την πόλη, κάλεσε το 100, αναφέροντας την ίδια ακριβώς καταγγελία. Ο αστυνομικός που απάντησε στην κλήση δήλωσε ότι “στέλνουμε περιπολικό, καθώς μας ειδοποίησαν πριν από ένα λεπτό(!)”.

Είναι δε προφανές και σαφές, ότι αποκλείεται η διαδρομή από την πρώτη μέχρι την τελευταία έξοδο της Λάρισας, να διαρκεί 3-4 λεπτά, άρα ή η εταιρία καθυστέρησε να ενημερώσει την Τροχαία, ή η Τροχαία καθυστέρησε να στείλει περιπολικό…

Φορείς της  Πιερίας

Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ, η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ και το ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ, σε επιστολή τους τον Ιούνιο 2022, με Θέμα: Εργα συντήρησης της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στην Πιερία, ανέφεραν:

“Κύριοι

Αντιλαμβανόμενοι  τον ρόλο σας ως παραχωρησιούχου εταιρείας καθώς και τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που απορρέουν από την σύμβαση, θέλουμε να σας απευθύνουμε τα παρακάτω αγωνιώδη ερωτήματα:

1.Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθούν οι «εργασίες» που  εκτελούνται στην Πιερία μετατρέποντας έναν άνετο και ασφαλή ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο σε δρόμο με ΜΙΑ λωρίδα κυκλοφορίας ταλαιπωρώντας και αποτρέποντας τους επισκέπτες της περιοχής μας με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της οικονομικής μας καταστροφής? Εδώ και τόσο καιρό το μόνο που παρατηρούμε είναι οι γνωστές «κορίνες» χωρίς να εκτελείται κανένα σοβαρό έργο συντήρησης.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2.Πότε θα δοθεί επιτέλους ξανά σε χρήση η είσοδος και η έξοδος της Κατερίνης που έχετε κλείσει εδώ και μήνες χωρίς προφανή λόγο και χωρίς καμία εργασία να εκτελείται?

3.Πότε επιτέλους θα διαβουλευτείτε με την τοπική κοινωνία ακούγοντας την αγωνία της και προγραμματίζοντας τις εργασίες σας όχι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αλλά τους υπόλοιπους μήνες, διότι με αυτές τις ενέργειες και παραλείψεις σας οδεύουμε σε μία τρίτη κατά σειρά καταστροφική χρονιά για τον Τουρισμό μας και την τοπική μας οικονομία?

Η ταλαιπωρία επισκεπτών, διερχομένων και κατοίκων στην Βόρεια, Κεντρική και Νότια Πιερία είναι απίστευτη και η υπομονή και η αντοχή όλων μας έχει εδώ και καιρό ξεπεράσει κάθε όριο. Κυκλοφορούν βίντεο στο διαδίκτυο με την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι ερχόμενοι στην Πιερία αυτό το Σαββατοκύριακο   https://www.youtube.com/watch?v=ha-KgYw5Yh4. Συμβαίνει οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα αυτή η ταλαιπωρία? Μακάρι για όλους μας να πρόκειται για fake news, δυστυχώς όμως υπάρχουν αδιάψευστες μαρτυρίες για πολύωρη ταλαιπωρία των ταξιδιωτών στην περιοχή μας.

Επιφυλασσόμενοι παντός νόμιμου δικαιώματός μας, σας καλούμε άμεσα να ομαλοποιήσετε τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην Πιερία”.

Και επειδή ουδεμία απάντηση έλαβαν τόσους μήνες τώρα, πριν από λίγες ημέρες επανήλθαν στο θέμα, ως ακολούθως:

ΠΡΟΣ: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Κοινοποίηση: Υπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Καραμανλή Α.

Βουλευτή Πιερίας κ. Μάνη – Παπαδημητρίου Α.

Βουλευτή Πιερίας κ. Μπαραλιάκο Ξ.

Βουλεύτρια Πιερίας κ. Σκούφα Ε.

Βουλευτή Πιερίας κ. Χιονίδη Σ.

Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Μαυρίδου Σ.

Δήμαρχο Κατερίνης κ.Κουκοδήμο Κ.

Δήμαρχο Δίου Ολύμπου κ. Γερολιόλιο Ε.

Δήμαρχο Πύδνας Κολινδρού κ. Μανώλα Α

 Θέμα: Έργα συντήρησης της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στην Πιερία

Κύριοι

Επανερχόμενοι στην από 27.6.2022 επιστολή μας, σας καλούμε να μας γνωστοποιήσετε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης που εκτελούνται με ευθύνη σας στην Πιερία. Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι διάχυτη η ανησυχία μας για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων αυτών (Β Πιερία, Μακρύγιαλος, είσοδος και έξοδος Κατερίνης, Ν.Πιερία, Βαρικό) πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επισκεπτών και των κατοίκων της Πιερίας που βιώσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι.

ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ Π. ΗΡΑΚΛΗΣ Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας

ΒΕΙΔΑΜΕΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Πρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΔΔΠΗΠ

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ν.Πιερίας

ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ Πρόεδρος Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν.Πιερίας”.

Στην Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου το θέμα έφερε στη Βουλή η βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μπέττυ Σκούφα, σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών που εκτελούνται στην Εθνική Οδό, και συγκεκριμένα στη Βόρεια Πιερία, στον Μακρύγιαλο στην είσοδο και έξοδο της Κατερίνης και στη Νότια Πιερία στην περιοχή του Βαρικού.

Η κα Σκούφα μεταφέρει την αγωνία των φορέων της Πιερίας, όπως αυτή περιλαμβάνεται στην Επιστολή η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΔΔΠΗΠ κ. Γρηγόρη Βειδαμενίδη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ν.Πιερίας κ. Κώστα Σιμόπουλο και τον Πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν.Πιερίας κ.Μόσχο Λεοντιάδη, να πάρουν σαφείς απαντήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, εκφράζοντας παράλληλα τον έντονο προβληματισμό τους να μην βιώσουν οι επισκέπτες την ταλαιπωρία που υπέστησαν το καλοκαίρι.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *