©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

UNWTO: Στο 65% των προ-πανδημικών επιπέδων οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2022 | Η Ευρώπη “οδηγεί” την ανάκαμψη

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε καλό δρόμο βρίσκεται ο διεθνής τουρισμός ώστε στο σύνολο του έτους οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις να ανέλθουν στο 65% των προ-πανδημικών επιπέδων, καθώς εκτιμάται ότι 700 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, αριθμός υπερδιπλάσιος (+133%) από εκείνον που καταγράφηκε την ίδια περίοδο το 2021. Η Ευρώπη “πρωταγωνιστεί” για μία ακόμη φορά στην ανάκαμψη του παγκόσμιου Τουρισμού, με τις χώρες τις Μεσογείου, αλλά και της Δυτικής Ευρώπη να καταγράφουν νέα ρεκόρ, όπως αποτυπώνεται στο τελευταίο Τουριστικό Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Αυτό ισοδυναμεί με το 63% των επιπέδων του 2019 και θέτει τον τομέα σε πορεία ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει στο 65% των επιπέδων πριν από τον υγειονομική κρίση εφέτος.

Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από την ισχυρή ανεκπλήρωτη ζήτηση, τα βελτιωμένα επίπεδα εμπιστοσύνης και την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλο και περισσότερους προορισμούς.

Επισημαίνοντας την ταχύτητα με την οποία ο τομέας έχει ανακάμψει από τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του, το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO αποκαλύπτει ότι οι μηνιαίες αφίξεις ήταν 64% κάτω από τα επίπεδα του 2019 τον Ιανουάριο του 2022 για να φτάσουν στο -27% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Εκτιμάται ότι μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν 340 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, σχεδόν το 50% του γενικού συνόλου των εννέα μηνών.

Η Ευρώπη ηγείται της παγκόσμιας ανάκαμψης

Η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης του διεθνούς τουρισμού. Η περιοχή υποδέχθηκε 477 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 (68% του παγκόσμιου συνόλου), φτάνοντας το 81% των προ-πανδημικών επιπέδων. Το ποσοστό αυτό ήταν υπερδιπλάσιο από εκείνο του 2021 (+126%), με τα αποτελέσματα να ενισχύονται από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γηραιά ήπειρος σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις το γ’ τρίμηνο, όταν οι αφίξεις έφτασαν σχεδόν στο 90% των επιπέδων του 2019.

Την ίδια στιγμή, η Μέση Ανατολή σημείωσε υπερτριπλασιασμό των διεθνών αφίξεων (+225%) σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, ανεβαίνοντας στο 77% των επιπέδων πριν από τον κορωνοϊό.

Η Αφρική (+166%) και η Αμερική (+106%) κατέγραψαν επίσης ισχυρή αύξηση, σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας το 63% και το 66% των επιπέδων του 2019, αντίστοιχα.

Στην Ασία και τον Ειρηνικό (+230%) οι αφίξεις υπερτριπλασιάστηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, αντανακλώντας το άνοιγμα πολλών προορισμών, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό παρέμειναν 83% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Ενώ, η Κίνα, η βασική αγορά προέλευσης για την περιοχή, παραμένει “κλειστή”.

Αφίξεις και εισπράξεις στα προ-πανδημικά επίπεδα και πάνω

Αρκετές υποπεριφέρειες έφθασαν στο 80% με 90% των προ-πανδημικών αφίξεων την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022. Η Δυτική Ευρώπη (88%) και η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (86%) παρουσίασαν την ταχύτερη ανάκαμψη ως προς τα επίπεδα του 2019.

Η Καραϊβική, η Κεντρική Αμερική (και οι δύο 82%) και η Βόρεια Ευρώπη (81%) κατέγραψαν επίσης ισχυρά αποτελέσματα.

Στους προορισμούς που ανέφεραν αφίξεις πάνω από τα επίπεδα πριν από την υγειονομική κρίση κατά τους εννέα μήνες του 2022 περιλαμβάνονται η Αλβανία, η Αιθιοπία, η Ονδούρα, η Ανδόρα, το Πουέρτο Ρίκο, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ισλανδία.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τον μήνα Σεπτέμβριο οι αφίξεις ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα στη Μέση Ανατολή (+3% σε σχέση με το 2019) και την Καραϊβική (+1%) και πλησίασαν στην Κεντρική Αμερική (-7%), τη Βόρεια Ευρώπη (-9%) και τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (-10%).

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι προορισμοί κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις τους πρώτους επτά με εννέα μήνες του 2022, όπως η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Λετονία, η Πορτογαλία, το Πακιστάν, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Γαλλία.

Η ανάκαμψη μπορεί επίσης να διαπιστωθεί στις δαπάνες εξερχόμενου τουρισμού από τις κύριες αγορές προέλευσης, με ισχυρά αποτελέσματα από τη Γαλλία, όπου οι δαπάνες έφτασαν το -8% του 2019, μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Άλλες αγορές που ανέφεραν ισχυρές τουριστικές δαπάνες τους πρώτους έξι με εννέα μήνες του 2022 ήταν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.

Ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και διαμονή σε ξενοδοχεία

Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αντικατοπτρίζεται επίσης σε διάφορους δείκτες του κλάδου, όπως η αεροπορική χωρητικότητα και οι ξενοδοχειακές τιμές, όπως καταγράφονται στο UNWTO Tourism Recovery Tracker.

Η χωρητικότητα σε αεροπορικές θέσεις σε διεθνή δρομολόγια (μετρούμενη σε διαθέσιμα χιλιόμετρα θέσεων ή ASK) την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου έφτασε το 62% των επιπέδων του 2019, με την Ευρώπη (78%) και την Αμερική (76%) να σημειώνουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα. Η εγχώρια χωρητικότητα αυξήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, φθάνοντας στο 86% των επιπέδων του 2019, με τη Μέση Ανατολή (99%) να επιτυγχάνει ουσιαστικά τα προ-πανδημικά επίπεδα (ΙΑΤΑ).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την STR, τα παγκόσμια ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων έφτασαν το 66% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 43% τον Ιανουάριο. Η Ευρώπη πρωτοστάτησε με την πληρότητα να διαμορφώνεται στο 77% τον Σεπτέμβριο του 2022, έναντι 74% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η Αμερική (66%), η Μέση Ανατολή (63%) και η Αφρική (61%) εμφάνισαν ποσοστά πληρότητας άνω του 60% τον Σεπτέμβριο. Ενώ, ανά υποπεριοχή, η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (79%), η Δυτική Ευρώπη (75%) και η Ωκεανία (70%) παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας τον Σεπτέμβριο του 2022.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες

Το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, που επιδεινώνεται από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, θα μπορούσε να επιβαρύνει τον ρυθμό ανάκαμψης το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μέχρι το 2023.

Η εμπειρογνώμονες του UNWTO κάνουν λόγο για υποβάθμιση των επιπέδων εμπιστοσύνης, τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2022, αντανακλώντας πιο συγκρατημένη αισιοδοξία.

Παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις που υποδηλώνουν άμβλυνση του ρυθμού ανάκαμψης, τα εξαγόμενα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να φθάσουν τα 1,2 έως 1,3 τρισ. δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 60-70%, σε σχέση με το 2021 ή 70-80% των 1,8 τρισ. δολαρίων που καταγράφηκαν το 2019.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *