©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: “Επιχείρηση” τα 3 ακίνητα στην βραχυχρόνια με νέο ΚΑΔ | Στα 2 ακίνητα ο “κόφτης”| Σε λίγο οι ανακοινώσεις | Γ. Τάσιος: Στο 10% της τιμής του δωματίου ο φόρος!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η εκμετάλλευση τριών ακινήτων, θα γίνεται από επιχείρηση, καθώς το όριο για “ατομική δραστηριότητα” θα είναι τα 2 ακίνητα, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια κυβερνητική πηγή, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σε λίγη ώρα με τις ανακοινώσεις που θα κάνουν για το θέμα σε λίγο ο πουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς. Μάλιστα θα υπάρξει νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ), στον οποίο θα “ανήκει” αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων από φυσικά και νομικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται με αυτό το τρόπο από τρία ακίνητα και πάνω.

Τα έσοδα της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας, θα φορολογούνται με συντελεστή 22% και θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ παρόμοιο με αυτό των ξενοδοχείων -ο συντελεστής του οποίου για την διαμονή βρίσκεται στο 13%- και κατά πάσα βεβαιότητα σε τέλος διαμονής όπως και τέλος παρεπιδημούντων, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

Αντιθέτως όσοι εκμεταλλεύονται έως δύο ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων θα παραμείνουν με το ισχύον καθεστώς δηλαδή φορολογικούς συντελεστές για έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων και μόνο. Παράλληλα θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση των διαδικασιών ελέγχου με διασταυρώσεις στοιχείων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μισθώσεών όπως η Airbnb προκειμένου να περιοριστεί περαιτέρω το φαινόμενο των «μαύρων», αδήλωτων δηλαδή, μισθώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, μόλις χθες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώρος Πιτσιλής, υπέγραψε ανανεωμένο μνημόνιο συνεργασίας με τις μεγαλύτερες εταιρίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

O φόρος διαμονής που θα ανακοινωθεί σε λίγο, φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί ως εξής:
-Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών από 0,50 ευρώ θα αυξηθεί σε 1,5 ευρώ.
-Για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων θα αυξηθεί από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ.
-Για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων θα αυξηθεί από 3 ευρώ στα 7 ευρώ.
-Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων θα αυξηθεί από 4 ευρώ στα 10 ευρώ.

Πριν προωθηθεί η σχετική διάταξη στην Βουλή προς ψήφιση, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο ο φόρος να επιβάλλεται στα ύψη αυτά, μόνο στην υψηλή περίοδο και στον υπόλοιπο χρόνο να είναι συμβολικός, στην λογική της προώθησης των ταξιδιών εκτός “hot season” και επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι τις αλλαγές αυτές ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ΔΕΘ, ο οποίος μίλησε για «δομική παρέμβαση», η οποία «απαντά σε ένα ζήτημα το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές και αυτό δεν είναι άλλο από την ασύδοτη βραχυχρόνια μίσθωση». «Ναι, θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν το οποίο στηρίζει την ελληνική οικονομία και το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων, όμως είναι μια δραστηριότητα που σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια και έχει στρεβλώσει και τον ανταγωνισμό, ειδικά στον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Από τον Ιανουάριο, λοιπόν, τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, από τρία ή περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια», σημείωσε.

Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων απασχολεί εντόνως όλους τους φορείς του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία έτη καθώς υπολογίζεται πως πλέον έως και 20% της οικονομικής δραστηριότητας της φιλοξενίας που σχετίζεται με την διαμονή παράγεται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Πέραν των ζητημάτων αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτουν από την μαζική εκμετάλλευση ακινήτων, ακόμα και ολόκληρων πολυκατοικιών, ως βραχυχρόνιες μίσθωσης την ώρα που de facto λειτουργούν ως ξενοδοχεία, υπάρχουν και ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια, την καθαριότητα, τυχόν παρεχόμενων υπηρεσιών, όχλησης σε άλλους ενοίκους των πολυκατοικιών και άλλα. Επιπλέον υπάρχουν και θέματα υπερ-εκμετάλλευσης ολόκληρων γειτονιών αλλά και προορισμών, με αυτό τον τρόπο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για ενοικίαση από δημόσιους λειτουργούς, εργαζόμενους, φοιτητές κι άλλους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο η κυβέρνηση στην παρούσα φάση αποφάσισε να προχωρήσει, αρχικά τουλάχιστον, στο βήμα της κατά το δυνατόν εξίσωσης της φορολογικής αντιμετώπισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της διαμονής μεταξύ βραχυχρόνιων μισθώσεων και ξενοδοχείων.

Αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι όσα ανακοίνωσε για την βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα μια πρώτη παρέμβαση που εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού προσθέτοντας πως «αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε παραπέρα και να σκληρύνουμε τα μέτρα, θα το κάνω. Αλλά δεν θα σκοτώσω μια αγορά που είναι σημαντική για την χώρα». Υπογράμμισε μάλιστα πως «ο θεσμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν μπορεί να καταστρατηγείται ούτε όσοι επιχειρούν να μην συμμορφώνονται με όσα ισχύουν για τις κανονικές επιχειρήσεις».

Η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναμένεται να τοποθετηθεί για το θέμα σήμερα Τρίτη, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. Σε δήλωση προχώρησε και η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Ντίνα Σβύνου, ενώ σε μια άκρως δηκτική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, ο οποίος έγραψε: “Ο Mark Twain είχε πει κάποτε: ‘Το πρόστιμο είναι ένας φόρος για κάτι κακό που έκανες. Ο φόρος είναι ένα πρόστιμο γιατί τα καταφέρνεις στη ζωή σου’. Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν τι κακό κάναμε και τιμωρούμαστε με την νέα αύξηση του Φόρου Διανυκτέρευσης; Απλώς τα καταφέρνουμε …. Αφού επιβιώνουμε με τον υψηλότερο ΦΠΑ, τις υψηλότερες Εργοδοτικές Εισφορές, τις πλέον προβληματικές υποδομές γύρω μας, τις επιπτώσεις από τις Φυσικές καταστροφές, γιατί να μην επιβαρύνουμε την ανταγωνιστικότητα μας και με τον υψηλότερο Φόρο Διανυκτέρευσης στην Τουριστική Αγορά; Ας το σκεφτούμε έτσι, θετικά … Άντε τώρα δεν θα είμαστε και μόνοι μας, άλλωστε η Μισή Ελλάδα είναι συνάδελφοι μας … Α ξέχασα τους κάνανε τα 3…. 2…. Πέρα από το χιούμορ, η αύξηση αυτή είναι άλλα 50 εκατ Ευρώ από την τοπική μας οικονομία στον Εθνικό κουβά … 50 εκατ που θα αφαιρεθούν από την τοπική αγορά, από την κάθε επιχείρηση μικρή ή μεγάλη. Γιατί ως Χώρα διαχρονικά προτιμάμε την υπερφορολόγηση από το Νοικοκυρό…”.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ντίνα Σβύνου: Ως πότε όμως θα «τιμωρείται» η επιτυχία και η υγιής επιχειρηματικότητα

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κα. Ντίνα Σβύνου σε δήλωσή της χθες στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ανέφερε: “Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει αποδείξει και επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια την αλληλεγγύη του ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο και τις φυσικές καταστροφές. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες, με σχεδιασμό, στόχους και πρόγραμμα. Όπως είναι ακόμα πιο σημαντικό να επενδύσουμε στις υποδομές τόσο στις τεχνικές όσο και στο κομμάτι των υπηρεσιών που θα προλαμβάνουν τις καταστροφές και θα προστατεύουν τους πολίτες και τους προορισμούς. Δεν μπορεί όμως, ειδικά τη δεδομένη στιγμή, να βρισκόμαστε μόνο ως ακροατές σε αποφάσεις μονομερείς που μας αφορούν. Διαθέτουμε ως χώρα ένα τουριστικό πακέτο ήδη επιβαρυμένο με φορολογία και αύξηση δαπανών σε όλα τα επίπεδα (ακρίβεια, πληθωρισμός, ενέργεια, εργοδοτικό κόστος). Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβολή ή αύξηση φόρου -ακόμα και αν επιβαρύνει τον καταναλωτή, έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται το προϊόν μας ακόμα ακριβότερο. Είναι σαφέστατο ότι θα επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως η ανταγωνιστικότητα του τελικού προσφερόμενου προϊόντος”.

money-tourism copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Και συν’εχισε εμφατικά: “Είναι επίσης δεδομένο ότι ο φόρος διαμονής από την αρχή ήταν ένα λάθος το οποίο συνεχίζουμε ακόμα με στρεβλώσεις. Αντί να αναδιαμορφωθεί έτσι ώστε να χρησιμοποιείται από την τοπική αυτοδιοίκηση με ανταποδοτικά έργα υποδομής και ενέργειες σε επίπεδο τουριστικής προβολής, καλύπτει φορολογικά κενά. Αντί να επιβληθεί παντού με δίκαιο και αναλογικό τρόπο σε όλο το φάσμα της διαμονής, επιβαρύνει μόνο τον χώρο των ξενοδοχείων! Υπάρχουν πολυτελείς βίλες με τιμή ημερήσιας διαμονής 500 και άνω Ευρώ όπου ο πελάτης δεν χρεώνεται φόρο διαμονής ενώ σε ξενοδοχείο με τιμή 50Ευρώ χρεώνεται. Υπάρχουν ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που παλεύουν να παραμείνουν ανοιχτά το χειμώνα, στα οποία λειτουργεί απαγορευτικά οποιοσδήποτε επιπλέον φόρος…

Και τέλος… είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του Ελληνικού τουρισμού. Είμαστε υπερήφανοι που ο κλάδος μας ήταν μέρος του success story του 2023 αλλά και που εμείς βάλαμε και βάζουμε πλάτη στα δύσκολα… Ως πότε όμως θα «τιμωρείται» η επιτυχία και η υγιής επιχειρηματικότητα”;

Γρηγόρης Τάσιος: “Στο 10% της τιμής του δωματίου ο φόρος διαμονής”

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αναφέρει:
«Η πρώτη ουσιαστικά μετά από 9 χρόνια προσπάθεια ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη. Την αναμέναμε μετά από μια σειρά πιέσεων και διαρκών διαβουλεύσεων του κλάδου με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Παρέμενε ως εκκρεμότητα και ήταν μια αδικία που έπρεπε να αποκατασταθεί για να μπει τέλος στην ασυδοσία εκείνων που εκμεταλλεύονταν το νομοθετικό κενό για να στήσουν ολόκληρες επιχειρηματικές δραστηριότητες εις βάρος των κρατικών ταμείων, της κοινωνίας και του κλάδου μας που συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Πλέον, κάθε μορφής επαγγελματική δραστηριότητα στη διαμονή θα έχει ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις με τα ξενοδοχεία και έτσι γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να διαμορφωθεί ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού στην αγορά, με ίσους όρους. Μένει να δούμε όλα τα επιμέρους ζητήματα στην τελική ρύθμιση που θα ισχύσει, ώστε να τοποθετηθούμε στο σωστό χρόνο για τυχόν βελτιώσεις στο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναφορικά με τον Φόρο Διαμονής που πλέον μετατρέπεται σε Πράσινο Τέλος, είναι γνωστή η διαχρονική απαίτηση του κλάδου για την κατάργησή του – πρόκειται για ένα φόρο κατάλοιπο από την εποχή των μνημονίων που θεσπίστηκε το 2016 προκειμένου να καλυφθεί το χρέος της χώρας. Η μετατροπή του ανωτέρω φόρου σε Πράσινο Τέλος μας δίνει την ικανοποίηση πως το συγκεκριμένο ποσό θα δοθεί σε έργα που θα βοηθήσουν τη χώρα μας, τους προορισμούς και τους συμπολίτες μας που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα και άρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Φόρος Διαμονής από την ψήφιση του μέχρι σήμερα, επιβάλλεται οριζόντια σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας παραβλέποντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου. Μετά την μετατροπή του σε Πράσινο Τέλος, αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και διαμορφωθεί στα επίπεδα που πληροφορούμαστε από τα σχετικά δημοσιεύματα, θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου (παράδειγμα ο πελάτης ξενοδοχείου 5* στη Ξάνθη με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου 109 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 10,00 ευρώ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις το ποσό θα είναι κυριολεκτικά αμελητέο (βίλα που νοικιάζεται βραχυχρόνια στη Μύκονο με μίσθωμα 1.800,00 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 1,5 ευρώ).
Ενόψει των ανωτέρω είναι ευκαιρία το συγκεκριμένο μέτρο να σχεδιαστεί από την αρχή, πιο ορθολογικά, προκειμένου να επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, χωρίς τον κίνδυνο να μειώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού. Στόχος μας παραμένει, μετά την κατάργηση του συγκεκριμένου έκτακτου όπως εξαγγέλθηκε τέλους, τα σχετικά έσοδα, ορθολογικά κατανεμημένα, με βάση την παλαιότερη πρότασή μας περί ανταποδοτικότητας, να δίδονται στην Αυτοδιοίκηση (Δήμοι, Περιφέρειες) για να γίνουν έργα για την ενίσχυση των αναγκαίων τουριστικών υποδομών και με αυτόν τον τρόπο να παραμείνουμε επί της ουσίας ανταγωνιστικοί».

Tagged

1 σχόλιο στο “ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: “Επιχείρηση” τα 3 ακίνητα στην βραχυχρόνια με νέο ΚΑΔ | Στα 2 ακίνητα ο “κόφτης”| Σε λίγο οι ανακοινώσεις | Γ. Τάσιος: Στο 10% της τιμής του δωματίου ο φόρος!

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *