ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ: Κυβερνητική δέσμευση η αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

-Χρονιά ρεκόρ με έσοδα υψηλότερα των 20 δις. € το 2023
-Πρωτοβουλίες για τις ειδικές μορφές Τουρισμού
Η αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και το υπουργείο Τουρισμού κινείται ταχύτατα στην κατεύθυνση αυτή. Αυτό αναφέρει σε αποκλειστική της συνέντευξη στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, παρουσιάζοντας μάλιστα τον προγραμματισμό των ενεργειών.

Η νέα υφυπουργός Τουρισμού ξεκαθαρίζει ότι πολιτική είναι «…να διεκδικώ, να βρίσκω λύσεις και να σχεδιάζω ακόμα περισσότερα που θα μας πάνε μπροστά όλους μαζί». Και αυτό με ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο.

Η Έλενα Ράπτη προαναγγέλλει την έναρξη στο τέλος του 2023, του μεγαλύτερου επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης του υπουργείου, για εργαζόμενους και πρόσκαιρα ανέργους τουριστικών κλάδων, με τουλάχιστον 18.000 συμμετέχοντες, που θα λάβουν 1.250 ευρώ αποζημίωση συμμετοχής. Και όπως εξηγεί, το υπουργείο αξιοποίησε πόρους ύψους 46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων στον Τουρισμό, με τη μετεκπαίδευση που παρέχει το Υπουργείο Τουρισμού είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας του ίδιου του τουριστικού προϊόντος.

Αναφερόμενη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν η υφυπουργός Τουρισμού υπογραμμίζει: «Είμαστε σε συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των ειδικών μορφών Τουρισμού στη χώρα μας, οι οποίες έχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και εντός του 2024 θα ξεκινήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, με στοχευμένες παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού στον Τουρισμό Υγείας και στο Τουρισμό Υπαίθρου.

Και «σειρά θα πάρουν» στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2024 οι δράσεις:

  • αλιευτικού τουρισμού
  • καταδυτικού τουρισμού
  • θρησκευτικού/προσκυνηματικού τουρισμού
  • προδιαγραφές για σήμα glamping,
  • θεματική ιστοσελίδα για τον ελληνικό οινοτουρισμό και τα επισκέψιμα οινοποιεία,
  • αναμόρφωση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό του ΞΕΕ.
  • προσβάσιμος τουρισμός

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη στο τεύχος Οκτωβρίου του μηνιαίου περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στον Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, έχει ως ακολούθως:

Ποια είναι τα τελικά συμπεράσματα που βγήκαν από την σεζόν του 2023 που κλείνει;

H χώρα μας, σε μία χρονιά αντικειμενικά μεγάλων δυσκολιών, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην τουριστική βιομηχανία ξεπερνώντας σε πολλούς δείκτες, όπως φαίνεται, ακόμη και το 2019, χρονιά-ορόσημο στον Τουρισμό.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 20,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (8,849 δισ.) και διαμορφώθηκαν στα 10,321 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019 (9,116 δισ.) αυξήθηκαν κατά 13,2%. Πρόκειται για αύξηση κατά 1,167 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και 1,472 δισ. σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, καταγράφηκαν 17,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +12,4%/+1,9 εκατ. αφίξεις, ενώ αύξηση 10,8% παρουσιάζεται και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (15,7 εκατ.).

Με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε αλλά και τις πληροφορίες για την πληρότητα των καταλυμάτων, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο προβλέπεται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα εκτιναχθούν πάνω από τα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ έναντι 18,17 δισ. ευρώ το 2019 – το μέχρι στιγμής ρεκόρ.

Τα στοιχεία, επομένως μιλάνε για μια καλή τουριστική χρονιά σε αφίξεις και έσοδα. Ο ρόλος μας στο υπουργείο Τουρισμού είναι να εξασφαλίζουμε τις επόμενες επιτυχίες του ελληνικού Τουρισμού, να λύνουμε τα προβλήματα, να σχεδιάζουμε το μέλλον του. Στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες, μας ενδιαφέρουν πολύ τα ζητήματα ανθεκτικότητάς του στην κλιματική αλλαγή και κρίση και η συζήτηση για τη συνολική βιωσιμότητά του.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες σας για την επέκταση της τουριστικής σεζόν; Τι θα κάνετε για τον εσωτερικό Τουρισμό, όχι μόνο φέτος, αλλά σε βάθος χρόνου;

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου είναι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού, και παράγοντας βιωσιμότητας.

Ασφαλώς, τα αστικά κέντρα είναι οι προορισμοί που είναι πρόσφοροι να υποδεχθούν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς οι τουριστικές υπηρεσίες είναι γενικά δωδεκάμηνης λειτουργίας και η τουριστική τους προσφορά δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από τις κλιματικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό έχουμε σχεδιάσει σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης του τουριστικού μας προϊόντος 365 μέρες το χρόνο, όπως ειδική καμπάνια για το ελληνικό weekend, το Greekend, αλλά και ειδική καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό.

Όμως, ο Τουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι μόνο αστική υπόθεση. Η διάχυση των επισκεπτών στις 13 Περιφέρειες της χώρας μέσα από την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου των ελληνικών προορισμών. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση έργα που αφορούν τον καταδυτικό και τον υποβρύχιο τουρισμό, τον ορεινό και τον θαλάσσιο τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τη γαστρονομία και τον τουρισμό υγείας & ευεξίας, ενώ δράσεις σχεδιάζονται και για την ενίσχυση πολλών ακόμη ειδικών μορφών τουρισμού. Ως υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και άλλους φορείς, προσπαθούμε να αναδείξουμε την εικόνα της χώρας χωρίς χρονικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς επίσκεψης.

Μείζον πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στην τουριστική Εκπαίδευση και σαν να μην έφθανε αυτό, υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού. Θα προωθήσετε νομοσχέδιο για την τουριστική Εκπαίδευση; Ήδη έχετε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας;

Η αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης αποτελεί κυβερνητική δέσμευση. Ως αρμόδια για την τουριστική εκπαίδευση βρίσκομαι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ενίσχυσή της και την επίλυση χρόνιων ζητημάτων των ΑΣΤΕ, ενώ παράλληλα προετοιμάζουμε τις σχολές μας για έναρξη στα τέλη του Οκτώβρη. Επίσης, στο Υπουργείο Τουρισμού προωθούμε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, μετά από δεκαετίες, στα ΙΕΚ Τουρισμού Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Αττικής και παράλληλα εξετάζουμε την περαιτέρω ενδυνάμωση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες του Υπουργείου Τουρισμού. Από το 2024, όμως προγραμματίζονται μόνιμες προσλήψεις και για 23 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στις ΑΣΤΕ και τα ΙΕΚ.

Επιπρόσθετα, εφαρμόζουμε πειραματικές ειδικότητες στα ΙΕΚ Τουρισμού που αφορούν σε Στελέχη Επιχειρήσεων Φιλοξενίας με εξειδίκευση στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων και Στελέχη Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων. Υλοποιούμε διεθνή διαγωνισμό για νέα σύγχρονα συγγράμματα στις ΑΣΤΕ, δρομολογούμε την παροχή πάσου σε σπουδαστές ΙΕΚ και ΑΣΤΕ για τα ΜΜΜ και αξιολογούμε εντός του 2024 εκπαιδευτικές δομές και μονάδες του Υπουργείου Τουρισμού για ολιστικό μετασχηματισμό της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, ξεκινάμε από το τέλος του 2023, με το μεγαλύτερο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης του υπουργείου, για εργαζόμενους και πρόσκαιρα ανέργους τουριστικών κλάδων με τουλάχιστον 18.000 συμμετέχοντες, που θα λάβουν 1.250 ευρώ αποζημίωση συμμετοχής. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιήσαμε πόρους ύψους 46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και προσφέρουμε προγράμματα κατάρτισης σε 7 ειδικότητες με εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση και πιστοποίηση.

Η αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων στον Τουρισμό, με τη μετεκπαίδευση που παρέχει το υπουργείο Τουρισμού είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας του ίδιου του τουριστικού μας προϊόντος.

Οι ειδικές μορφές μπορούν να συνεισφέρουν σοβαρά στον ελληνικό Τουρισμό, τόσο με την άνοδο της κατά κεφαλήν δαπάνης, όσο και με την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Επιπροσθέτως, το τελευταίο διάστημα έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Τι θα κάνετε στον τομέα αυτό; Ποιες νέες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε;

Οι ειδικές μορφές Τουρισμού μπορούν να είναι μέρος της απάντησης σε πολλά από τα δύσκολα ερωτήματα που τίθενται σήμερα για την τουριστική ανάπτυξη. Είναι ήπιες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την τοπική ταυτότητα, ιστορία και γεωγραφία και συνδέονται με δραστηριότητες που υπερβαίνουν την τυπική θερινή σεζόν. Είναι το πεδίο όπου κάθε Περιφέρεια μπορεί να γίνει ανταγωνιστική και να επιδιώξει τουριστική ανάπτυξη με σύγχρονους ορούς. Οι ειδικές μορφές Τουρισμού μπορούν να ενισχύσουν την ποιότητα και την ισορροπία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, για ένα τουρισμό όλο το χρόνο, σε όλη τη χώρα αυξάνοντας τη συνολική του υπεραξία. Η Ελλάδα έχει συνολικά πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες για εναλλακτικές και θεματικές μορφές τουρισμού που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, όπως το τοπίο, η γεωγραφική θέση, η τοπική παράδοση κ.ά..

Ενδεικτικά αναφέρω πως στο Υπουργείο έχουμε δρομολογήσει την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού με προμετωπίδα την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (Ι.Υ.Α.) καθώς αποτελεί ώριμη μορφή Ιατρικού Τουρισμού, όπως και μορφών τουρισμού υγείας κι ευεξίας. Αναφορικά με την προώθηση του ορεινού τουρισμού προτείναμε τη συγκρότηση Διυπουργικής Συντονιστικής Επιτροπής με συναρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία, με αντικείμενο την ρύθμιση πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας, καταγραφή βέλτιστων πρακτικών, προδιαγραφών ασφαλείας, αναγκών και προκλήσεων ενώ παράλληλα στηρίζουμε τους ΟΤΑ και τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλίες προώθησης του προσκυνηματικού τουρισμού για επανασύσταση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής προσκυνηματικού τουρισμού με την Εκκλησία της Ελλάδας, Εν Δωδεκανήσω Ιερές Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Εκκλησία της Κρήτης και για πρώτη φορά το Άγιο Όρος με στόχο τη χάραξη εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης Θρησκευτικού Τουρισμού.

Στον στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό που εκπονείται στο Υπουργείο Τουρισμού ο γαστροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο αγροτουρισμός αποτελούν βασικές μας προτεραιότητες. Δίνουμε έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή. Τα επισκέψιμα οινοποιεία με σήμα του Υπουργείου Τουρισμού έχουν αυξηθεί και είναι πλέον πάνω από 100. Νομοθετήθηκαν και ήδη γίνονται πράξη το σήμα επισκέψιμου ζυθοποιείου, τυροκομείου και ελαιοτριβείου. Καταθέσαμε τον φάκελο υποψηφιότητας της Ελλάδας, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) για τη διεκδίκηση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Οινοτουρισμού 2024 «UNWTO Global Wine tourism Conference 2024», με κέντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης ως ιδανικό τόπο φιλοξενίας του. Στον καταδυτικό τουρισμό μεταξύ άλλων ενισχύουμε τη λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμού ενώ στον αλιευτικό προχωράμε στη δημιουργία θεσμού επισκέψιμων υδατοκαλλιεργειών.

Πέραν της στρατηγικής μας, διαθέτουμε ένα μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο στο Υπουργείο Τουρισμού, αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού, του τουρισμού υγείας και ευεξίας, του αγροτουρισμού, του γαστρονομικού τουρισμού και του καταδυτικού.

Έχετε εισηγηθεί στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να προωθηθούν στην Βουλή;

Είμαστε σε συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των ειδικών μορφών τουρισμού στη χώρα μας οι οποίες έχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Εντός του 2024 θα ξεκινήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες με στοχευμένες παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού στον τουρισμό υγείας και στο τουρισμό υπαίθρου.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2024 του υπουργείου Τουρισμού την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού, του θρησκευτικού/προσκυνηματικού τουρισμού, τις προδιαγραφές για σήμα glamping, θεματική ιστοσελίδα για τον ελληνικό οινοτουρισμό και τα επισκέψιμα οινοποιεία, την αναμόρφωση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό του ΞΕΕ. Ιδιαίτερη σημασία για εμάς έχει και ο προσβάσιμος τουρισμός και προχωράμε εντός του 2024 με τη διαμόρφωση στρατηγικής και ανάπτυξη σχεδίου δράσης για τον προσβάσιμο τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί και η πρωτοβουλία για απονομή, για πρώτη φορά σήματος Πιστοποίησης Τουριστικού Καταλύματος φιλικού προς τα ζώα συντροφιάς. Στην εκπαίδευση, προωθούμε την εξασφάλιση μειωμένου κομίστρου ΜΜΜ στις μετακινήσεις των σπουδαστών ΙΕΚ Τουρισμού και ΑΣΤΕ του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης πρόσκαιρα ανέργων-εργαζομένων τουριστικών κλάδων.

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται ιδιαίτερα στον Τουρισμό. Χρειάζεται κάποια αλλαγή κατά την άποψή σας; Θεωρείτε ότι ο Τουρισμός έχει στηριχθεί με ειδικά μέτρα όλα αυτά τα χρόνια;

Ο Τουρισμός είναι βασικός πυλώνας του ΑΕΠ της χώρας και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξε σημαντικός μοχλός ανάπτυξης, με μεγάλη συμβολή στην αγορά εργασίας, Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το σπουδαίο ρόλο του τουρισμού, στήριξε τον κλάδο στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε όπως η πανδημία, δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά.

Εφαρμόσαμε σε ένα πρωτοφανώς δύσκολο περιβάλλον, για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ένα γενναίο μαζικό πρόγραμμα στήριξης, με σειρά μέτρων όπως:

η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού.

η ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας

η κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

ειδικά μέτρα για τους εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά καταλύματα και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων

η μηνιαία έκτακτη αποζημίωση, για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης

τα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων

Και στην περίοδο, όμως που ακολούθησε, με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» το Υπουργείο Τουρισμού αποδεικνύει έμπρακτα πως κύριο μέλημά του είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων δίνοντας τη δυνατότητα για οικονομικές διακοπές. Αυτό έχει σαφώς θετική επίπτωση και στις επιχειρήσεις του κλάδου ενισχύοντας τη ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τις τοπικές οικονομίες.

Σε δύσκολη εποχή, με μια σειρά από πολιτικές και δράσεις που κράτησαν σταθερή τη βάση του, το στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό κερδήθηκε, επιτρέποντάς του όχι απλώς να επιβιώσει αλλά και να εντυπωσιάσει. Σχεδιάζουμε προσεκτικά τη στρατηγική για περαιτέρω ανάπτυξη του συνυπολογίζοντας πάντα τις συνθήκες και το πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε.

Θέλουμε λίγους και καλούς ή πολλούς και όλων των εισοδηματικών επιπέδων τουρίστες;

Δεν πιστεύω ότι η απάντηση βρίσκεται σε ένα από τα δύο άκρα. Σίγουρα, η εποχή που οι στόχοι ήταν μόνο τα «ρεκόρ και οι αφίξεις», η κουλτούρα δηλαδή ενός μαζικού τουρισμού χωρίς μέτρο και όρια, σταδιακά αλλάζει. Σήμερα η παγκόσμια αγορά, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, αναζητούν ολοένα και περισσότερο την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την αειφορία, γεγονός που μας επιβάλλει να συνεκτιμήσουμε το μέτρο και την ισορροπία στην τουριστική στρατηγική. Η διαφοροποίηση από μόνη της ελκύει επισκέπτες ποικίλων προφίλ και τείνει να τους επιμερίζει σε ομάδες «σπάζοντας» τη μαζικότητα. Οι επισκέπτες αναζητούν νέες εμπειρίες, που προσφέρουν οι ειδικές μορφές τουρισμού, αυξάνοντας και την τουριστική δαπάνη καθώς δε μένουν μόνο στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».

Στόχος μας, λοιπόν, να γίνει ο ελληνικός Τουρισμός πιο σύγχρονος και ανταγωνιστικός, πιο ανταποδοτικός και παράλληλα να παραμείνει ανθρώπινος, με σωστή διάχυση των ταξιδιωτικών ροών.

Ποιο θεωρείται ότι είναι το ιδανικό τουριστικό μοντέλο, που θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον για τον ελληνικό Τουρισμό; Πως θα ήταν ιδανικά για εσάς ο ελληνικός Τουρισμός το 2030;

O OHE, με τον υπο-Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 8.9, καλεί τις χώρες να προαγάγουν ως το 2030 ένα τουριστικό μοντέλο που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προάγει τον τοπικό πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα. Επεκτείνοντας, στο ίδιο πνεύμα, θεωρώ ότι ιδανική μορφή τουρισμού είναι αυτή που συνδυάζει ποιοτικές υπηρεσίες, αξιόπιστες υποδομές, ανάδειξη της ιστορίας, των παραδόσεων και του σύγχρονου πολιτισμού, σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία και υγιή οικονομική δραστηριότητα με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θεμέλιο που πρέπει να ενισχυθεί όμως, ως το 2030 και περαιτέρω, είναι η ταυτότητα του τόπου μας μέσα στον τουρισμό, η μοναδικότητά του, ως βασικός άξονας πάνω στον οποίο υπολογίζεται πλέον η βιωσιμότητα.

Η προστασία της, εκτός από χρέος μας σήμερα και για τις επόμενες γενιές- διασφαλίζει και στους επισκέπτες ταξιδιωτικές εμπειρίες που δεν μπορούν να βιώσουν πουθενά αλλού.

Γιατί ασχοληθήκατε με τα κοινά; Τι θέλετε να προσφέρετε στην Κοινωνία;

Πιστεύω στη δύναμη της συμμετοχής και στην αξία της προσφοράς. Έχω ενεργή συμμετοχή στα κοινά από το 1998 που εκλέχθηκα για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος και από τότε δουλεύω αδιάκοπα από θέσεις ευθύνης.

Για μένα αυτό είναι πολιτική: να διεκδικώ, να βρίσκω λύσεις και να σχεδιάζω ακόμα περισσότερα που θα μας πάνε μπροστά όλους μαζί.

Από την πρώτη στιγμή της πολιτικής μου διαδρομής στο επίκεντρο των παρεμβάσεων μου ήταν ο άνθρωπος, για αυτό και οι περισσότερες πρωτοβουλίες μου έχουν ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Σε όλη μου τη θητεία δούλεψα με αφοσίωση, στοχοπροσήλωση και πειθαρχία σε ό,τι ανέλαβα. Πέτυχα πολλά και συνεχίζω να διεκδικώ και να ονειρεύομαι ακόμα περισσότερα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *