amiras
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Ανάπτυξη του Τουρισµού µε προστασία του Περιβάλλοντος | Οι εξελίξεις σε χωροταξικό σχεδιασμό, κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Γκάζι» έχει πατήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειµένου να προχωρήσουν εκκρεµότητες δεκαετιών, ειδικά όσον αφορά στον χωροταξικό σχεδιασµό της χώρας, το κτηµατολόγιο και τους δασικούς χάρτες, οι οποίες επιδρούν ιδιαίτερα αρνητικά στην υλοποίηση επενδύσεων και στην ποιοτική τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό τονίζει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο τεύχος Οκτωβρίου του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αµυράς, γνωστός για την ευαισθησία αλλά και για τις δράσεις του για το Περιβάλλον. Μάλιστα όπως λέει χαρακτηριστικά, «…Το µεγάλο στοίχηµα και ο στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να βρούµε τη χρυσή τοµή µεταξύ της άρσης ιδεοληπτικών εµποδίων που ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες την υγιή επιχειρηµατικότητα και της επιβολής αυστηρών κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο κ. Αµυράς υπογραµµίζει ότι προχωρούν µε ταχύτατους ρυθµούς όλα τα σχετικά έργα. Λέει συγκεκριµένα ότι ολοκληρώνεται από το ΥΠΕΝ η εκπόνηση των 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας και αναφέρει ότι:

–              Σύντοµα, η Ελλάδα αποκτά αξιόπιστο Κτηµατολόγιο και αξιόπιστους Δασικούς Χάρτες.

–              Ολοκληρώνεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισµό.

–              Σε δεκάδες περιοχές προωθούνται Τοπικά Πολεοδοµικά Σχέδια.

–             Αλλεπάλληλες είναι οι παρεµβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για µεγάλες επενδύσεις.

–            Μέσα στα επόµενα χρόνια η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασµό.

Ειδική µνεία κάνει ο υφυπουργός στα ορεινά ξενοδοχεία, τα ξενοδοχεία της άλλης Ελλάδος, όπου πέραν της στήριξης µε επιδοτήσεις στους λογαριασµούς, προωθείται το πρόγραµµα «Εξοικονοµώ» για τις επιχειρήσεις που έχει προϋπολογισµό 200 εκατ. ευρώ και θα αρχίσει να υλοποιείται στις αρχές του 2023, ενώ ειδικά στον Τουρισµό θα διοχετευθούν 100 εκατ. €.

Αναφερόµενος στον ελληνικό Τουρισµού τονίζει εµφατικά: «Το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσµίως. Διαθέτει µεγάλη διασπορά στις αγορές του. Έχει σύµµαχο µία πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος. Το κορυφαίο, όµως, πλεονέκτηµα είναι το ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας».

Προειδοποιεί ωστόσο ότι «…πρέπει να αντιµετωπιστεί και το φαινόµενο του υπερτουρισµού σε συγκεκριµένες περιοχές της χώρας. Γιατί, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθµισης του παρεχόµενου τουριστικού προϊόντος. Το βλέπουµε, άλλωστε να συµβαίνει µε τα µέτρα που λαµβάνονται σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία».

Και καταλήγει: «Η Αστυπάλαια, η Χάλκη και η Τήλος δείχνουν, ήδη, τον δρόµο της εναρµόνισης του τουρισµού µε τις αρχές της κυκλικής οικονοµίας και της ενεργειακής αυτονοµίας. Το µοντέλο θα µετασχηµατιστεί, θα «ανοίξει» και σε άλλες «πηγές» που ακόµα δεν τις έχουµε αξιοποιήσει. Ο αγροτουρισµός, ο περιπατητικός, ο καταδυτικός, ο υγειονοµικός, ο θρησκευτικός, ο ιαµατικός τουρισµός θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων και υφιστάµενων επιχειρήσεων του κλάδου».

Τελευταίο αλλά σηµαντικό, φιλοδοξία του κ. Αµυρά είναι να βάλει «ένα µεταρυθµιστικό “πετραδάκι” σε µια Ελλάδα που θα µας κάνει και θα την κάνουµε υπερήφανη».

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη του κ. Γ. Αμυρά στον Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, έχει ως εξής:

-Με την παρούσα κυβέρνηση έχει υπάρξει μια ιδιαίτερη κινητικότητα στα θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα και στην υποβοήθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας με την άρση διαφόρων εμποδίων. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση αυτή;

Το μεγάλο στοίχημα και ο στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ της άρσης ιδεοληπτικών εμποδίων που ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες την υγιή επιχειρηματικότητα και της επιβολής αυστηρών κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από το 2019 έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στους δύο αυτούς τομείς.

Όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κολοσσοί όπως η Microsoft και η Google έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας με την τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται ρεκόρ επενδύσεων τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επιχειρηματίες.

Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στον κλάδο του τουρισμού.

Έχει έρθει, όμως, η ώρα να λυθούν όλα τα σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα που φρενάρουν σημαντικές επενδύσεις.

Το ΥΠΕΝ ολοκληρώνει την εκπόνηση των 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας. Η διαβούλευση για τις τρεις πρώτες περιοχές στην Κρήτη, τον Έβρο και την Πελοπόννησο, έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ για την Θεσσαλία (2 μελέτες) και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, και των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας (μέρους) και Εύβοιας, βρίσκονται σε διαβούλευση.

Με γνώμονα την προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών που φιλοξενούν, οι ΕΠΜ υποδεικνύουν ποιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιτρέπονται στις επιμέρους ζώνες προστασίας κάθε περιοχής.

Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει τι, που και πως μπορεί να επενδύσει, χωρίς να υπάρχουν αναίτιες χρονοκαθυστερήσεις.

-Οι μεγάλες πυρκαγιές της περυσινής χρονιάς, αλλά σε ένα βαθμό και φέτος, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα. Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; Ποιες είναι οι δράσεις που έχετε αναλάβει; Ειδικά με την Δαδιά τι γίνεται;

Οι mega-πυρκαγιές αποτελούν μια από τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Από τις πυρκαγιές του 2021 πήραμε σημαντικά μαθήματα και φέτος δημιουργήσαμε ένα νέο σχέδιο δράσης, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας -με το πρόγραμμα «Antinero»- πραγματοποιήσαμε εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομακρύναμε συσσωρευμένη, επί δεκαετίες, καύσιμη βιομάζα σε 77.000 στρέμματα ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων, διανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων, αλλά και συντηρήσαμε δασικούς δρόμους 12.000 χιλιομέτρων που παρέμεναν επί δεκαετίες απροσπέλαστοι από πεσμένα δέντρα και νεροφαγώματα, κάνοντας το έργο της πυροσβεστικής εξαιρετικά δύσκολο.

Αυτό το τιτάνιο έργο χρηματοδοτήθηκε με 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με 22 εκατομμύρια ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

Δεν μένουμε, όμως, μόνο σε αυτό.

Υλοποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 150 εκατομμυρίων ευρώ, αναδασώνοντας 165.000 στρέμματα δασών με περίπου 20 εκατομμύρια δέντρα, ενδημικά, γενετικώς ελεγμένα ένα προς ένα, που προέρχονται από τα δημόσια φυτώρια.

Στη Δαδιά, ευτυχώς, η ζημιά του δάσους από την πυρκαγιά, σύμφωνα με τις δορυφορικές απεικονίσεις της καμένης περιμέτρου του δάσους, ήταν μικρότερη από αυτή που φοβόμασταν. Το δάσος έχει μια έκταση 435 χιλιάδων στρεμμάτων, η φωτιά πέρασε από μια έκταση 40 χιλιάδων στρεμμάτων καίγοντας περίπου τα μισά από αυτά καθώς ήταν έρπουσα και κατέκαψε τον υποόροφο του δάσους. Δεν επηρεάστηκε ευτυχώς ο πυρήνας με τις φωλιές των όρνιων, για καλό και για κακό είχαμε απομακρύνει από τη φωλιά τους, τους ασπροπάρηδες και μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς τους επιστρέψαμε. Η περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Οι δασικές υπηρεσίες συντάσσουν τις μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά έργα, χρηματοδότησης ύψους 550 χιλιάδων ευρώ και προχωράμε παράλληλα και με την ενίσχυση του τοπικού δασαρχείου με προσωπικό. Έχουμε απαγορεύσει τη θήρα και τη βόσκηση και σε είμαστε συνεργασία με τη ΔΕΗ, η οποία αποφάσισε να είναι η ανάδοχος, για την ανακατασκευή του παρατηρητηρίου πτηνοπανίδας και της ταΐστρας των αρπακτικών.

-Ο ορεινός Τουρισμός, τα ξενοδοχεία της «άλλης Ελλάδας» όπως τα λέει ο τουριστικός κλάδος, εκτός από σπουδαίες προοπτικές, έχει και μεγάλα προβλήματα, ειδικά με το κόστος της ενέργειας. Τι θα κάνετε γι’ αυτό;

Η ενεργειακή κρίση που βιώνει όλος ο πλανήτης είναι πρωτοφανής. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλάι των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απορροφώντας με επιδοτήσεις έως και το 90% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και, αυτό θα συνεχιστεί για όσο καιρό ακόμα χρειαστεί.

Λαμβάνουμε, όμως, και άλλα σημαντικά μέτρα. Πρόκειται για το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, αλλά και για την επιδότηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι κρίσιμης σημασίας για τα ξενοδοχεία. Παράλληλα, οι ενώσεις ζητούν άμεσα να υπάρξει ρύθμιση για να αναπτύξουν στις μονάδες τους φωτοβολταϊκά net metering. Δώστε μας πολιτική και λεπτομέρειες για τα δύο κρίσιμα αυτά θέματα.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και θα αρχίσει να υλοποιείται στις αρχές του 2023.

Το νέο πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός του θα κατανεμηθεί ως εξής:

  • 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών.
  • 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά..

Ειδικότερα:

  • Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ.
  • Για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ. Η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως 100 κλίνες.

Όσον αφορά στον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να ξεμπλοκαριστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν.

-Ποια είναι η γνώμη σας για την ακολουθούμενη, εθνική, τουριστική πολιτική, και ποιο θεωρείται ως το ιδανικό τουριστικό μοντέλο, που θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον για τον ελληνικό Τουρισμό; Πως θα ήταν ιδανικά για εσάς ο ελληνικός Τουρισμός το 2030;

Τα αποτελέσματα από τη φετινή τουριστική περίοδο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας ο τομέας ξαναπαίρνει τη θέση του ως στυλοβάτης της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου.

Βρίσκεται, όμως, αντιμέτωπος και πάλι με νέα στοιχήματα. Η ενεργειακή κρίση, η κλιματική κρίση και η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα τις καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών.

Ο τουρισμός καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα. Αλλά, διαθέτουμε τα κατάλληλα όπλα και το Υπουργείο Τουρισμού κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

Το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Διαθέτει μεγάλη διασπορά στις αγορές του. Έχει σύμμαχο μία πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος. Το κορυφαίο, όμως, πλεονέκτημα είναι το ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας.

Συγχρόνως, βέβαια, πρέπει να αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο του υπερτουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Γιατί, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθμισης του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος. Το βλέπουμε, άλλωστε να συμβαίνει με τα μέτρα που λαμβάνονται σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία.

Η Αστυπάλαια, η Χάλκη και η Τήλος δείχνουν, ήδη, τον δρόμο της εναρμόνισης του τουρισμού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτονομίας.

Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται ιδιαίτερα στον Τουρισμό. Θεωρείτε ότι ο Τουρισμός έχει στηριχθεί με ειδικά μέτρα όλα αυτά τα χρόνια;

Από το 2019 έως σήμερα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τον τουρισμό.

Δημιουργήθηκε ειδικό πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Υπάρχει διαρκής στήριξη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, υπάρχουν οι επιδοτήσεις τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενώ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μειώσεις τόσο στη φορολογία των επιχειρήσεων, όσο και των ασφαλιστικών εισφορών αφορούν και στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.

-Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Ποιες δράσεις πρέπει να αναληφθούν, από ποιους και ποιος είναι ο ρόλος του υπουργείου; Θα επηρεαστεί ο ελληνικός Τουρισμός;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζει εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έως το 2030 υλοποιούμε τα ακόλουθα:

  • Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
  • Μείωση κατά 50% στα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα και κατά 30% στη διάθεση μικροπλαστικών.
  • Μείωση της κατανάλωσης των πιο επιβλαβών για το περιβάλλον πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης κατά 30% έως το 2024 και τουλάχιστον κατά 60% έως το 2026 σε σύγκριση με το 2022.
  • Δίνουμε έμφαση στη μετατροπή των νησιών μας σε εργαστήρια καινοτομίας για την πράσινη οικονομία, την ενεργειακή αυτονομία, την ψηφιακή καινοτομία και την οικολογική κινητικότητα. Η Χάλκη, η Αστυπάλαια, τα Αντικύθηρα, η Τήλος αποτελούν το μοντέλο για όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Για κάθε ένα είδος της άγριας πανίδας και χλωρίδας που προστατεύουμε, για κάθε βιότοπο και κάθε οικοσύστημα που εξυγιαίνουμε, επιτυγχάνουμε μια σημαντική νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση.

Γι’ αυτό και προχωράμε με αποφασιστικότητα σε δράσεις, όπως:

  • Αύξηση προστατευόμενων περιοχών στο 30% της χώρας και τουλάχιστον το ένα τρίτο αυτών υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας.
  • Απαγόρευση αλιείας σε επιφάνεια άνω του 10% των ελληνικών θαλασσών.
  • Θεσμοθετήσαμε τα “Απάτητα Βουνά” και θέσαμε σε ειδικό καθεστώς προστασίας και απαγόρευσης κατασκευής νέων δρόμων ή τεχνητών επιφανειών τα υπέροχα βουνά μας, το Σμόλικα, την Τύμφη, τα Λευκά Όρη, το Σάο, τον Ταΰγετο το όρος Χατζή και μια τεράστια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα Δυτικά και Νότια Άγραφα.
  • Ετοιμάζουμε το επόμενο μεγάλο βήμα ορίζοντας το ίδιο καθεστώς για 1.000 Παρθένες Παραλίες, με βάση τα κριτήρια της βιοποικιλότητας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τοπίου και του βαθμού ανθρωπογενών παρεμβάσεων.

Από όλα τα παραπάνω, ο Τουρισμός θα επηρεαστεί θετικά.

Το μοντέλο θα μετασχηματιστεί, θα «ανοίξει» και σε άλλες «πηγές» που ακόμα δεν τις έχουμε αξιοποιήσει. Ο αγροτουρισμός, ο περιπατητικός, ο καταδυτικός, ο υγειονομικός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός τουρισμός θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων του κλάδου.

– Τα θέματα του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και των χωροταξικών, προκαλούν μείζονα προβλήματα, τόσο στους πολίτες, όσο και στις επιχειρήσεις, και του Τουρισμού. Θα βγούμε από το «τούνελ» και πότε;

Έχετε απόλυτο δίκιο.

money tourism photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όλα τα παραπάνω έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η κυβέρνηση όχι μόνο διόρθωσε τις αστοχίες των προηγουμένων ετών, αλλά προχωρά στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων που λύνουν, αντί να προκαλούν προβλήματα.

Σύντομα, η Ελλάδα αποκτά αξιόπιστο Κτηματολόγιο και φυσικά αξιόπιστους Δασικούς Χάρτες.

Συγχρόνως, η συνύπαρξη του ανταγωνιστικού Τουρισμού με τον σεβασμό στη φύση αποτελεί προτεραιότητα.

Ολοκληρώνεται, έτσι, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Σε δεκάδες περιοχές προωθούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις.

Τέλος, μέσα στα επόμενα χρόνια η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

-Ενστερνίζεστε την άποψη του αειμνήστου Φρέντυ Γερμανού, «ότι η δημοσιογραφία μπορεί να σε οδηγήσει παντού, φτάνει να την εγκαταλείψεις νωρίς»; Γιατί ασχοληθήκατε με τα κοινά; Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας;

Συμφωνώ με την άποψη του αείμνηστου Φρέντυ Γερμανού.

Όλα αυτά τα χρόνια απολαμβάνω το «ταξίδι» δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μου και προσπαθώντας να βάλω κι εγώ ένα μεταρρυθμιστικό «πετραδάκι» σε μια Ελλάδα που θα μας κάνει και θα την κάνουμε περήφανη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *