Τα “γκρίζα σημεία” του φόρου διαμονής, αναμένονται απαντήσεις…

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Παρά το γεγονός ότι από χθες ισχύει και εισπράττεται κανονικά, ο φόρος διαμονής, υπάρχουν αρκετά “γκρίζα σημεία”, τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων και ρύθμισης.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνουν ανώτατοι ξενοδοχειακοί παράγοντες, πρέπει να διευκρινιστούν από τους αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον τα εξής σημεία:

  • Ποια θα είναι η χρέωση του φόρου διαμονής στην day use παραμονή τουριστών
  • Εάν ο φόρος διαμονής από τον τουρίστα πληρώνεται με κάρτα, τι θα ισχύει για την προμήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες για τη συναλλαγή
  • Τι θα συμβαίνει στις περιπτώσεις non show κρατήσεων, όπου ο πελάτης αν και έχει επιβεβαιωμένη κράτηση δεν εμφανίζεται
  • Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που διαχειρίζονται εκατοντάδες κρατήσεις – λογαρισμούς ημερησίως, θα πρέπει να εκτυπώνουν αντίστοιχα εκατοντάδες παραστατικά, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις, τόσο οικονομικά, όσο και σε εργατοώρες για το προσωπικό.
  • Πως θα πληρώνεται ο φόρος διαμονής σε περιπτώσεις που το πλήρες κόστος της διαμονής, εξοφλείται από tour operator ή από ταξιδιωτικό γραφείο, στις περιπτώσεις π.χ. συνεδρίων, όπου τα έξοδα διαμονής καλύπτονται από την διοργάνωση.

Τα θέματα αυτά, έχουν τεθεί από τους ξενοδοχειακούς φορείς, χωρίς να υπάρξουν απαντήσεις και στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρξει κατάθεση επίσημων υπομνημάτω προς την κυβέρνηση, προκειμένου να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Χωρίς ΦΠΑ

Η μόνη διευκρίνηση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ήταν η μη επιβολή ΦΠΑ στον φόρο διαμονής, με ανακοίνωση που ανέφερε τα εξής: «Την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε  με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016. Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018″.

Σύμφωνα με τo άρθρο 53:
  1. Επιβάλλεται φόρος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Φόρος Διαμονής» σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας:

α. Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερίπτωσης αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.4276/2014 (Α΄155), ως ακολούθως:

1-2 αστέρων 0,50 €
3 αστέρων 1,50 €
4 αστέρων 3,00 €
5 αστέρων 4,00 €

και

β. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερίπτωσης γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014,  ως ακολούθως:

1-2 κλειδιά 0,50 €
3 κλειδιών 0,50 €
4 κλειδιών 0,50 €
  1. Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου κατά την έκδοση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, του φορολογικού στοιχείου, και αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε φορολογικού στοιχείου. Φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
  2. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από την 1.1.2018 για φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου αιτιολογική έκθεση (στη σελίδα 318 το άρθρο 53) και εδώ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Και εδώ το σχετικό ΦΕΚ, χωρίς την αλλαγή για τα ενοικιαζόμενα, που έγινε μεταγενέστερα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *