©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα τουρκικά ξενοδοχεία βάλλονται από την αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Τουρκία έχει αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά την απόδοση των ξενοδοχείων της χώρας, γεγονός που έχει καταστήσει αναγκαία την εφαρμογή νέων κανονισμών λειτουργίας και φορολόγησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που πρότεινε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του τουρκικού τουριστικού τομέα, η εμφάνιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που τροφοδοτείται από επιχειρήσεις όπως η Airbnb, έχει αλλάξει τον τομέα της φιλοξενίας στην Τουρκία και έχει σημαντικό αντίκτυπο στα ξενοδοχεία, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν μια πιο οικονομική και, παράλληλα, εξατομικευμένη εμπειρία.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού εκτιμούν ότι ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο οποίος δεν είχε προσελκύσει τόση προσοχή τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε στην κορύφωσή του εφέτος και η τάση αυτή αντανακλάται στα έσοδα των ξενοδοχείων.

Παρόλο που υπάρχει αύξηση 23% στις διανυκτερεύσεις τη φετινή, τουριστική περίοδο στην Τουρκία, ένας σημαντικός αριθμός δωματίων ξενοδοχείων παραμένει άδειος, καθώς περίπου το 19% των τουριστικών διαμονών πραγματοποιούνται σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως είπε ο Kaan Kaşif Kavaloğlu, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων και Τουριστικών Οργανισμών Μεσογείου (AKTOB).

Σημειώνοντας ότι ακόμη και οι τουρίστες των υψηλότερων εισοδηματικών ομάδων αρχίζουν πλέον να προτιμούν βίλες και σπίτια, ο κ. Kavaloğlu υπογράμμισε ε ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία επηρεάζονται επίσης σοβαρά από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, που διαδίδονται ευρέως.

Ο ειδικός του τουρισμού επεσήμανε ότι αν πρόκειται να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων μισθώσεων στον κλάδο, οι βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να υπόκεινται στις ίδιες διαδικασίες και στα ίδια πρότυπα φορολόγησης με τα ξενοδοχεία, επισημαίνοντας ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να τελούν υπό αυστηρότερη εποπτεία.

Ιδιαίτερα οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί τουρίστες, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με την περιοχή της Αττάλειας, έχουν επίσης αρχίσει να προτιμούν αυτά τα καταλύματα, καθώς είναι φθηνότερα και δεν απαιτούν αυστηρές επικυρώσεις ταυτότητας, παρόλο που πολλές φορές στο παρελθόν έχουν δείξει την προτίμησή τους στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον κ. Kavaloğlu.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy, ανακοίνωσε την εισαγωγή νέων κανονισμών για την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, που θα διασφαλίζουν, τόσο τη φορολόγηση των παρόχων υπηρεσιών, όσο και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτοποίησης των ανθρώπων που επιλέγουν αυτά τα καταλύματα για διαμονή.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *