barcelona
Photo by Enes on Unsplash

Τα ξενοδοχεία της Ισπανίας αναμένουν μια ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν σύμφωνα με το STR

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ηλιοφάνεια, η κουλτούρα και η άνεση έχουν ως αποτέλεσμα σταθερά ισχυρή απόδοση των ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ισπανία. Αυτός ο μεγάλος ευρωπαϊκός προορισμός, προσελκύει ένα ευρύ φάσμα επισκεπτών από όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους επιλέγουν μια μακρά απόδραση στο θέρετρο, ενώ άλλοι απολαμβάνουν μικρότερες διακοπές στην πόλη.

Σε αυτήν την ανάλυση, συνδυάζονται τα ιστορικά και τα μελλοντικά δεδομένα του STR για να γίνει κατανοητή η μεταβολή της ζήτησης σε διαφορετικές αγορές, ανάλογα με τον τύπο του ταξιδιώτη που στοχεύει.

Η χαλάρωση, ο ήλιος και η ζωή στο νησί έχουν μεγάλη ζήτηση

Η ζήτηση αναψυχής στο βόρειο ημισφαίριο είναι φυσικά στο αποκορύφωμά της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιουλίου και Αυγούστου. Αυτό συσχετίζεται με τις ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες και την αξιοποίηση των σχολικών διαλειμμάτων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ξενοδοχεία σε χώρες όπως η Ισπανία μπορούν να αναμένουν ότι θα δουν ισχυρά επίπεδα ζήτησης που αυξάνουν το επίπεδο των τιμών. Εξετάζοντας τις επιδόσεις από το περασμένο Καλοκαίρι σε τρεις βασικές αγορές αναψυχής, την Ανδαλουσία, τις Βαλεαρίδες και τις Κανάριες Νήσους, υπάρχει σημαντική αύξηση, τόσο στην πληρότητα όσο και στις τιμές δωματίων που θα συνεχιστεί και το 2023.

Πέρυσι η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά τον Αύγουστο με τους τρεις προορισμούς να καλύπτουν το 80% ή και περισσότερο των δωματίων. Κορυφαίες επιδόσεις είχαν οι Βαλεαρίδες Νήσοι, που έφτασαν στο 88% τον Αύγουστο του 2022. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζήτησης “συγκεντρώθηκε” από τις 27 Ιουνίου 2022, με τα δεδομένα Forward STAR εκείνη την εποχή να δείχνουν πληρότητα στο 44% στο τέλος του μήνα και να ανεβαίνει στο 70% στις αρχές Ιουλίου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κρατήσεις για την περιοχή διασφαλίζονται αρκετά πριν από τις ημερομηνίες άφιξης των επισκεπτών, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό ζήτησης έρχεται την τελευταία στιγμή. Μετά την ανασκόπηση των φετινών μακροπρόθεσμων δεδομένων, διαπιστώνεται ότι η πληρότητα υπερβαίνει ήδη αυτά τα επίπεδα.

Το 2022, υψηλή ζήτηση αναψυχής παρατηρήθηκε και στην ηπειρωτική χώρα, στον δημοφιλή προορισμό της Ανδαλουσίας. Η πληρότητα διαμορφώθηκε στο 80% τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές έφτασαν τα 181,31 ευρώ την ίδια περίοδο. Εξετάζοντας την πληρότητα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023, τα επίπεδα είναι υψηλά, φθάνοντας ήδη σε ύψη του 70%, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι οι κρατήσεις καθημερινά οδηγούν σε πολλές κορυφές και χαμηλές τιμές. Αυτή είναι μια τάση πολύ λιγότερο έντονη στις Κανάριες και Βαλεαρίδες Νήσους.

Μπορούν οι αστικοί προορισμοί να αντέξουν τη ζέστη;

Όσον αφορά στους αστικούς προορισμούς στην Ισπανία, οι δύο χώρες που ξεχωρίζουν για την προσέλκυση επισκεπτών είναι η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, η καθεμία με τα δικά της μοναδικά αξιοθέατα. Σύμφωνα με το Forward STAR η Βαρκελώνη οδηγεί την κούρσα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, με την πληρότητα να αυξάνεται στο 83% για τις 12 Ιουλίου και πολλές άλλες ημέρες πολύ πάνω από το 70% για την υπόλοιπη περίοδο. Συγκριτικά, η Μαδρίτη κορυφώνεται με ποσοστό 76% την 1η Ιουλίου και από εδώ και πέρα ​​δεν εμφανίζει επίπεδο χαμηλότερο από 66%.

Μια παρόμοια κατάσταση συνέβη το προηγούμενο έτος με τη Βαρκελώνη να ξεπερνά την ισπανική πρωτεύουσα σε σχέση με την τρέχουσα ζήτηση. Τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), κυριάρχησαν στη Βαρκελώνη στα 143,52 ευρώ τον Αύγουστο και ένα εξίσου αξιοσέβαστο 142,26 ευρώ τον Ιούλιο. Η απόδοση της Μαδρίτης ήταν συγκριτικά πολύ πιο αδύναμη, φτάνοντας μόνο τα 88,27 ευρώ τον Ιούλιο.

Παρά το γεγονός ότι κάθε πόλη είναι αστική, υπάρχει ένας βασικός παράγοντας που επιτρέπει στη Βαρκελώνη να είναι ελκυστική και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και αυτός είναι η γειτνίασή της με την θάλασσα. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για πολλούς ταξιδιώτες που θέλουν να χαλαρώσουν.

Η σεζόν μπροστά

Η ικανότητα του STR να ελέγχει τα δεδομένα απόδοσης, τόσο ιστορικά, όσο και στο μέλλον, παρέχει μια ένδειξη για το πώς θα εξελιχθεί η καλοκαιρινή σεζόν του 2023 για τις βασικές αγορές της Ισπανίας. Είναι λογικό να υποτεθεί ότι καθώς προχωράμε στην καρδιά της υψηλής περιόδου, οι αγορές που είναι πιθανό να βγουν στην κορυφή σε σχέση με την πληρότητα είναι οι Βαλεαρίδες και οι Κανάριοι Νήσοι. Με τις κρατήσεις να ξεπερνούν ήδη το 70%, και με μερικές επιλεγμένες ημερομηνίες ήδη πάνω από 80%, οι επόμενοι μήνες προσφέρουν πολλές ευκαιρίες εσόδων για τους ξενοδόχους της περιοχής.

Από την άποψη της τιμής των δωματίων, οι Βαλεαρίδες είναι πιθανό να πρωτοστατήσουν δεδομένης της περσινής απόδοσης τον Αύγουστο. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αν επαναληφθεί η ιστορία, η Βαρκελώνη είναι επίσης πιθανό να απολαύσει ένα ικανοποιητικό καλοκαίρι στα έσοδα από δωμάτια αφού πέτυχε τα δεύτερα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα το 2022 (171,23 ευρώ).

Tagged

1 σχόλιο στο “Τα ξενοδοχεία της Ισπανίας αναμένουν μια ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν σύμφωνα με το STR

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *