Τι ζήτησαν οι ξενοδόχοι από την κυβέρνηση στην ΓΣ της ΠΟΞ, τι απάντησε η κυβέρνηση | Τάσιος Βασιλικός, Μαρκόπουλος, Καλλίας, Τσιτλακίδης, Κουρούπας, Μανδρίνος | VIDEO

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Τα μείζονα θέματα για τα ξενοδοχεία και τον ελληνικό Τουρισμό, έθεσαν στο πλαίσιο της άτυπης γενικής συνέλευσης των προέδρων της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εφετινής Philoxenia,ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός και 5 πρόεδροι ενώσεων ξενοδόχων.

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ παρακολούθησε -μοναδικό ελληνικό μέσο- το πλήρες πρόγραμμα των εργασιών και καταγράφει τα μείζονα θέματα που κατατέθηκαν που είναι τα εξής:

-βραχυχρόνιες μισθώσεις
-πνευματικά δικαιώματα
-επιδότηση Απασχόλησης για τα ξενοδοχεία της ορεινής Ελλάδος
-ενίσχυση ξενοδοχείων sale & lease back
-αγορά εργασίας
-ενεργειακό κόστος και net metering, κ.λπ.

Παράλληλα το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ δημοσιεύει και τις τοποθετήσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Στο Συμβούλιο των Προέδρων Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Philoxenia 2022, ακολούθησε συζήτηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και τους Διοικητές ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή και ΔΥΠΑ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη. Χαιρετισμό απηύθυναν οι Πρόεδροι του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος και ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, καθώς και η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Καραγιάννη κ.α..

Μπορείτε να δείτε όλες τις τοποθετήσεις και στο κανάλι του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στο youtube.

Τοποθετήσεις

Με αναφορές στη μεγάλη συνεισφορά του Ελληνικού Τουρισμού στην οικονομία και κοινωνία, ξεκίνησε την ομιλία του στο Συμβούλιο των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΠΟΞ.Τα δύο βασικά μηνύματα του συμβουλίου, που έγινε με πολύ μεγάλη συμμετοχή προέδρων της ΠΟΞ και μελών της κυβέρνησης, ήταν ενότητα στον κλάδο και στήριξη από την κυβέρνηση, με δράσεις και αποφάσεις σε μείζονα θέματα που απασχολούν τα ξενοδοχεία.

Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος υπογράμμισε ότι «με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν τα τουριστικά έσοδα που έφτασαν πράγματι στο επίπεδο του 2019, σχεδιάζονται όλο αυτό το διάστημα και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τη δύσκολη αυτή περίοδο» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις του 2022 και του 2023, ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και ορεινού – ημιορεινού όγκου:

«Μπορεί τα δημόσια έσοδα να ενισχύονται, αυτό όμως δεν σημαίνει πως λύθηκαν ξαφνικά όλα τα προβλήματα του κλάδου» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες δεν πέρασαν. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας. Μπορεί η δυναμική του ΄22 να μας κάνει αισιόδοξους και για το ΄23, μπορεί τα προμηνύματα να είναι θετικά όπως αποδείχθηκε και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, όμως οι αβεβαιότητες παραμένουν. Όταν πέφτουν πύραυλοι μέσα στην Ευρώπη, αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως δεδομένο κι όταν ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που πιέζονται για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές βιοτικές ανάγκες τους».

Δεν υπάρχει στοιχείο του κόστους που να μένει σταθερό στην καθημερινότητα των ξενοδοχείων, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του στην άτυπη γενική συνέλευση των προέδρων της ΠΟΞ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι τα έσοδα από τον Τουρισμό φέτος είναι σημαντικά, ωστόσο το ταμείο των ξενοδοχείων υποφέρει.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ είπε ότι “δεκαετίες τώρα συζητάμε τα ίδια θέματα για τον Τουρισμό (συνεδριακό κέντρο Αθηνών, πνευματικά δικαιώματα, υδροπλάνα κ.λπ.)”, και ελάχιστα έχουν προχωρήσει.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου τα ξενοδοχεία σε όλους τους προορισμούς λειτουργούν 12 μήνες το χρόνο.

Κλείνοντας επανέλαβε για πολλοστή φορά στην ανάγκη θεσμοθέτησης πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι άμεσα είτε θα υπάρξει συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα, είτε το ΞΕΕ θα ρίξει “χειροβομβίδα”, εξηγώντας ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες εναντίον συγκεκριμένου φορέα.

Βραχυχρόνια μίσθωση και αγορά εργασίας είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια που επεσήμανε στην ομιλία στο Συμβούλιο των Προέδρων των Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών της Π.Ο. Ξ., ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, παρουσία των κ.κ. Μανώλη Γ. Μαρκόπουλου – Προέδρου ΕΞΡ, Αθηναγόρα Κωνσταντινίδη – Εντεταλμένου Αντιπροέδρου Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ ΕΞΡ – Μέλος της Διοίκησης του ΕΟΤ και Ιωάννη Χατζή – Ειδικού Εκτελεστικού Αντιπροέδρου στα Κεντρικά Όργανα του Ξενοδοχειακού Κλάδου – Μέλους της Διοίκησης της ΠΟΞ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Τουρισμού, “…σε επίπεδο κερδοφορίας παίξαμε όπως στο NBA, βάλαμε 110 πόντους, φάγαμε 120 και χαρήκαμε για τη συμμετοχή”.

Η ομιλία του κ. Μαρκόπουλου, έχει ως εξής:

«Πράγματι το 2022 αποτέλεσε έτος – ορόσημο για την Χώρα μας σε επίπεδο αφίξεων. Αφίξεις όμως που επιτεύχθηκαν σε ένα βαθμό και από την αδυναμία των ξενοδοχειακών μονάδων να επαναδιαπραγματευθούν τις κλειδωμένες τιμές τους βάσει των συμβολαίων που τους δέσμευαν. Εκτιμάται ότι στους μεγάλους προορισμούς της χώρας τα 3/4 του ξενοδοχειακού τζίρου προέρχονται από πωλήσεις μέσω tour operators.

Οι σπόνσορες λοιπόν του φετινού τουριστικού θριάμβου πάλεψαν να ισοσκελίσουν κλειδωμένη τιμή με αυξημένο κόστος πρώτων υλών σε βαθμό άνω του 30%, ενέργεια ακριβότερη έως +300% και εργοδοτικό κόστος μεγαλύτερο τουλάχιστον 15%.

Κύριε υπουργέ, σε επίπεδο κερδοφορίας παίξαμε όπως στο NBA, βάλαμε 110 πόντους, φάγαμε 120 και χαρήκαμε για τη συμμετοχή.

Σίγουρα τα παραπάνω οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όμως επιτρέψτε μου να σταθώ σε δύο σημεία:

Πρώτο σημείο, αγορά εργασίας.

Και έχω το δικαίωμα να αγγίζω αυτό το θέμα έχοντας υπογράψει δύο ΤΣΣΕ εργασίας σε διάστημα 2,5 ετών! Ονομαστικών αυξήσεων συνολικά 18%.

Έχοντας δημιουργήσει πλατφόρμα εύρεσης εργασίας την οποία χρησιμοποιούν 400 ξενοδοχεία και στην οποία κατέθεσαν – μόνο το τελευταίο οκτάμηνο – βιογραφικά, πάνω από 2000 άτομα. Έχοντας οργανώσει 14 τελετές βραβεύσεων των αρχαιότερων εργαζομένων των ξενοδοχείων της Ένωσής μας!

KSDΤουριστικές σχολές που υπολειτουργούν, οικοτροφεία που έκλεισαν, άστοχη κατανομή των εισακτέων στην τριτοβάθμια σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας, εισαγωγή στην τριτοβάθμια σπουδαστών με χαμηλότατες βαθμολογίες που εκ προοιμίου γνωρίζουμε ότι αύριο θα δουλεύουν σε άσχετο αντικείμενο απ’ αυτό που ίδιοι, οι οικογένειές τους και η πολιτεία ίδια, επένδυσαν για να τους σπουδάσει. Και απορούμε μετά πως γίνεται να έχουμε τεράστια έλλειψη και παράλληλα πλήθος ανέργων!!

Σημείο δεύτερο, βραχυχρόνια μίσθωση.

Η απόλυτη αντίθεση. Ξενοδοχεία που καλώς οφείλουν να τηρούν τα μύρια όσα (πυρασφάλεια, υγιεινή, τεχνικές προδιαγραφές κ.α.), και από την άλλη το χάος. Εικόνες που κάνουν όσους έχουν τουριστική συνείδηση να ντρέπονται. Και δεν στέκομαι στον αθέμιτο ανταγωνισμό όπως θα όφειλα.

Ελεύθερη αγορά ΝΑΙ, όμως με κανόνες, με λογική, με προστασία του καταναλωτή, του επαγγελματία, της εικόνας της χώρας. Ορθά ως κοινωνία, δεν επιτρέπουμε στον οποιονδήποτε έχει ιατρικές γνώσεις να ασκεί ιατρική, ούτε σε

όποιον έχει μια βάρκα δεν μπορεί να εκτελεί δρομολόγια ανάμεσα σε νησιά. Την ίδια ώρα όμως, λόγω αδυναμίας ελέγχου της κατάστασης, επιτρέπουμε, σε όποιον έχει ένα χώρο να μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες χωρίς καθόλου προδιαγραφές και δικλείδες ασφαλείας του επισκέπτη μας! με τρόπο που ζημιώνει τα δημόσια έσοδα.

(Κύριε υπουργέ,) αυτά είναι τα σοβαρά προβλήματα που μας καταβάλλουν, μας πληγώνουν, θεριεύουν μέρα με τη μέρα. Νομοθετήστε, ρυθμίστε τα, και μετά μαζί θα παλέψουμε για την επιμήκυνση..

Σας νιώθουμε κοντά μας και παρακαλώ δεχτείτε τα παραπάνω ως προτροπή για το καλύτερο και όχι ως κριτική στο έργο σας. Νιώθουμε ότι έχετε την ικανότητα να τα επιλύσετε.

Καλή Δύναμη σε όλους!!”.

Στα προβλήματα των ορεινών ξενοδοχείων εστίασε στην τοποθέτησή του ο Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον και της κυβέρνησης για τα ξενοδοχεία της άλλης Ελλάδας.

Ο κ. Καλλίας ανέφερε ότι η ομάδα των ξενοδόχων της ορεινής Ελλάδας έχει ενεργοποιηθεί προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.

Εστίασε δε ιδιαίτερα στην επιδότηση της Απασχόλησης, η οποία μπορεί να είναι απόλυτα στοχευμένη και όχι οριζόντια. Επίσης αναφέρθηκε στην επιδότηση του πετρελαίου και του κόστους της Ενέργειας ευρύτερα.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη προβολής της ορεινής Ελλάδας, η οποία μπορεί να γίνει στο εξωτερικό και μέσω των γραφείων του ΕΟΤ, ενώ επανέλαβε την πρόταση της ΠΟΞ για την ¨λευκή εβδομάδα”, τις χειμερινές σχολικές διακοπές.

Στο μείζον θέμα του κόστους της Ενέργειας και του εικονικού συμψηφισμού (net metering) αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο οποίος έθεσε επιτακτικά και την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των έργων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, που μήνες τώρα έχουν αποκόψει την περιοχή της Κατερίνης, δημιουργώντας και μείζονα θέματα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κατερίνης τόνισε ότι πρέπει να προσεχθούν τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων, ώστε να μην μετακινηθούν στην βραχυχρόνια μίσθωση, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό στην Βόρεια Ελλάδα.

Κλείνοντας δε έκανε αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης των πυλών εισόδου της χώρας

Κ.ΔΕΡΙΖΙΩΤΗΣ: Καλησπέρα σας, κ.Υπουργέ. Καλώς ήρθατε.

Εγώ θέλω να θέσω ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα, το οποίο το γνωρίζετε και παρά το γεγονός τώρα ότι υπάρχει μία υπόσχεση ότι θα λυθεί, θα πρέπει και εσείς να κάνετε κάτι.

Ξεκίνησε στην αρχή της πανδημίας με τις Π.Ν.Π. ένα λάθος, με το θέμα των “Sale and Lease back” ξενοδοχείων, τα οποία εξαιρέθηκαν από τις επιδοτήσεις των τόκων.  Από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη Π.Ν.Π., από το Γραφείο σας εξαιρέθηκαν τα ξενοδοχεία που είναι “Sale and Lease back” από την επιδότηση των τόκων. Αυτή τη στιγμή, επειδή έχει τεθεί το θέμα και στον κ.Σταϊκούρα, ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι δικαίως διαμαρτύρονται οι ελάχιστοι ξενοδόχοι που έχουν αυτό το θέμα, κάποιοι εκ των οποίων απειλούνται και με πλειστηριασμούς κι έχει δοθεί η υπόσχεση και από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι το θέμα θα διευθετηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία, με σχετική Υπουργική Απόφαση φαντάζομαι.

Επειδή όμως, έτσι κι αλλιώς η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει σ’ εσάς, καλό θα ήταν κι εσείς να πείτε μία κουβέντα. Φαντάζομαι ότι έχετε πεισθεί πλέον ότι έγινε κάποιο λάθος με αυτό το θέμα και θα ήταν χρήσιμο, επειδή και όλοι οι φορείς έχουν παρέμβει, να κάνετε και εσείς κάτι για να λυθεί γρήγορα, γιατί -λέω και πάλι- υπάρχουν και κάποια ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο του πλειστηριασμού από τράπεζες ή από Funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια.

Ευχαριστώ πολύ.

Ι.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Το θέμα ήρθε από την πρώτη στιγμή και στο Γραφείο μου. Εδώ είχαμε το εξής θέμα. Καταρχήν εμείς δεν είχαμε κάποια βάση. Εγώ επιμένω ότι είναι πιο πολύ θέμα του Υπουργείου Οικονομικών. Εμείς δεν είχαμε κάποια νομική βάση, προκειμένου να πούμε ότι το “Sale and Lease back” αν είναι δάνειο ή αν είναι μίσθωση. Σας λέω τώρα τις δυσκολίες που είδαμε.

Από την άλλη μεριά εγώ προσπάθησα να δω, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιο είναι το κεφάλαιο και ποιος είναι ο τόκος. Βγήκαν τέτοια θέματα στην πορεία. Εγώ από την πρώτη στιγμή ήθελα να λυθεί, γιατί αυτή είναι κι η δουλειά μας. Όταν λέμε να επιδοτήσουμε τους τόκους, δεν σημαίνει να κοιτάμε ποιον θα εξαιρέσουμε και αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να βρούμε λύση σ’ αυτό το θέμα.

Από την άλλη μεριά είπαμε, νομίζω στις τράπεζες και στα funds, να κάνουν αυτοί κάποια διευθέτηση και να πάμε εμείς μετά. Δηλαδή, να πάνε λίγο πιο πίσω, να δώσουν μία περίοδο χάριτος. Να πάμε εμείς, ή να δώσουν ένα δάνειο και να πάμε να επιδοτήσουμε το δάνειο, κάπως να γίνει μία να το πω έτσι «ντρίπλα». Ούτε εκεί το καταφέραμε.

Το πρόβλημα, έχετε δίκιο, είναι υπαρκτό. Από την πρώτη στιγμή έχει έρθει στο Γραφείο μας και η ΠΟΞ και ο ΣΕΤΕ το έφερε. Δεν καταφέραμε να βρούμε λύση. Τώρα νομοθετικά εγώ δεν έχω δει κάτι να έρχεται. Αλλά αυτό πρέπει να ξεκινήσει από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτή είναι η δική μου η ματιά. Εγώ δεν έχω κάτι στο δικό μου το Γραφείο που να πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά εάν έρθει, ευχαρίστως να το δούμε.

Όπως, επίσης, στην αρχή δεν ξέραμε πώς ν’ αντιμετωπίσουμε τα κοινοπρακτικά δάνεια. Εντάξει, δεν ήταν πολλά και ήταν για μεγάλες επιχειρήσεις, όχι για μεσαίες που ήταν το Πρόγραμμα. Αλλά και εκεί είχαμε κάποιο θέμα. Αν υπάρξει, αν προταθεί κάτι νομοθετικό, δηλαδή πώς θ’ αντιμετωπιστεί, εγώ εννοείται ότι είμαι θετικός, γιατί προσπαθήσαμε να το λύσουμε από την πρώτη στιγμή.

Κ.ΔΕΡΙΖΙΩΤΗΣ: (Παρεμβαίνει εκτός μικροφώνου στην αρχή της ομιλίας του και δεν ακούγεται.)…το οποίο μειώνει το δάνειο και σε τόκο που αναγνωρίζεται ως χρηματοοικονομικό έξοδο και στην παράγραφο 5Β του 18 επίσης αναφέρεται: «Μεταγενέστερα η απαίτηση χρηματοδοτικής μίσθωσης αντιμετωπίζεται ως χορηγηθέν δάνειο, το δε μίσθωμα διαχωρίζεται σε χρεολύσιο το οποίο μειώνει το δάνειο και σε τόκο που αναγνωρίζεται ως χρηματοοικονομικό έσοδο».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο.Κ., αλλά είναι κάτι που θα το δει ο Υπουργός.

Ι.ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν βρήκαμε άκρη τότε και οι δικηγόροι και από εδώ και από εκεί.

 Πως ξεκίνησε το θέμα

Το θέμα ξεκίνησε με την έναρξη της πανδημίας όταν καθορίστηκαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τον Μάρτιο 2020, συγκεκριμένες δράσεις χρηματοδοτικής ενίσχυσης επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού. Πράγματι με την Υπουργική Απόφαση 37674/10.4.2020, θεσμοθετήθηκαν σημαντικές δράσεις που σχετίζονταν, μεταξύ άλλων, με τα δάνεια επιχειρήσεων. Εκεί στην παρ. 1 του άρθρου 6, ορίζεται ότι οι δράσεις καλύπτουν συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων και συγκεκριμένα επιχειρηματικά δάνεια τακτής λήξης, ομολογιακά δάνεια και αλληλόχρεους λογαριασμούς.
Τότε στην διάταξη δεν έγινε καμία αναφορά στις χρηματοδοτικές μισθώσεις. Στο άρθρο 2 της ΠΝΠ της 20ης.3.2020 ορίζονταν για ένα διάστημα η παροχή υποχρεωτικές έκπτωσης στα ενοίκια μεταξύ των άλλων και για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Εκεί ρητά αναφέρεται πως σε αυτό το μέτρο περιλαμβάνονται και οι χρηματοδοτικές μισθώσεις ακινήτων και κινητών. Με το 11ο άρθρο της ΠΝΠ της 30ης.3.2020 ορίστηκε ότι οι ειδικότεροι όροι για το μέτρο που αφορά τις μισθώσεις (τα ενοίκια) θα ρυθμιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Επομένως ρητά σε επίπεδο νόμου και όχι διοικητικής πράξης, οι χρηματοδοτικές μισθώσεις αντιμετωπίστηκαν τότε ως «μισθώσεις» και όχι ως «δάνεια».

Ποιο είναι το ισχύον πλαίσιο

Το τι είναι χρηματοδοτική μίσθωση έχει ρυθμιστεί προ πολλού μεταξύ άλλων από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Κανονισμός 1606/2002), από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) και από το νόμο για Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 4308/2014).

Η βασική διαφορά ανάμεσα στη χρηματοδοτική μίσθωση και τη «λειτουργική» μίσθωση που είναι αυτό που έχει επικρατήσει στην ελληνική γλώσσα να εννοούμε ως «μίσθωση», είναι ότι με τη χρηματοδοτική μίσθωση οι κίνδυνοι και τα οφέλη του παγίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ακινήτου, μεταβιβάζονται στο «μισθωτή». Για το λόγο αυτό τις αποσβέσεις τις διενεργεί ο «μισθωτής» και όχι ο «κύριος».

Στην διάρκεια της σύσκεψης ο Ανδρέας Μανδρίνος έθεσε και το θέμα του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της πόλης, μέρος του οποίου θα πρέπει να αφορά στον Τουρισμό.

Η κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης τοποθετήθηκαν ο υπουργός αναπληρωτής Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης, ζήτησε δε πίστωση χρόνου για το θέμα των sale & lease back ξενοδοχείων.

Την εκτίμησή του ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά με πολλές δυσκολίες, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνει από τις διεθνείς εκθέσεις για τον ελληνικό τουρισμό είναι πολύ ισχυρά για όλους τους προορισμούς της χώρας και φυσικά για τη Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, τόνισε μιλώντας στην άτυπη γενική συνέλευση των προέδρων της ΠΟΞ, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

“Η Ελλάδα είναι στα κορυφαία brand παγκοσμίως, είναι η χώρα που αγαπά όλος ο πλανήτης” ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού και υπογράμμισε ότι “Καταφέραμε μέσα σε μια χρονιά πολλαπλών κρίσεων να στηρίξουμε μέσω του τουρισμού τους επαγγελματίες του κλάδου, τον πρωτογενή τομέα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το εμπόριο αλλά και τις κατασκευές καθώς 8 στις 10 επενδύσεις που γίνονται στη χώρα είναι τουριστικές” είπε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι και το 2023 θα είναι δίπλα στους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες, ειδικά σε αυτούς που οι επιχειρήσεις τους είναι στους ορεινούς όγκους της χώρας και πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση”.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για τα ανοιχτά μέτωπα του ελληνικού Τουρισμού που είναι η επιμήκυνση της περιόδου, η επέκταση των πτήσεων από τις ΗΠΑ και την Μέση Ανατολή, η στήριξη των φορέων και των επιχειρήσεων για την επόμενη σεζόν, αλλά και η στήριξη των ξενοδοχείων της ορεινής Ελλάδας, ειδικά στο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κικίλιας για το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και των πλατφορμών που προσφέρουν καταλύματα για κρατήσεις (Booking, κ.λπ.). Συγκεκριμένα είπε ότι έχουν αποσταλεί επιστολές από τον ίδιο που αναφέρουν ότι απαγορεύεται η προβολή – διαφήμιση καταλυμάτων που δεν είναι ξενοδοχεία, με τον παραπλανητικό τίτλο ξενοδοχεία. Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία μηδέν αστέρων είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει η επιχειρηματική δραστηριότητα περί την βραχυχρόνια μίσθωση, από τις οικογένειες που ενισχύουν το εισόδημά τους από την μίσθωση μιας ή δυο κατοικιών, με βάση την κοινή λογική, και ότι προς τούτο θα υπάρξει δράση από την κυβέρνηση στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Περισσότερα από 350 νομοσχέδια, τα περισσότερα μεταρρυθμιστικά, ψηφίστηκαν στην 3ετία, εν μέσω κρίσεων, τόνισε στην τοποθέτησή του στην συνέλευση των προέδρων της ΠΟΞ ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης, γνώστης του Τουρισμού, υπογράμμισε ότι είναι σε διαδικασία η επανατοποθέτηση ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, με τις κατάλληλες πολιτικές, ώστε να ανέβει στην διεθνή τουριστική σκηνή.

Μάλιστα ο κ. υφυπουργός έκανε μνεία και στην βελτίωση των σταθμών εισόδου της χώρας, που προωθεί και σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Tagged

2 σχόλια στο “Τι ζήτησαν οι ξενοδόχοι από την κυβέρνηση στην ΓΣ της ΠΟΞ, τι απάντησε η κυβέρνηση | Τάσιος Βασιλικός, Μαρκόπουλος, Καλλίας, Τσιτλακίδης, Κουρούπας, Μανδρίνος | VIDEO

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *