money tourism copyright photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

TourDom: Αμφιβολίες για το άνοιγμα της Ελλάδας στους Ρώσους | Στη Μόσχα ο Χάρης Θεοχάρης

ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένα πολύ σημαντικό ταξίδι για τον Τουρισμό από Ρωσία για Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη 14 Απριλίου ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με προγραμματισμένες επαφές και συναντήσεις με το σύνολο του ρωσικού Τουρισμού, ενόψει του ανοίγματος, για το οποίο οι Ρώσοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το πότε θα γίνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του TourDom.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Τουρισμού, θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, καταδεικνύοντας την σημασία που δίνει στην ρωσική αγορά η ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, λίγοι Ρώσοι ελπίζουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα τον Μάιο-Ιούνιο. Ένα από τα θέματα που συζητιέται έντονα στη Ρωσία είναι αν πρέπει να αναμένεται η αποκατάσταση της μαζικής τουριστικής ροής από τη Ρωσία προς την Ελλάδα φέτος.

Κρίνοντας από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την πύλη TourDom.ru, οι αναγνώστες έχουν απαισιόδοξες προβλέψεις για αυτό το θέμα.

ksd PRIMAGEL
adv

Έτσι, το 35% των ερωτηθέντων φοβούνται ακόμη και να προβλέψουν εάν θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα αυτό το Καλοκαίρι. Το 33% πιστεύει ότι αξίζει να συνηθίσουν την ιδέα, ότι φέτος οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα πρέπει να ονειρεύονται την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το 13% ελπίζει να επισκεφτεί τα ελληνικά θέρετρα στην καλύτερη περίπτωση το Φθινόπωρο. Και μόνο το 17% πιστεύει, ότι η χώρα δεν θα χάσει την αρχή της τουριστικής σεζόν.

Όπως γράφει το TourDom, “…σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας κ. Χάρη Θεοχάρη, η μαζική ροή τουριστών προς την Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει από τις 14 Μαΐου. Υπενθυμίζουμε, ότι η άδεια οργάνωσης τσάρτερ πτήσεων για Ελλάδα, θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες στην αγορά να επεκτείνουν την επιλογή των προσφερόμενων θέρετρων. Επιπλέον, θα καθιστούσε δυνατή την προσφορά πιο ελκυστικών τιμών σε σύγκριση με τουριστικά πακέτα σε τακτικές πτήσεις”.

Και συνεχίζει το TourDom: “Υπάρχουν ελπίδες, ότι η λύση του ζητήματος θα ξεμπλοκάρει με την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα. Σύμφωνα με ενημερωμένους εμπειρογνώμονες, η ελληνική πλευρά δεν αντιτίθεται στην αποδοχή τσάρτερ πτήσεων, το ζήτημα εξαρτάται από τη συγκατάθεση των ρωσικών αρχών. Εάν υπάρξει συγκατάθεση, τα τουριστικά πρακτορεία είναι έτοιμα να οργανώσουν πτήσεις μέσα σε λίγες μέρες”.

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις από τον ATOR

Στην Ένωση Ρωσικών Tour Operators (ATOR) προβλέπουν το άνοιγμα της Ευρώπης για τουρίστες από τη Ρωσία το Φθινόπωρο του 2021 ή στις αρχές του 2022. Αυτό ανακοινώθηκε από την εκτελεστική διευθύντρια του Συνδέσμου των Τουριστικών Πρακτορείων της Ρωσίας  (ATOR) κ. Maya Lomidze, η οποία πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει επιβεβαιωθεί στις εκτιμήσεις της.

Η κα. Lomidze εξήγησε στην Izvestia, ότι οι ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί είναι αμφίβολο αν  θα ανοίξουν αυτό το Καλοκαίρι λόγω της πανδημίας. Και χαρακτήρισε το άνοιγμα το Φθινόπωρο ως αισιόδοξο σενάριο, και στις αρχές του 2022 απαισιόδοξο. Εν μέρη το άνοιγμα της Ευρώπης για τουρισμό συνδέεται με τον εμβολιασμό, δήλωσε η κα. Lomidze. Υπενθύμισε ότι οι ισραηλινές αρχές εμβολίασαν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό, αλλά σκοπεύουν να ανοίξουν την τουριστική σεζόν από τον Ιούλιο.

Η πρώτη χώρα που θα ανοίξει σύνορα για Ρώσους τουρίστες θα είναι η Ελλάδα. Οι τουρίστες μπορούν ήδη να υποβάλουν αίτηση για βίζα, αλλά δεν θα είναι δυνατόν να ταξιδέψουν έξω από την Ελλάδα.

Η ATOR για Ελλάδα

Τέλος η ATOR δημοσιεύσει ένα εκτενές ενημερωτικό σημείωμα, για τις τουριστικές συνθήκες στην Ελλάδα, το 2021.

“Το σημείωμα έχει ως εξής:

Το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας παρουσίασε ένα σχέδιο για την ασφαλή έναρξη της σεζόν του 2021, το οποίο, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα είναι μεγάλης διάρκειας. Η Ρωσία συγκαταλέγεται στις αγορές προτεραιότητας του ελληνικού τουρισμού. Η ποσόστωση εισόδου για 4.000 Ρώσους την εβδομάδα έχει παραταθεί έως τις 19 Απριλίου.

5 «γραμμές άμυνας» του Ελληνικού τουρισμού

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού  κ. Χάρης Θεοχάρης με σειρά συνεντεύξεων σε ξένα μέσα ενημέρωσης, μίλησε λεπτομερώς για το σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης που αφορά  το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν.

Έτσι, σε συνέντευξη στα γερμανικά ΜΜΕ πάλι επιβεβαίωσε ότι η έναρξη της σεζόν έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου με όλες τις χώρες από τις οποίες διαχρονικά υποδέχεται η Ελλάδα, ταξιδιώτες. Ταυτόχρονα, για την Ευρώπη και ορισμένες αγορές με υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, η χώρα μπορεί να ανοίξει ήδη από τα μέσα Απριλίου.

«Η περαιτέρω ανάπτυξη του ανοίγματος εξαρτάται από την αγορά και από το επίπεδο ετοιμότητας του κλάδου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι η Κυβέρνηση εκείνη που θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Αυτή τη φορά, το άνοιγμα  δεν εξαρτάται, ως είθισται, από τη ζήτηση, αλλά από το πότε θα είμαστε έτοιμοι»- είπε ο κ. Θεοχάρης.

Τόνισε, ότι η Ελλάδα θα παρέχει στους ξένους ταξιδιώτες ασφαλή είσοδο και παραμονή στη χώρα, χάρη στις «πέντε γραμμές άμυνας». Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, η «πρώτη γραμμή» είναι οι όροι εισόδου στην Ελλάδα: Κάθε τουρίστας θα παρουσιάζει βεβαίωση ότι είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είτε ότι έχει αναρρώσει μετά από μόλυνση από τον ιό είτε θα επιδεικνύει αρνητικό τεστ.

Η «δεύτερη γραμμή» είναι, ότι θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη. Πρώτα απ’ όλα, αυτή η πρακτική ελέγχου θα εφαρμοστεί και σε εκείνα τα μέρη όπου θα εντοπίζονται νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Η τρίτη ‘γραμμή άμυνας’ είναι να τίθενται αμέσως σε καραντίνα οι επισκέπτες σε περίπτωση θετικού τεστ και στη συνέχεια να υποβάλλονται εκ νέου σε πιο λεπτομερές τεστ PCR.

Η τέταρτη ‘γραμμή άμυνας’ είναι οι γενικοί κανόνες ασφαλείας, όπως η υποχρέωση μάσκας ή η τήρηση των αποστάσεων, οι περιορισμοί σε εστιατόρια, ξεναγήσεις κ.λπ.

Η ‘πέμπτη γραμμή άμυνας’ είναι ότι όλοι θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τους Έλληνες.

«Εάν υπάρχει υποχρέωση μάσκας για τους Έλληνες πολίτες, το ίδιο θα ισχύει για τους ξένους επισκέπτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τον κ. υπουργό,  ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον ελληνικό τουριστικό τομέα θα συμβάλει επίσης στην προστασία από τις μολύνσεις. Οι εργαζόμενοι της τουριστικής βιομηχανίας θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Η τουριστική σεζόν θα είναι μεγάλης διάρκειας

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η Ελλάδα έχει ‘πιστούς’ τουρίστες, οι οποίοι την επιλέγουν για διακοπές επανειλημμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2021.

Η Ελλάδα ελπίζει για την ενεργό άφιξη ταξιδιωτών από τις αγορές που παραδοσιακά περιλαμβάνονται στις TOP-10. Αυτές είναι οι χώρες της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των Βαλκανίων. Σε αυτές τις αγορές θα διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια την επόμενη σεζόν.

Ο κ. Υπουργός επισήμανε, ότι φέτος θα είναι ευκολότερο να παραταθεί η ταξιδιωτική περίοδος. Μετά τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα του εμβολιασμού θα έχει επιλυθεί και θα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη τουριστική ζήτηση.

«Είμαστε σίγουροι, ότι κάποιοι θα θέλουν να έρθουν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα προετοιμάζεται και γι’ αυτό»,- δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοχάρης: «Δε θα υπάρξει κανενός είδους διάκριση έναντι όσων επισκεπτών δεν έχουν εμβολιαστεί»

«Θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας σαν οικογένειά μας. Όχι μόνο γιατί έτσι είναι οι Έλληνες, αλλά και γιατί φέτος αυτό είναι σημαντικότερο από ποτέ»,- είπε ο κύριος Υπουργός.

Η ποσόστωση εισόδου των 4000 Ρώσων την εβδομάδα  στην Ελλάδα επεκτάθηκε έως τις 19 Απριλίου

Όπως ανέφερε προηγουμένως η Vestnik ATOR, οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να ακυρώσουν το όριο εισόδου για τους Ρώσους πολίτες από τις 14 Μαΐου 2021. Από τις 21 Μαρτίου, η εβδομαδιαία ποσόστωση για την αποδοχή Ρώσων έχει επεκταθεί από 500 σε 4.000 άτομα.

Το μέτρο αυτό επεκτάθηκε από τις 5 Απριλίου έως τις 06:00 στις 19 Απριλίου, με την επιφύλαξη άφιξης αποκλειστικά αεροπορικώς και μόνο στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου. Κατά την είσοδο, οι Ρώσοι θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ PCR που έγινε όχι νωρίτερα από 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Το πιστοποιητικό με το αποτέλεσμα του τεστ πρέπει να είναι στα Αγγλικά.

Την ημέρα πριν από την άφιξη στη χώρα, οι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), αναφέροντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελλάδα.

Η επιβεβαίωση της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με τη μορφή ηλεκτρονικού μηνύματος στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο, το οποίο θα απαιτείται πριν από την επιβίβαση στην πτήση. Όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων θα βρίσκονται σε καραντίνα για επτά ημέρες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Οι περιορισμοί χαλαρώνουν σταδιακά από τα τέλη Μαρτίου. Έτσι, επιτρέπονται τα σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Ανοίγουν ξανά τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Από τις 5 Απριλίου, οι ελληνικές αρχές επέτρεψαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπου προς το παρόν θα είναι δυνατή η αγορά αγαθών μόνο με παραγγελία στους ιστότοπούς τους ή μέσω τηλεφώνου.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα δέχεται αιτήσεις για βίζα Σένγκεν για ταξίδια στην Ελλάδα. Μπορείτε να υποβάλετε έγγραφα 6 μήνες πριν από την ημερομηνία ταξιδιού.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *