©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Παρατείνεται η φετινή τουριστική σεζόν μέχρι και τον Δεκέμβριο, εν μέσω αφίξεων ρεκόρ | Αυξημένες κατά 15% οι κρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την παρατεταμένη συνέχιση της φετινής τουριστικής περιόδου, ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβριο, αναμένει ο τουρκικός τουριστικός τομέας, ο οποίος απόλαυσε ένα ακόμη καλοκαίρι-ρεκόρ με την “εκτίναξη” του αριθμού των αφίξεων από το εξωτερικό, ιδίως στα μεσογειακά θέρετρα και στον σημαντικό διηπειρωτικό κόμβο της Κωνσταντινούπολης. Ήδη, οι κρατήσεις για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου εμφανίζονται αυξημένες κατά 15%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για διεύρυνση της σεζόν ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξενοδόχων (TÜROFED), Mehmet Işler, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu (AA) ότι ο τουριστικός τομέας άρχισε να εκπληρώνει τις προσδοκίες τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι αναμένεται πως η τουριστική περίοδος θα επεκταθεί περαιτέρω το φθινόπωρο.

Ο κ. Işler, ο οποίος παράλληλα διατελεί καθήκοντα προέδρου στην Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Καταλυμάτων Αιγαίου (ETIK), δήλωσε στο ΑΑ ότι ο τουρκικός τουρισμός αυξάνεται κάθε χρόνο, πιστεύοντας ότι θα φτάσει τον στόχο των 60 εκατομμυρίων τουριστών εφέτος. Ενώ, επανέλαβε τις προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι οι αφίξεις ξένων στην Τουρκία θα φθάσουν τα 90 εκατομμύρια το 2028.

Η εισροή ξένων ταξιδιωτών τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη έφτασαν στο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με περίπου 1,87 εκατομμύρια τουρίστες να επισκέπτονται τη μητρόπολη της Τουρκίας, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, ενώ η χώρα φιλοξένησε συνολικά περίπου 7,15 εκατομμύρια ξένους, σημειώνοντας αύξηση 7,25%, σε σχέση με πέρυσι.

Επισημαίνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο των σεισμών, στις αρχές Φεβρουαρίου, στην έναρξη της τουρκικής τουριστικής περιόδου, ο κ. Işler αναγνώρισε την επιβράδυνση των κρατήσεων μετά τις ισχυρές δονήσεις.

“Η χώρα μας βίωσε ένα πολύ οδυνηρό γεγονός. Οι ροές των κρατήσεών μας ήταν επιβραδυμένες στον απόηχο αυτού του συμβάντος. Ούτε ο Ιούλιος ήταν ιδιαίτερα λαμπρός. Ο τουρκικός τουρισμός άρχισε να “απογειώνεται” τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, προβλέπουμε παράταση της σεζόν”, επισήμανε ο κ. Işler.

Νέες αγορές στο τουριστικό target group της Τουρκίας

Αναλύοντας το ενδιαφέρον για τους τουρκικούς προορισμούς, σημείωσε περαιτέρω ότι, εκτός από το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον από τη γερμανική και τη ρωσική αγορά, παρατηρήθηκαν θετικές εξελίξεις για τον προορισμό Τουρκία σε αγορές που δεν αποτελούσαν προηγουμένως “αγορές-στόχους”.

“Υπάρχει κίνηση από την Άπω Ανατολή, ιδίως από την Κίνα. Βλέπουμε, επίσης, το ενδιαφέρον των αγορών της Λατινικής Αμερικής όσον αφορά τη νέα τουριστική ποικιλομορφία. Αλλά ως συνήθως, η Γερμανία και η Ρωσία πρωταγωνιστούν και φέτος”, δήλωσε ο κ. Işler.

“Η Ρωσία είχε μια αύξηση των αριθμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Βεβαίως, η Γερμανία συνεχίζει να είναι η κύρια αγορά μας, όπως πάντα”, πρόσθεσε.

Μετέφερε επίσης την προσδοκία προσέλκυσης 3,5 εκατομμυρίων τουριστών που θα φτάσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι ο υψηλότερος αριθμός καταγράφηκε το 2019, όταν η Τουρκία φιλοξένησε 2,5 εκατομμύρια Βρετανούς.

Αυξημένες οι τουριστικές ροές

Ο κ. Işler σημείωσε τα σημάδια μιας παρατεταμένης τουριστικής περιόδου με την αύξηση των κρατήσεων, τόσο για τον Σεπτέμβριο, όσο και για τον Οκτώβριο.

“Μέχρι στιγμής, οι ροές των κρατήσεών μας έχουν αυξηθεί κατά 15%, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους. Υπάρχουν κρατήσεις και για τον Νοέμβριο. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, την τρέχουσα κατάσταση και τις εξελίξεις, θα μπορέσουμε να δώσουμε ακριβή στοιχεία για την επέκταση της τουριστικής περιόδου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου”, σημείωσε ο κ. Işler.

Μεταφέροντας αισιοδοξία για τις αφίξεις από τη Γαλλία και την Κίνα, ο Işler είπε πως ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για τους Κινέζους να έρθουν στην Τουρκία. “Οι ταξιδιωτικές μας εταιρίες ήταν πολύ δραστήριες σε αυτό το θέμα και οι τουρίστες από την Κίνα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν”, συμπλήρωσε.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την απόφασή του να άρει την απαγόρευση που είχε επιβληθεί για τον Covid για εξερχόμενα ομαδικά ταξίδια σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

“Είχαμε επίσης ξεκινήσει σιγά-σιγά στη ρωσική αγορά. Σήμερα, η ρωσική αγορά ισοδυναμεί με τη γερμανική αγορά. Πιστεύω ότι η κινεζική αγορά θα φτάσει στο ίδιο σημείο τις επόμενες ημέρες. Η κινεζική αγορά δεν επικεντρώνεται στον ήλιο, την αμμουδιά και τη θάλασσα, αλλά προσανατολίζεται περισσότερο στον πολιτισμό και τη γαστρονομία. Αυτή θα είναι μια πρόσθετη οδός που θα αυξήσει την ποικιλομορφία του τουρκικού τουρισμού”, σημείωσε ο κ. Işler.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *