money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τρομακτική εκτίμηση του WTTC: Σε κίνδυνο από 143 έως 174 εκατ. θέσεις εργασίας στον Τουρισμό

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε έως 174 εκατομμύρια ανεβάζουν τις δυνητικά χαμένες θέσεις εργασίας στην τουριστική-ταξιδιωτική βιομηχανία, μέχρι το τέλος του 2020 τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), εάν εξακολουθήσουν να υφίστανται εμπόδια και απαγορεύσεις στα διεθνή ταξίδια.

Τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα, παρά την ελαφρά βελτίωση, που σημειώθηκε στη βιομηχανία από τον Ιούνιο κι έπειτα και καταδεικνύουν ότι COVID-19 και ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποτελούν την «δαμόκλειο σπάθη» για τον κλάδο Τουρισμός – Ταξίδια.

Η νέα εικόνα προέρχεται από τα τελευταία οικονομικά δεδομένα του WTTC, τα οποία εξετάζουν τον αντίκτυπο του COVID-19, καθώς και των τοπικών και παγκόσμιων περιορισμών στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.

WTTCΕάν οι τρέχοντες περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια συνεχιστούν έως τα τέλη του 2020 -με αποτέλεσμα την περιορισμένη ανάκαμψη- ο αντίκτυπος θα είναι καταστροφικός, με απώλεια 174 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι νέες εκτιμήσεις του WTTC είναι ελαφρώς καλύτερες από τις προηγούμενες, τον περασμένο Ιούνιο, οι οποίες έκαναν λόγο για απώλειες 197 εκατ. θέσεων εργασίας, γεγονός που οφείλεται ως επί το πλείστον στην επιστροφή των εσωτερικών ταξιδιών σε χώρες όπως η Κίνα, η οποία έχει δείξει μια ιδιαίτερα ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς της. Έχει επίσης εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δοκιμών για COVID-19 και ιχνηλάτησης επαφών, παράλληλα με τα πρωτόκολλα υγείας και υγιεινής, συμβάλλοντας περαιτέρω σε αυτή τη σημαντική αύξηση.

Ωστόσο, η ανάλυση δείχνει ότι εάν καταργηθούν οι τρέχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί νωρίτερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσαν να σωθούν 31 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας καθημερινά από τώρα έως το τέλος του 2020, που αντιπροσωπεύει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Ατλάντας ή της Λισαβόνας.

Οι παρατεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν επίσης να εξαλείψουν 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια συνεισφορά του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με απώλεια 53%, σε σύγκριση με το 2019.

wttcΣχολιάζοντας τα νέα δεδομένα, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC, Gloria Guevara, δήλωσε: «Τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν τη σοβαρότητα των μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού παγκοσμίως, εάν δεν συνεργαστούμε για να επανεκκινήσουμε αμέσως τα διεθνή ταξίδια».

Και πρόσθεσε: «Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε όλο τον κόσμο παρέμειναν σε ισχύ τους καλοκαιρινούς μήνες, οι εκτιμήσεις μας αναφέρουν αύξηση από 121 εκατομμύρια, σε 143 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας. Σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, η μελέτη αποδεικνύει ότι απειλούνται άλλες 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Αυτά είναι καταστροφικά νέα και απαιτείται τώρα μια διεθνή συντονισμένη δράση».

Σύμφωνα με την ίδια, η ανάκαμψη του τομέα θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, με απώλειες περισσότερων θέσεων εργασίας, εκτός εάν οι καραντίνες αντικατασταθούν με τη διενέργεια γρήγορων, οικονομικών και αποτελεσματικών για COVID στα αεροδρόμια κατά την αναχώρηση, και ασφαλείς αεροδιαδρόμους. «Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο ο ασθενής τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού θα έρχεται αντιμέτωπος με την πλήρη κατάρρευση», τόνισε η Gloria Guevara.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες εβδομάδες, οι υπουργοί Τουρισμού της G20 φιλοξένησαν περισσότερους από 45 διευθύνοντες συμβούλους και μέλη του WTTC, οι οποίοι, κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας, παρουσίασαν το Σχέδιο Ανάκτησης 100 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για να σώσουν τον ήδη «παραλυμένο» τομέα.

Το σχέδιο που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των μελών του WTTC αφορά μια σειρά από βασικές πρωτοβουλίες, που βασίζονται στην εξασφάλιση ισχυρού διεθνούς συντονισμού για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.

Μεταξύ άλλων μέτρων, είναι η εξάλειψη των καραντίνων και άλλων ταξιδιωτικών περιορισμών με την αντικατάσταση ενός διεθνούς καθεστώτος δοκιμών για COVID, σε συνδυασμό με αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, τα οποία θα επιτρέψουν στους πολίτες να προσαρμόσουν τη ζωή του με τον ιό, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

330 εκατ. θέσεις εργασίας στον Τουρισμό

Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικών επιπτώσεων του WTTC για το 2020, ο τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού ήταν υπεύθυνος για μία στις 10 θέσεις εργασίας (συνολικά 330 εκατομμύρια), συμβάλλοντας κατά 10,3% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και δημιουργώντας μία στις τέσσερις νέες θέσεις εργασίας.

Η τελευταία ετήσια έρευνα του WTTC, σε συνδυασμό με την Oxford Economics, δείχνει ότι ο τομέας παρουσίασε αύξηση 3,5% το 2019, ξεπερνώντας την παγκόσμια ανάπτυξη της οικονομίας (2,5%) για ένατη συνεχόμενη χρονιά. Τα τελευταία πέντε χρόνια, δημιουργήθηκε μία στις τέσσερις νέες θέσεις εργασίας από τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, καθιστώντας τα ταξίδια και τον τουρισμό τον καλύτερο εταίρο για τις κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τον τομέα της απασχόλησης.

Το 2019, ο άμεσος, έμμεσος και επαγόμενος αντίκτυπος του τομέα αντιπροσώπευε:

8,9 τρισεκατομμύρια δολάρια συνεισφορά στο παγκόσμιο ΑΕΠ

10,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ

330 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, 1 στις 10 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο

1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε εξαγωγές επισκεπτών (6,8% των συνολικών εξαγωγών, 28,3% των εξαγωγών παγκόσμιων υπηρεσιών)

948 δισ. δολάρια επενδυτικών κεφαλαίων (4,3% του συνόλου των επενδύσεων).

ksd WTTC
adv

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *