retsos

ΣΕΤΕ: Η μείωση του ΦΠΑ κορυφαία προτεραιότητα | Στο β’ 6μηνο του 2021 η ανάκαμψη | Πίεση για την ενεργοποίηση της ενίσχυσης των 3 εκατ. €

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, που είχε τεθεί ως αίτημα από τον ΣΕΤΕ στην αρχή της πανδημίας, παραμένει η μείζονα προτεραιότητα για τον Τουρισμό, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα  ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσο, σε ενημερωτική συζήτηση με δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ.

Ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι:

 • Έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα της απόφασης της Κομισιόν για αύξηση των κρατικών ενισχύσεων ανά επιχείρηση κατά 3 εκατ. € στην κυβέρνηση για τα 3 εκατ. € και αναμένει απάντηση, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό και κάθε καθυστέρηση θα είναι αρνητική. Πρόκειται για το θέμα που αποκάλυψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, έφερε στην Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και σχολίασε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση από το υπουργείο οικονομικών και την κυβέρνηση, ενώ σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.
 • Πρέπει να μειωθεί έστω και πρόσκαιρα όπως είπε ο ΦΠΑ για όλο τον Τουρισμό. Η μείωση του ΦΠΑ είναι ένα γρήγορο και άμεσης αποτελεσματικότητας εργαλείο, ειδικά στο last minute, που όπως φαίνεται θα χαρακτηρίζει και την σεζόν του 2021
 • Κίνηση και ανάκαμψη μπορούμε να περιμένουμε ουσιαστικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Έτσι στο καλό σενάριο θα δούμε ανάκαμψη τότε και ως εκ τούτου θα χρειασθεί στήριξη κυρίως της αγοράς εργασίας, και όχι μόνο, για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021.
 • Η τουριστική δραστηριότητα φαίνεται ότι θα διακοπεί τελείως τους επόμενους μήνες, άρα τα μέτρα στήριξης πρέπει να επιμηκυνθούν και να εμπλουτιστούν περαιτέρω.
 • Οι ανταγωνιστές μας Ιταλία και Ισπανία έχουν καταρρεύσει τουριστικά περισσότερο από εμάς. Η Ελλάδα έχει κεφαλαιοποιήσει την φετινή χρονιά
 • η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των τουριστικών επιχειρήσεων δεν θα πρέπει να γίνεται σε μηνιαία βάση αφού δημιουργεί προβλήματα στον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.

Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισεότι “η ρευστότητα είναι μείζον θέμα και η επιστρεπτέα προκαταβολή “δουλεύει” ικανοποιητικά, αλλά όχι η συνεργασία με τις τράπεζες, καθώς υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμμότητα που έχουν εγκριθεί από το Καλοκαίρι. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό τονίζοντας ότι η Ευρώπη καθυστερεί περισσότερο και από το αναμενόμενο και εκτιμώντας ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπουν στην αγορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Για την συνολική κατάσταση ο κ. Ρέτσος είπε ότι ο ΣΕΤΕ έχει αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος στην κυβέρνηση και όλος ο σχεδιασμός που είχε γίνει, ξαναρχίζει από το μηδέν, αφού η χώρα κλείνει ξανά.

Ερωτηθείς δε για τον τρόπο διεκδίκησης, είπε: “Δεν έχω μετανιώσει για τον τρόπο που το έθεσα. Η κυβέρνηση καταλαβαίνει αυτά που λέμε και προωθεί δράσεις. Εγώ δεν προχωρώ σε καταγγελίες, αλλά διεκδικώ μέσα από διάλογο. Διαφωνώ κάθετα με τον τρόπο αναγγελίας και υλοποίησης των κυβερνητικών μέτρων στην δεύτερη αυτή φάση της πανδημίας. Στην πρώτη φάση η λήψη αποφάσεων μήνα – μήνα πήγε καλά. Τώρα στην β’ φάση αφού οι αναστολές είναι σε ισχύ σύμφωνα με την δήλωση του πρωθυπουργού, θα έπρεπε να υπάρξει μία απόφαση μέχρι τέλος του έτους και όχι μήνα – μήνα”.

Αναφορικά με τα lockdown σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημείωσε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η εναρμόνιση των πρακτικών, αφού όλο το Καλοκαίρι κάθε χώρα εφάρμοζε την δική της πολιτική με αποτέλεσμα να δημιουργείται τραγέλαφος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Αν είχα ένα πράγμα να ζητήσω αυτό θα ήταν η εναρμόνιση των κανόνων ταξιδιών στα ευρωπαϊκά ταξίδια από όλες τις χώρες”. Ειδική αναφορά δε έκανε στα τεστ στα αεροδρόμια.

Το 2021

Για το 2021 ο πρόεδρος του  ΣΕΤΕ έκανε μια πρόβλεψη ότι η αγορά θα κινηθεί στο 50% του 2019, εκτίμηση που βασίζεται στην ενημέρωση των αεροπορικών εταιριών, σύμφωνα με την οποία, ακόμη κι αν λειτουργήσουν χωρίς κανένα περιορισμό, μπορούν να καλύψουν το 50% της δυναμικότητας του 2019.

Ερωτηθείς για την προβολή της χώρας και την συνεργασία με τον ΕΟΤ, η οποία εφέτος είχε σκαμπανεβάσματα, είπε: “To Greece for home ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο και θα συνεχίσουμε. Συζητήθηκε διεθνώς. Θα δημιουργήσουμε νέα καμπάνια για τηλεργασία από την Ελλάδα. Ο ΣΕΤΕ θέλει συνέργειες και συνεργασία. Το μαχαίρι και το πεπόνι όμως έχουν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ. Αν μας ζητηθεί συνεργασία θα ανταποκριθούμε. Αν όχι εμείς θα προχωρήσουμε τις ενέργειες που κάνουμε για την προβολή της χώρας όπως πάντα”. Διευκρίνησε δε απαντώντας σε ερώτηση ότι τον Αύγουστο υπήρξε κατά την άποψή του λανθασμένη προβολή της χώρας από τον ΕΟΤ, καθώς ενώ η χώρα εφάρμοζε περιοριστικά μέτρα, η καμπάνια του ΕΟΤ καλούσε τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές.

Επίσης έδωσε συγχαρητήρια στους ανθρώπους του Τουρισμού, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, για την συμπεριφορά τους στην εφετινή δύσκολη τουριστική σεζόν.

Αφελληνισμός ξενοδοχείων

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας, είπε: “Ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια από το 2009. Στην Ιταλία ο αντίστοιχος ΣΕΤΕ αναμένει πτώχευση του 40% των τουριστικών επιχειρήσεων φέτος και στην Γερμανία του 33%. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Θα υπάρξει αν και το 2021 δεν δουλέψουμε”.

Για το θέμα της αποζημίωσης των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και το ενδεχόμενο να κατατεθεί αίτημα για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, είπε ότι δεν γνωρίζει και θα το εξετάσει, ενώ ερωτηθείς από το Χ&Τ για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών στα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία και το όριο μείωσης τζίρου που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι στο 70%, ρύθμιση η οποία επιβραβεύει όσα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου, τόνισε ότι “Θέση μας είναι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών να μην έχει κόφτη. Το υπουργείο Οικονομικών βάζει και κατά την άποψή μου σωστά κόφτη σε διάφορες ρυθμίσεις, όπως στην προκαταβολή φόρου. Το κλειστό ξενοδοχείο δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές έτσι κι αλλιώς”.

Η τοποθέτηση

Τα κεντρικά Σημεία από την τοποθέτηση του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου, έχουν ως εξής:

“To 2020 ήταν μια πρωτοφανής χρονιά, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη. Ο ελληνικός τουρισμός πέρασε –και εξακολουθεί να περνάει– την πιο μεγάλη κρίση του. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αγώνα επιβίωσης, ο οποίος δεν είναι αγώνας επιβίωσης μόνο του ελληνικού τουρισμού, είναι αγώνας επιβίωσης της κοινωνίας, της οικονομίας και γενικότερα του πλανήτη μας, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.  Η στρατηγική του ΣΕΤΕ από την αρχή ήταν να κινηθούμε με άξονα τον ρεαλισμό και τη σοβαρή διεκδίκηση. Τα μέτρα που πάρθηκαν όλο αυτό το διάστημα δημιούργησαν ένα δίχτυ ασφαλείας στους εργαζόμενους και στήριξαν τις επιχειρήσεις, επούλωσαν, αλλά δεν έκλεισαν πληγές. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση των δημιουργικών προτάσεων και της διεκδίκησης.

«Η χρονική επέκταση των μέτρων είναι εκ των ουκ άνευ»
 • Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένο για τον τουρισμό. Άρα, το πρώτο σημαντικό ζητούμενο είναι η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Θα υπάρξουν κλάδοι μέσα στον τουρισμό, μην πω όλοι γιατί είναι πάρα πολύ αλληλένδετοι οι κλάδοι του τουρισμού, που θα χρειαστούν στήριξη για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κυρίως η αγορά εργασίας. Είναι το μεγάλο ζήτημα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων.
 • Εξαιρετικά σημαντική είναι η μείωση του ΦΠΑ έστω και πρόσκαιρα, έστω και για ένα χρονικό διάστημα να υπάρχει και στα καταλύματα και στο τουριστικό πακέτο, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου, αυτό όμως στην κατάλληλη χρονική συγκυρία. Διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται εμπορικά, δεν είναι δηλαδή, το λέω απλά, δεν είναι θέμα τιμής, το αν κάποιος θα ταξιδέψει το 2021.
 • Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Υπάρχουν εργαλεία τα οποία έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά. Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει λειτουργήσει εξαιρετικά. Υπάρχουν άλλα που καθυστερούν. Για παράδειγμα η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού που είναι αρκετά χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς για τον τουρισμό γενικότερα αλλά όχι μόνο για τον τουρισμό, για τη χώρα, η πρόταση που θα γίνει και οι προτάσεις που θα γίνουν για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Το επόμενο διάστημα ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν καταρρεύσει τη δεδομένη στιγμή. Όταν επανέλθουν θα έχουν σημαντικά ανταγωνιστικές τιμές και θα ανακάμψουν άμεσα.
«Άνοιξε η αγορά το 2020 και καλώς κάναμε»
 • Ο τουρισμός «άνοιξε» και απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει πάρα πολύ καλά σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία.
 • Όμως βασικές αγορές μας άργησαν αρκετά να ανοίξουν, για παράδειγμα η Βρετανία τέλος Ιουλίου και άλλες εισοδηματικά σημαντικές να μην ανοίξουν καθόλου όπως Αμερική και Ρωσία, με αποτέλεσμα να χαθεί ουσιαστικά και ο Ιούλιος
 • Ο τουρισμός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ο ρόλος που έπαιξε στη διασπορά της νόσου, ήταν από ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Αυτό δεν έγινε από τύχη, προφανώς το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στα αεροδρόμια κυρίως -το PLF- αποδείχθηκε πάρα πολύ καλό. Οι στοχευμένοι έλεγχοι ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικοί.
 • Βασικό μας εργαλείο: η καλή φήμη που έχει η χώρα μας ως προορισμός για τη διαχείριση των πρωτοκόλλων και τη σωστή λειτουργία της τη δεδομένη στιγμή.
ksd ΣΕΤΕ
adv
«Στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού οφείλω ένα τεράστιο Μπράβο»
 • Εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι προσπάθειες όλων των ανθρώπων του τουρισμού. Από την μία, των επιχειρηματιών οι οποίοι χωρίς να έχουν έσοδα, επένδυσαν, αύξησαν τα έξοδά τους για να κρατήσουν ασφαλείς τις επιχειρήσεις τους και από την άλλη των εργαζομένων, οι οποίοι εργάστηκαν το καλοκαίρι, οι οποίοι βγήκαν από την ασφάλεια του σπιτιού και μέσα σε ένα τελείως ανασφαλές ψυχολογικά περιβάλλον, μπόρεσαν, λειτούργησαν, παρείχαν υπηρεσία σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά.
«Το δεδομένο είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2020 έχασε σχεδόν το 80% των εσόδων που είχε το 2019»
 • Τον Μάιο τοποθετήσαμε τον πήχη για το 2020 με έσοδα 4-5 δισ. (ακραίο σενάριο με τα έως τότε δεδομένα).
 • Αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας τον Αύγουστο στα 3-3,5 δισ. αν υπήρχε μια καλή υγειονομική εξέλιξη.
 • Το 2021 προβλέπουμε το 50% των εσόδων του 2019 και το τεκμηριώνουμε από τις προβλέψεις των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών με δεδομένο ότι η υγειονομική κατάσταση θα εξελιχθεί καλά.
«Για το 2021 να υπάρξει μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική κοινή για όλες τις χώρες»
 • Για την επόμενη ημέρα, αναγκαία θα είναι η συντονισμένη δράση στα ταξίδια και η θέσπιση ενιαίων κανόνων τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει μπαίνοντας πλέον στο 2021, να αποφασιστεί κατ’ αρχήν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα η κάθε χώρα να θέτει τους δικούς της κανόνες, να βάζει τις καραντίνες έτσι όπως το κρίνει και τα λοιπά, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός. Κατ’ αρχήν, για παράδειγμα υποχρεωτικό τεστ, ακόμα και στο αεροδρόμιο, αλλά αν δεν γίνει και αν δεν παρθεί μια τέτοια απόφαση, με αυτό το σκεπτικό, δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης για το 2021.
 • Τα πράγματα θα είναι δύσκολα και το ξέρουμε. Ακόμα πιο δύσκολα θα έλεγα, γιατί τα προβλήματα συσσωρεύονται. Δουλεύουμε με όλα τα πιθανά σενάρια για τον επόμενο χρόνο και σχεδιάζουμε βήμα – βήμα.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *