Turkish_airlines
Αεροσκάφος της Turkish Airlines

Turkish Airlines: Παραγγελία “μαμούθ” 200 αεροσκαφών Airbus αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην παραγγελία περισσοτέρων των 200 αεροσκαφών Airbus προχώρησε η Turkish Airlines, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας “ορόσημο” αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του ρόλου της Κωνσταντινούπολης ως διεθνούς κόμβου και την ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο εθνικός αερομεταφορέας της Τουρκίας έκανε παραγγελία για 220 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 70 αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων ευρείας ατράκτου A350 και 150 αεροσκαφών μονού διαδρόμου A321neo. Επίσης, η Turkish Airlines απέκτησε δικαιώματα για την αγορά επιπλέον 125 αεροπλάνων Airbus.

Η συμφωνία, η οποία συζητείται εδώ και εβδομάδες, υπογραμμίζει την έντονη ανάκαμψη των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών. Η ζήτηση για τα μεγαλύτερα αεροσκάφη του κλάδου έχει “εκτοξευθεί” μετά από μια παρατεταμένη ύφεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, που έπληξε σοβαρά τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.
Τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα παραγγελιών, τόσο για την Airbus, όσο και για την αμερικανική αντίπαλό της Boeing βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως έσπευσαν να υποβάλουν παραγγελίες φέτος και να εξασφαλίσουν ολοένα και πιο σπάνιες χρονοθυρίδες παράδοσης.
“Η επένδυση αυτή αποτελεί κρίσιμο ορόσημο στην περαιτέρω εξέλιξη της αεροπορικής βιομηχανίας της Τουρκίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Turkish Airlines, Ahmet Bolat, ο οποίος πρόσθεσε ότι “θα συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας ως αεροπορικού κόμβου και θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Τουρκίας”.
Η συμφωνία αποτελεί, σύμφωνα με τους Financial Times, μια περαιτέρω ώθηση για τη βρετανική Rolls-Royce, της οποίας οι κινητήρες Trent XWB τροφοδοτούν τα αεροσκάφη A350 που χρησιμοποιούνται για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Σύμφωνα με τις αγοραστικές δεσμεύσεις, το 2023 θα είναι η καλύτερη χρονιά για τη Rolls-Royce από πλευράς νέων παραγγελιών εδώ και 15 χρόνια.
Η εταιρία, που συγκαταλέγεται στον δείκτη FTSE 100, βρίσκεται στη μέση μιας σαρωτικής αναδιάρθρωσης υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Tufan Erginbilgiç, ο οποίος ανέλαβε το “τιμόνι” στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Η συμφωνία, την οποία χαιρέτισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, θα καταστήσει την Turkish Airlines τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα Trent XWB στον κόσμο. Ο κ. Erginbilgiç δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί “απόδειξη ότι οι ενέργειες που αναλαμβάνουμε για να μετατρέψουμε τη Rolls-Royce σε μια υψηλής απόδοσης και ανταγωνιστική εταιρεία που στηρίζεται σε κερδοφόρα ανάπτυξη αποδίδουν”.
Οι αγορές πραγματοποιούνται σε μια εποχή που η Τουρκία επιδιώκει να προσελκύσει εισροές ξένου συναλλάγματος για να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ο τουρισμός αποτελεί κρίσιμη πηγή σκληρού συναλλάγματος, με τη χώρα να έχει δημιουργήσει περίπου 42 δισ. δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό τους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να μετατρέψει το εκτεταμένο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έργο ύψους 11 δισ. δολαρίων, σήμα κατατεθέν του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έδρα της Turkish Airlines, σε σημαντικό αεροπορικό κόμβο. Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο άνοιξε το 2018, συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων του κόσμου, διακινώντας πέρυσι 64,3 εκατ. επιβάτες, ξεπερνώντας το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων.
Turkish Airlines
Η Turkish Airlines, η οποία ανήκει κατά 49% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, είναι ένα από τα “διαμάντια” της Τουρκίας. Η εταιρία επιδιώκει την επόμενη δεκαετία να προσθέσει 54 νέα δρομολόγια στο πτητικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων 22 προς την Ευρώπη, 13 προς την Άπω Ανατολή και την Ασία και εννέα προς την Αμερική.
Η Turkish Airlines αποκόμισε καθαρά κέρδη ύψους 2,8 δισ. δολαρίων στο ενιάμηνο του 2023, αυξημένα σχεδόν κατά ένα τέταρτο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι μετοχές της, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, έχουν αυξηθεί κατά 16% φέτος σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, μπροστά από την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Σε παρουσίαση της εταιρίας προς τους επενδυτές τον Νοέμβριο, η Turkish ανέφερε ότι διαθέτει σήμερα 435 αεροσκάφη, τα οποία περιλαμβάνουν Boeing 737, 777 και 787, καθώς και Airbus A320/321, A330 και A350. Ο αριθμός των αεροσκαφών της αεροπορικής εταιρίας έχει αυξηθεί από τα περίπου 350 αεροσκάφη που διάθετε πριν από την πανδημία.
Σε δέκα χρόνια από τώρα, η Turkish Airlines στοχεύει να διαθέτει στόλο με περισσότερα από 800 αεροπλάνα, εξυπηρετώντας περισσότερους από 100 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *