Photo by George Pak on pexels

UNWTO: Ολική επαναφορά στα προ-πανδημικά μεγέθη για τον διεθνή τουρισμό εφέτος | Η Ευρώπη καθοδηγεί την ανάπτυξη | Σε 1,3 δισ. οι τουριστικές αφίξεις το 2023 | ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μετά από ένα ισχυρό 2023, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις να υπολογίζονται σε 1,3 δισεκατομμύρια και τα  έσοδα από τον τουρισμό να φτάνουν σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, το 2024 προβλέπεται ως η χρονιά που ο διεθνής τουρισμός θα επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα, με τις πρώτες εκτιμήσεις, μάλιστα, να κάνουν λόγο για αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ευρώπη αναμένεται να “πρωταγωνιστήσει” στο came back του τουρισμού, όπου αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του κινεζικού τουρισμού και της ταξιδιωτικής κίνησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το πρώτο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO για το έτος, ο διεθνής τουρισμός έκλεισε το 2023 στο 88% των επιπέδων πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, με τις διεθνείς αφίξεις να υπολογίζονται σε 1,3 δισεκατομμύρια.

Η απελευθέρωση της εναπομείνασας ανεκμετάλλευτης ζήτησης, η αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα και η ισχυρότερη ανάκαμψη των ασιατικών αγορών και προορισμών, αναμένεται να στηρίξουν την πλήρη ανάκαμψη μέχρι το τέλος του 2024.

Η Μέση Ανατολή, η Ευρώπη και η Αφρική σημείωσαν τις ισχυρότερες επιδόσεις το 2023

Το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των επιδόσεων του τομέα το 2023, παρακολουθώντας την ανάκαμψη ανά παγκόσμια περιοχή, υποπεριοχή και προορισμό. Τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν:

-Η Μέση Ανατολή ηγήθηκε της ανάκαμψης σε σχετικούς όρους ως η μόνη περιοχή που ξεπέρασε τα προ της πανδημίας επίπεδα, με αφίξεις αυξημένες κατά 22%, έναντι του 2019.
-Η Ευρώπη, η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως, έφτασε στο 94% των επιπέδων του 2019, υποστηριζόμενη από την ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
-Η Αφρική ανέκτησε το 96% των επισκεπτών πριν από την πανδημία και η Αμερική έφτασε το 90%.
-Η Ασία και ο Ειρηνικός ανήλθαν στο 65% των προ-πανδημικών επιπέδων μετά την επαναλειτουργία αρκετών αγορών και προορισμών. Ωστόσο, οι επιδόσεις είναι μικτές, με τη Νότια Ασία να έχει ήδη ανακτήσει το 87% των επιπέδων του 2019 και τη Βορειοανατολική Ασία περίπου το 55%.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αρκετοί προορισμοί, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων, καθιερωμένων προορισμών, αλλά και μικρών και αναδυόμενων προορισμών, κατέγραψαν διψήφια αύξηση των διεθνών αφίξεων το 2023, σε σύγκριση με το 2019. Τέσσερις υποπεριφέρειες ξεπέρασαν τα επίπεδα αφίξεων του 2019: Η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη, η Καραϊβική, η Κεντρική Αμερική και η Βόρεια Αφρική.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, ανέφερε: “Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα και την ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού, με τους προ-πανδημικούς αριθμούς να αναμένονται μέχρι το τέλος του 2024. Η ανάκαμψη έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες, τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες για τις κοινότητες παγκοσμίως. Οι αριθμοί αυτοί υπενθυμίζουν επίσης το κρίσιμο έργο της προώθησης της βιωσιμότητας και της ενσωμάτωσης στην τουριστική ανάπτυξη”.

Σε 1,4 τρισ. δολάρια ο διεθνής τουρισμός το 2023

Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO αναδεικνύουν επίσης τον οικονομικό αντίκτυπο της ανάκαμψης. Ειδικότερα:

-Τα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό έφτασαν το 2023 σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, περίπου το 93% των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που εισέπραξαν οι προορισμοί το 2019.
-Τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές από τον τουρισμό (συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών μεταφορών) εκτιμώνται σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σχεδόν το 95% των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκε το 2019.
-Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την οικονομική συμβολή του τουρισμού, μετρούμενη σε Άμεσο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Τουρισμού (TDGDP), δείχνουν 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ή 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό υποδηλώνει ανάκαμψη του προ-πανδημικού TDGDP, που οφείλεται στον ισχυρό εγχώριο και διεθνή τουρισμό.

Αρκετοί προορισμοί ανέφεραν ισχυρή αύξηση των διεθνών τουριστικών εισπράξεων κατά τους πρώτους δέκα έως δώδεκα μήνες του 2023, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε την αύξηση των αφίξεων. Ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια αναφέρθηκε επίσης από αρκετές μεγάλες αγορές προέλευσης αυτή την περίοδο, με πολλές να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019.

Η διαρκής ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται επίσης στις επιδόσεις των δεικτών του κλάδου. Σύμφωνα με τον UNWTO Tourism Recovery Tracker, τόσο η διεθνής αεροπορική χωρητικότητα, όσο και η ζήτηση επιβατών ανέκτησαν περίπου το 90% των προ-πανδημικών επιπέδων μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 (IATA).

Εν τω μεταξύ, τα παγκόσμια ποσοστά πληρότητας των καταλυμάτων έφτασαν το 64% τον Νοέμβριο, ελαφρώς πάνω από το 62% του Σεπτεμβρίου 2022 (βάσει στοιχείων της STR).

Ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις

Ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2024, με τις αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση 2% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αυτή η βασική πρόβλεψη του UNWTO παραμένει υπό την προϋπόθεση του ρυθμού ανάκαμψης στην Ασία και της εξέλιξης των υφιστάμενων οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζονται στην τελευταία έρευνα του UNWTO για τον Δείκτη Τουριστικής Εμπιστοσύνης, με το 67% των επαγγελματιών του τουρισμού να δηλώνουν καλύτερες ή πολύ καλύτερες προοπτικές για το 2024, σε σύγκριση με το 2023. Περίπου το 28% αναμένει παρόμοιες επιδόσεις, ενώ μόνο το 6% αναμένει ότι οι επιδόσεις του τουρισμού το 2024 θα είναι χειρότερες από πέρυσι.

Οι βασικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν:

-Υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης σε ολόκληρη την Ασία. Η επαναλειτουργία αρκετών αγορών προέλευσης και προορισμών θα ενισχύσει την ανάκαμψη στην περιοχή και παγκοσμίως.

-Ο κινεζικός εξερχόμενος και εισερχόμενος τουρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί το 2024, λόγω της διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας και της βελτίωσης της αεροπορικής χωρητικότητας. Η Κίνα εφαρμόζει την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας και της Μαλαισίας για ένα έτος, έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

-Μέτρα για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων και των ταξιδιών θα προωθήσουν τα ταξίδια προς και γύρω από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) να εφαρμόζουν ενιαία τουριστική θεώρηση, παρόμοια με τη θεώρηση Σένγκεν, και μέτρα για τη διευκόλυνση των ενδοαφρικανικών ταξιδιών στην Κένυα και τη Ρουάντα.

-Η Ευρώπη αναμένεται να καθοδηγήσει και πάλι τα αποτελέσματα το 2024. Τον Μάρτιο, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενταχθούν στον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν και το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

-Η έντονη ταξιδιωτική κίνηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηριζόμενη από το ισχυρό δολάριο, θα συνεχίσει να ωφελεί τους προορισμούς στην Αμερική και πέραν αυτής. Όπως και το 2023, οι ισχυρές αγορές προέλευσης στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις τουριστικές ροές και τις δαπάνες σε όλο τον κόσμο.

-Οικονομικοί και γεωπολιτικοί αντίξοοι άνεμοι εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού και τα επίπεδα εμπιστοσύνης. Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου και οι διαταραχές στο εμπόριο μπορούν να συνεχίσουν να επηρεάζουν το κόστος μεταφοράς και διαμονής το 2024.

-Σε αυτό το πλαίσιο, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο την αξία των χρημάτων τους και να ταξιδεύουν πιο κοντά στην πατρίδα τους. Οι βιώσιμες πρακτικές και η προσαρμοστικότητα θα διαδραματίσουν επίσης αυξανόμενο ρόλο στις επιλογές των καταναλωτών.

-Η έλλειψη προσωπικού παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην υψηλή ζήτηση.

-Η εξέλιξη της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ μπορεί να διαταράξει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. Ενώ, η αβεβαιότητα που απορρέει από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, θα συνεχίζουν να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *