© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Η παραλλαγή Omicron “κυκλώνει” το Λονδίνο|Νέα μέτρα υπό διερεύνηση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων της παραλλαγής Omicron να υπολογίζονται σε περίπου 200.000 ημερησίως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το νέο υπερ-μεταδοτικό στέλεχος του ιού να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 44% των μολύνσεων στο Λονδίνο, η Omicron, αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στη βρετανική πρωτεύουσα, μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Sajid Javid, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), η Omicron αντιπροσωπεύει πλέον το 20% των περιπτώσεων στην Αγγλία και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής ανέρχονται σε 4.713. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν δέκα νοσηλείες και ένας ασθενής, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στην Omicron κατέληξε, αποτελώντας το πρώτο θύμα του νέου υπερ-μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο κ. Javid, είπε ότι μεσολαβεί διάστημα δύο εβδομάδων μεταξύ των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων, προειδοποιώντας ότι “η χώρα θα μπορούσε να αναμένει αυτοί οι αριθμοί να αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες”.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση του εμβολίου στην Αγγλία επεκτάθηκε ως απάντηση στη νέα παραλλαγή, με τις online κρατήσεις να ανοίγουν τη Δευτέρα για άτομα άνω των 30 ετών, ενώ άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών θα μπορούν να κάνουν κράτηση online για τον εμβολιασμό τους, από αύριο.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, ότι το σύστημα δημόσιας υγείας NHS στην Αγγλία τίθεται μετά από μήνες στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στο Επίπεδο 4, που σημαίνει ότι θα υπάρχει εθνικός και όχι περιφερειακός συντονισμός της παροχής περίθαλψης σε ασθενείς με Covid.

Εν τω μεταξύ, ο ιστότοπος του NHS “κατέρρευσε” τη Δευτέρα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν κράτηση για την  αναμνηστική δόση του εμβολίου, ενώ, μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από τα κέντρα εμβολιασμού.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε 54.661 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 1.576 είναι της παραλλαγής Omicron.

Εκτός από την επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού, νέα μέτρα, Plan B, εισάγονται στην Αγγλία για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron, συμπεριλαμβανομένων της εργασίας από το σπίτι, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκaς στους περισσότερους εσωτερικούς, δημόσιους χώρους και της εισόδου σε νυχτερινά κέντρα και χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων αποκλειστικά με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Jonhson, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να επιβάλλει περαιτέρω περιορισμούς ενόψει των Χριστουγέννων, όμως, ο επικεφαλής ιατρός της Ουαλίας, Δρ Frank Atherton, προειδοποιεί ότι οι περιορισμοί στις κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου, ως απάντηση στην παραλλαγή Omicron.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Sajid Javid, προτείνει την αλλαγή των ταξιδιωτικών περιορισμών για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της νέας παραλλαγής, σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, το επίπεδο συναγερμού Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί στο επίπεδο τέσσερα, που σημαίνει υψηλό ή αυξανόμενο επίπεδο μετάδοσης του ιού, για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *