Kountoura

Webinar: Ο Ευρωπαϊκός Τουρισμός και η στήριξη επιχειρήσεων – εργαζομένων στο επίκεντρο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη και στην ανάγκη προστασίας και στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στους κλάδους των ταξιδίων και του τουρισμού που έχουν πληγεί ολοκληρωτικά από την πανδημία,  ολοκληρώθηκε και το δεύτερο webinar για τον Τουρισμό που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά.

Τη δεύτερη ημέρα, στο πάνελ για τα καίρια ζητήματα για την περιοχή της Ευρώπης, συμμετείχαν προσκεκλημένοι ομιλητές εκπρόσωποι από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησαν να ενεργοποιηθούν άμεσα  όλοι οι μηχανισμοί:

  • για την οικονομική  στήριξη  των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ
  • την απόλυτη προστασία των θέσεων εργασίας,
  • το συντονισμό και ενιαίους κανόνες για ασφαλή ταξίδια στην ΕΕ

Συγκεκριμένα, οι Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος  της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕxCom) της HOTREC, Δρ. István Ujhelyi, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Διοικούσας Ομάδας της Τask Force για τον Τουρισμό, José Ramón Bauzá Díaz, Ευρωβουλευτής και μέλος της Διοικούσας Ομάδας της Τask Force για τον Τουρισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Lola Uña Cardenas, Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, αρμόδια του τομέα κυβερνητικών υποθέσεων και  Γιώργος Τζιάλλας, εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO και πρώην Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, παρουσίασαν τις απόψεις τους στο Webinar .

Τι ειπώθηκε

Η Έλενα Κουντουρά ως συντονίστρια του Webinar στην εισαγωγική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στις πιέσεις που έχει ασκήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ακόμη πιο γενναία και άμεση  στήριξη των επιχειρήσεων ιδιαίτερα των μικρομεσαίων αλλά και των εργαζομένων, αναφέροντας ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η  επιβίωσή τους. Επισήμανε μεταξύ άλλων την ευθύνη των κρατών-μελών να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα και πόρους  για τη στήριξη όλων των επιμέρους κλάδων των ταξιδίων και του τουρισμού. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρώπης, η Κομισιόν, το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν και να καταλήξουν σε ενιαίους κανόνες μέσα από κοινό  συντονισμό για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης αυτής κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής.

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του ΞΕΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της HOTREC τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν με άμεσα μέτρα τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίσουν έλλειψη ρευστότητας αλλά και τους ανέργους και πρόσθεσε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση του κλάδου για να ολοκληρώσει τη ψηφιακή μετάβαση και τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα.

Ο Δρ. István Ujhelyi, Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Διοικούσας Ομάδας της Τask Force για τον Τουρισμό τόνισε τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση  του τουρισμού: Συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων, θέσπιση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη διαχείριση κρίσεων στο τουρισμό και ισχυρή διακυβέρνηση στο πλαίσιο μια Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Τουρισμό.

Ο José Ramón Bauzá Díaz, Ευρωβουλευτής και μέλος της Διοικούσας Ομάδας της Τask Force για τον Τουρισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην αδυναμία της Κομισιόν και του Συμβουλίου να συντονίσουν τα διαφορετικά μέτρα που έλαβαν τα Κράτη Μέλη παρά την διαρκή πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενιαίους κανόνες στην ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πολλές επιχειρήσεις να καταρρεύσουν μέχρι να γίνει διαθέσιμο ένα ασφαλές εμβόλιο και πρόσθεσε ότι είναι δυνατό να ταξιδεύουμε με ασφάλεια από τώρα με αυστηρά και συντονισμένα μέτρα.

Η Lola Uña Cardenas, Αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, αρμόδια του τομέα κυβερνητικών υποθέσεων παρουσίασε τέσσερεις γενικές αρχές για τη στήριξη του τουρισμού: Συντονισμένη χρήση υποχρεωτικών τεστ αντί για καραντίνα, διευκόλυνση της απρόσκοπτης ταξιδιωτικής εμπειρίας, κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα και πρωτόκολλα ασφαλείας και ισχυρή οικονομική στήριξη από τα κράτη κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους

ksd Webinar
adv

Ο Γιώργος Τζιάλλας, εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO και πρώην Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού τόνισε στο Webinar ότι τα δεδομένα του τουρισμού έχουν  ανατραπεί πλήρως από την πανδημία προκαλώντας την δικαιολογημένη ανησυχία των ανθρώπων του τουρισμού. Σύμφωνα με τον κ. Τζιάλλα, η επανεκκίνηση του τουρισμού θα πρέπει να γίνει με τον εσωτερικό τουρισμό ενώ εξέφρασε την άποψή ότι η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία για να σχεδιαστεί δημιουργικά το μέλλον του τουρισμού με στόχο να δίνει περισσότερα στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Συμπεράσματα

Κλείνοντας τις εργασίες του  webinar η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία- GUE/NGL  Έλενα Κουντουρά συνόψισε τις βασικές θέσεις και προτάσεις:

  • Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ενισχυμένο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ενιαία μέτρα επανέναρξης ταξιδιών και τουρισμού σύμφωνα με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για υποχρεωτικά τεστ αντί για καραντίνα και ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα  και πρωτόκολλα ασφαλείας
  • Η θέσπιση ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό είναι κρίσιμη για το μέλλον του κλάδου. Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της πρότασης που κατέθεσε η Έλενας Κουντουρά πρώτη φορά τον Οκτώβριο 2019, έγινε με την υιοθέτηση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προπαρασκευαστικής δράσης ύψους €2,5 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2021
  • Η στήριξη των κυβερνήσεων και της ΕΕ στον κλάδο και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους πρέπει να είναι γενναία τόσο βραχυπρόθεσμα για τη διαχείριση της έλλειψης ρευστότητας και αποφυγής πτωχεύσεων όσο και μακροπρόθεσμα για τη βιωσιμότητα και ψηφιακή μετάβαση.

Κάλεσε τέλος  τους συμμετέχοντες σε ακόμη πιο στενή συνεργασία και δικτύωση για την πιο δυναμική προώθηση προτάσεων για την προστασία του Τουρισμού, ώστε να καταστεί ξανά ισχυρή  δύναμη ανάπτυξης που  δημιουργεί πολλαπλάσια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *