©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTM: Το κόστος ζωής η μεγαλύτερη πρόκληση για τoυς Βρετανούς ταξιδιώτες το 2023 και απειλή για τις επιχειρήσεις

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η “εκτίναξη” του κόστους ζωής αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα, που θα επηρεάσει τις αποφάσεις και τις επιλογές των Βρετανών για ταξίδια το 2023, αλλά και τη μεγαλύτερη απειλή για τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως διαπιστώνει η έκθεση “Industry Report” της WTM.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε επαγγελματίες του ταξιδιωτικού κλάδου, οι μισοί σχεδόν (44,8%) ανέφεραν το “κόστος ζωής” ως το πιο πιθανό παράγοντα, που θα επηρεάσει αρνητικά την επιχείρησή τους το 2023.

Η τιμή της βενζίνης αναφέρθηκε από το 13,4%, ενώ οι τιμές της ενέργειας αποτέλεσαν πηγή ανησυχίας για έναν στους δέκα ερωτηθέντες (9,6%).

Το υψηλό κόστος διαβίωσης και οι τιμές της βενζίνης και της ενέργειας έχουν σοβαρό αντίκτυπο στα σχέδια διακοπών για το 2023 των δύο τρίτων των Βρετανών (67,8%), πολύ πάνω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που αναφέρθηκε από λίγο περισσότερο από έναν στους δέκα (11,9%), από τον ποσοστά Covid (5,4%), το χάος του 2022 στα αεροδρόμια (4,2%), την κλιματική αλλαγή (2,3%), το Brexit (1,9%) και τους ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους (1,1%).

Η έρευνα αντανακλά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού σχετικά με την παγκόσμια ανάκαμψη του κλάδου που κινδυνεύει από την οικονομική δυστοκία.

Το κόστος διαβίωσης απειλεί τα ταξιδιωτικά σχέδια του 66% των Βρετανών

Η ίδια έκθεση “Industry Report”της WTM αποκάλυψε ότι η αύξηση τους κόστους διαβίωσης έχει σοβαρό αντίκτυπο στα ταξιδιωτικά σχέδια για το 2023 των δύο τρίτων των ενηλίκων Βρετανών (66%), με έναν στους τέσσερις (27%) να ανησυχεί για την τιμή της βενζίνης.

Οι “τσιμπημένοι” λογαριασμοί έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα σχέδια διακοπών από τις ανησυχίες που αφορούν στον Covid-19 (20%), ενώ ακολουθούν άλλες έκτακτες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, που αφορούν την υγεία (11%), τον πόλεμο στην Ουκρανία (14%), το χάος στο αεροδρόμιο (16%), το Brexit (12%) ή τους ενισχυμένους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Ην. Βασιλείου- Ευρωπαϊκής Ένωσης (13%) (13%).

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται τελευταία στις ανησυχίες των ταξιδιωτών, απασχολώντας μόλις το 9,7% αυτών.

Αυτό είναι το προφίλ των προβληματισμένων για το κόστος διαβίωσης Βρετανών

Οι γυναίκες ανησυχούν πολύ περισσότερο για την επίδραση του κόστους ζωής στα ταξιδιωτικά σχέδια του επόμενου έτους, με το 73% να αναφέρει ότι θα επηρεάσει τις δαπάνες των διακοπών, σε σύγκριση με το 58% των ανδρών.

Οι νεότεροι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ανησυχούν λιγότερο, με το 51% των 18-24 ετών και το 54% των άνω των 65 ετών να λένε ότι η κρίση κόστους ζωής θα επηρεάσει τις επιλογές των διακοπών.

Οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος ζωής στα σχέδια διακοπών αυξάνονται τουλάχιστον στο 70% για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ενώ, τη μεγαλύτερη επίδραση αναμένεται να έχει η άνοδος του κόστους ζωής στις ηλικιακές ομάδες 35-44 και 45-54, με το 73% και το 72%, αντίστοιχα, να εκφράζουν σχετικές ανησυχίες.

Περιφερειακά, όσοι μένουν στο Λονδίνο και την Ανατολική Αγγλία ανησυχούν λιγότερο για το πώς το αυξανόμενο κόστος ζωής θα επηρεάσει τις αποφάσεις για τις διακοπές τους, με το 63% και το 60%, αντίστοιχα, να δηλώνουν ότι ανησυχούν.

Αντίθετα, οι κάτοικοι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (70%), των Ανατολικών Μίντλαντς (71%) και της Βόρειας Ιρλανδίας (70%) εμφανίζονται πιο θορυβημένοι.

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς παραθεριστές (56%) υποστηρίζουν ότι η κρίση του κόστους ζωής συνέβαλε ώστε να είναι πιο ενημερωμένοι για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά την επιλογή διακοπών, με το 35% να λέει ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν κάνουν τη διαφορά.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό για τις διακοπές του 2022, σε σύγκριση με το 2019, οι ερωτηθέντες ήταν σχεδόν εξίσου χωρισμένοι, με το 31% να λέει ότι ξόδεψε λιγότερα, το 34%  περισσότερα και το 35% περίπου το ίδιο.

Μεγάλη διαφορά στις ταξιδιωτικές δαπάνες παρατηρείται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, με μόνο το 14% των άνω των 65 ετών και μόλις το 24% των ηλικιών 55-64 να αναφέρουν ότι δαπάνησαν λιγότερα για τις διακοπές τους το 2022.

Οι παραθεριστές στις ηλικιακές ομάδες 25-44 ήταν όλοι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο όσον αφορά τις λιγότερες ταξιδιωτικές δαπάνες, με το 40% των ηλικιών 25-34 και το 35% των ηλικιών 35-54 να λένε ότι ξόδεψαν λιγότερα το 2022.

 

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *