ypourgeio_ergasias

Υποχρεωτικές κηρύσσονται οι ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και Ηρακλείου

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, κηρύσσονται υποχρεωτικές για το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών των αντίστοιχων κλάδων, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Νήσου Ρόδου με ισχύ μέχρι το 2025 καθώς και των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Ηρακλείου με ισχύ, ομοίως, μέχρι το 2025.

Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις των δύο Συμβάσεων, που αφορούν μεταξύ άλλων αποδοχές, επιδόματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κλπ. επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων των οικείων κλάδων και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τις Συμβάσεις.

Οι ΣΣΕ που κηρύσσονται υποχρεωτικές προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις μισθών, σε επίπεδο υψηλότερο από την εθνική κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας, καθώς και πλήθος επιδομάτων που καταβάλλονται σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς.

Ειδικότερα, η ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου προβλέπει ότι οι βασικοί μισθοί των 4 κατηγοριών εργαζομένων, οι οποίοι αυξήθηκαν ήδη από 1η/9/2022 κατά 9 %, θα αυξηθούν εκ νέου από 1ης Ιουνίου 2024 κατά επιπλέον 3% και από 1ης Ιουνίου 2025 κατά επιπλέον 1%.

Έτσι, οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται σήμερα, ανά κατηγορία εργαζομένων, από 913 έως 997 ευρώ, από 1.6.2024 από 941 έως 1027 ευρώ και από 1.6.2025 από 950 έως 1038 ευρώ. Στους βασικούς μισθούς προστίθενται κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσίας, εποχικής απασχόλησης, ανθυγιεινής εργασίας, στέγης – τροφής, γάμου και τουριστικής εκπαίδευσης.

Σε σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενοι) συμφώνησαν δυνατότητα απασχόλησης έως και 2 ώρες επιπλέον ημερησίως υπό την προϋπόθεση ότι για διάστημα 12 εβδομάδων ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες. Ειδικά για τα εποχικά ξενοδοχεία προβλέπεται ότι οι επιπλέον ώρες εργασίας (πάντα έως 2 ημερησίως) της περιόδου Ιουνίου – Σεπτεμβρίου θα αφαιρούνται από το ωράριο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου ούτως ώστε ο μέσος όρος όλης της περιόδου (από Ιούνιο έως Νοέμβριο) να μην υπερβαίνει τις 40 ώρες την εβδομάδα. Ορίζεται επίσης ρητά ότι η επιπλέον εργασία παρέχεται χωρίς πρόσθετη αμοιβή ενώ, αντίστοιχα, η μειωμένη απασχόληση δεν συνεπάγεται μείωση αποδοχών καθώς και ότι η υπαγωγή στο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας γίνεται εφόσον συναινεί ο εργαζόμενος, και με την προϋπόθεση ότι το ξενοδοχείο διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίας του προσωπικού.

Η ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου προβλέπει ότι οι βασικοί μισθοί των 4 κατηγοριών εργαζομένων, αυξάνονται από 1η/4/2023 κατά 7 % και εκ νέου από 1ης Απριλίου 2024 κατά επιπλέον 5%.

Έτσι, οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται σήμερα, ανά κατηγορία εργαζομένων, από 848,51 έως 925,55 ευρώ και από 1.4.2024 από 890,94 έως 971,83 ευρώ. Στους βασικούς μισθούς προστίθενται κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας ενώ χορηγούνται με ειδικούς όρους, παροχές διατροφής, διαμονής και μεταφοράς από και προς τον τόπο εργασίας.

Η Σύμβαση περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας (π.χ. δυνατότητα 6ήμερης εργασίας με πρόσθετη αμοιβή σε περιόδους υψηλής πληρότητας, με απόφαση του εργοδότη), δυνατότητα διαμονής και διατροφής των εργαζομένων στο ξενοδοχείο, κ.α.

Και οι δύο συμβάσεις προβλέπουν επίσης ευνοϊκότερες, σε σχέση με τη νομοθεσία, διατάξεις σχετικές με την επαναπρόσληψη των εποχιακώς απασχολουμένων.

O N. Κοκολάκης

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης αναφέρει:

“Σήμερα (σ.σ. χθες) 3/5/2023 στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας, τέθηκε θέμα αν η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ν. Ηρακλείου πληρεί τις προϋποθέσεις ώστε να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική.

Η απόφαση ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ υπέρ της κήρυξης της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική!

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται στο Ν. Ηρακλείου καθώς και όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Ν. Ηρακλείου υποχρεούνται να εφαρμόσουν τους μισθολογικούς όρους με τα επιδόματα της σύμβασης καθώς και τους θεσμικούς όρους αυτής.

Η σύμβαση προβλέπει αύξηση 7% από 01/04/2023 επί του βασικού μισθού και αύξηση 5% από 01/04/2024 καθώς και αύξηση στο επίδομα προϋπηρεσίας.

Η κήρυξη της σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτική θεωρούμε ότι είναι ένα πρώτο βήμα που μαζί με τις προτάσεις που υποβάλλαμε στα αρμόδια υπουργεία μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέρον εκ νέου για απασχόληση στον τουρισμό και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ειδικότερα στις επιχειρήσεις του Νομού, στηρίζοντας το βιοτικό επίπεδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ν. Ηρακλείου όσο αφορά την ισονομία για τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους που απορρέουν από την συγκεκριμένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην υπογραφή και κήρυξη της σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτική , τους συναδέλφους που ήταν παρόν σε κάθε αγώνα και προσπάθεια που κάναμε με στόχο αυτό το αποτέλεσμα, την ΓΣΕΕ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού καθώς και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Καλούμε τους ξενοδόχους του Ν. Ηρακλείου να εναρμονιστούν και να εφαρμόσουν άμεσα την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τους εργαζόμενους να την
προστατεύσουν και να αποφύγουν συμφωνίες υποδεέστερες από αυτά που προβλέπονται. Τέλος καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει επίσης άμεσα την χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε συνεχείς ελέγχους για την εφαρμογή και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Οι αγώνες θα είναι συνεχείς για:
-την επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα
-την επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία
-την στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών για τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας
-την διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ”.

Tagged

1 σχόλιο στο “Υποχρεωτικές κηρύσσονται οι ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και Ηρακλείου

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *